Eszter csak állt némán, könnyei sorban gyöngyöztek meggyötört arcán. Alig pár hetes kisfiát temette egy kora tavaszi délutánon.

A koporsón pár szál fehér krizantém, búcsúkoszorú, gyászoló család. A halál oka: bölcsőhalál. Eszter minden évben pont azon a napon kimegy a temetőbe, leül a megkopott lócára, gyertyát gyújt kisfia sírján, imára kulcsolja a kezét, és hallgatja a gyertyák sercegését. „Miért?” Tizenötödik éve keresi a választ a kérdésre.

bolcso-kezdonek.jpg

Előszó

Minden ok nélkül leállt a légzése. Senki sem gondolta volna, hogy a nagy, erős gyermek meghalhat. Eszternek nem ő volt az első gyermeke. Ötéves kislánya miatt állt talpra. Ám belül évekig gyötrődött, színei megfakultak, kínok kínja emésztette, pedig még csak harmincéves volt. Nem tudta elfogadni azt, amibe mások beletörődnek. „Miért, miért? – kérdezgette a párjától. – Nem akarok több gyermeket, nem akarok szenvedni!” „Ne mondd ezt, Eszter! Így van megírva. Isten a gyengébbet magához veszi, az erősebbet meghagyja”– mondta az anyja.  „Milyen Isten az, amelyik megöli a gyermeket?! Csak azt halljuk a hírekben, hogy minden hónapban gyermeket temetnek...”

Teltek az évek, Eszter várandós lett. Kilenc hónap múlva egy gyönyörű, egészséges kisfiúnak adott életet. Ám azóta sem felejt. Nem. Sohasem. Szabolcsot az angyalok hozták neki, mondja.

Az elnémult babaszoba és a SIDS

Hirtelen csecsemőhalál vagy SIDS (Sudden Infant Death Syndrome). Az európai statisztikákat nézve 3000 baba közül egy mindig csecsemőhalál miatt megy el. Amerikában még magasabb az arány (a fekete lakosság körében). Minden kismama érdeke, hogy a bölcsőhalálhoz vezető okokat kizárja. Ezért beszélni kell róla, sokat!

A bölcsőhalál nem új betegség, hiszen már a Bibliában is ez olvasható: „Mikor pedig hajnalban felkeltem, hogy megszoptassam az én fiamat: ímé, megholt.”

Viszont az első tudományos leírás csak 1923-ból származik, a „hirtelen halál” definícióját pedig 1970-ben fogalmazták meg. És jóval később, 1991-ben alakult ki a ma is elfogadott definíció. Egyetlen tünete van: a légzésleállás. A baba zömében alvás közben megy el, és nem szenved. A kutatások jobb híján a 20 másodpercnél hosszabb légzéskimaradásra teszik a hangsúlyt. Az ilyen babáknál általában a légzésért felelős központ fejletlen, nem működik jól az alvás-ébrenlét szabályozás, a szívritmus is éretlen sokszor. A SIDS nem betegség, igazából ide sorolnak minden felderítetlen, kórelőzmény nélküli, váratlan halált, amikor a kórbonctani vizsgálat sem tud kiváltó okot igazolni.(Ha szívritmuszavar vagy génhiba van, az már nem SIDS.)

Nagyjából egy hónapos és egyéves kor között éri a babát a vég. A fiúk itt is rosszul járnak: a bölcsőhalott csecsemők 60 százaléka fiú. Számos ártó tényező hajlamosíthat a bölcsőhalálra. Ide sorolják a túlfűtött szobát (!), a puha, süppedős ágyaljat és nagy dunnát, ami alá beleficánkolhatja magát, a mesterséges táplálást (!), a túletetést, az elhízást, a dohányfüsttel mérgezett levegőt és a hason alvást. Gyakoribb a csecsemőhalál ikerterhesség, koraszülés, anyai drogfogyasztás, két szülés közti rövid periódus és szegénység esetén is.

hirlevel_web_banner_1_182.jpg

Nem szabad a babával egy ágyban aludni! A környezeti ártalmakat ajánlatos kivonni a csecsemő mindennapjaiból. A bölcsőhalál csendben zajlik, haláltusa nélkül – a baba nem lélegzik tovább. A gyermekét elveszítő anya komoly pszichés támogatást igényel. Ok híján sokszor bűntudat alakul ki nála. (A bölcsőhalált rendőrségi vizsgálat követi.) Ma már bébimonitorral (apnoe-alarm monitor) próbálják megelőzni: a készülék beállítható, hogy hány másodperces légzéskimaradást jelezzen.

Mi történik a kisbabával?

A kisbaba úgy jön a világra, hogy szervei már az anyaméhben kifejlődtek, kivéve a légzőszerveit, melyek jelen vannak, de csak születés után járatja be őket. A kisbabának kezdetben periodikus, irreguláris a légzése. Magyarán: ha a baba abbahagyja a légzést, visszatér a spontán légzés (20 másodpercen belül). Az ember akaratlagosan nem tudja leállítani a légzését. A szervezetben olyan önszabályozó mechanizmusok indulnak be, melyek nem engedik a légzésleállítást. Akkor következik be a bölcsőhalál, ha ezek nem lépnek működésbe. Amennyiben a baba azonnali segítséget kap, élete megmenthető. Két lehetőség van: vagy képes a szülő újraéleszteni, vagy tehetetlenül várja az orvost, aki nagy valószínűséggel késve érkezik.

Számos magyarországi kórház vezet bölcsőhalál-prevenciós programot az újdonsült szülőknek (nálunk ilyet nem találtunk), ahol többek között a csecsemőkori újraélesztésre is megtanítják őket. Készség szintjére kell fejleszteni az apánál és az anyánál is, másként a bébimegőrző csak dísze lesz a lakásnak.

Félünk az ismeretlentől

Amikor a kislányom megszületett, unalmamban elolvastam minden tájékoztató füzetecskét. A füzeteket még a kórházban kaptam. Akkor már hallottam a bölcsőhalálról, hiszen az előszóban szereplő Eszter egyik kedves ismerősöm. Két dologban nem ismertem kompromisszumot. A kislányomnak beszereztem egy megbízható légzésfigyelőt, és eltökéltem, hogy semmiképp nem fogom hason altatni. A tájékoztató kiskönyvben ugyanis azt olvastam, hogy a bölcsőhalál gyakoribb a hason altatott babák körében – és még az is benne volt, hogy a cumizó babák kevésbé veszélyeztetettek. Ezek után a cumi sem került tiltólistára.

Hasra fektetés

Manapság azt javasolják a hasfájós babáknak, hogy az anyukák próbálják hason altatni őket, mert az nyugtatja a pocakot. Egyre több anyuka követi a jó tanácsot. Anyukám szerint amikor mi születtünk, nem ajánlotta a szakvélemény a hason altatást. Viszont az is igaz, hogy akkoriban nem voltak olyan jó minőségű matracok, mint most (légáteresztő és megfelelően kemény kókuszmatrac). Méltán rettegtek az édesanyák, hogy belesüllyed a baba feje a matracba, és megfullad. Ennek ellenére a barátnőmet hason altatta az anyukája, meg az öccsét is, mert a családban egy baba már megfulladt bukástól. Máig megoszlanak erről a vélemények, ám több országban már kifejezetten ellenjavallt a hason altatás – így nálunk sem ajánlják a gyermekorvosok. Feltételezik, hogy a hasi szervek nyomása a bolygóideg tónusfokozódását okozza, amely a légzést és a keringést reflexesen csökkenti.

bolcso-belso_0.jpg

Nesze semmi, fogd meg jól...

Hogyan védekezzünk, ha a bölcsőhalál kiváltó okát nem ismerjük? A rizikótényezőket a SIDS-ben elhunyt csecsemők körülményeinek statisztikai vizsgálatával állapították meg. Anyai eredetű rizikófaktorok: fiatal vagy idős anyai életkor, a korai szoptatás felfüggesztése, az anya passzív és aktív dohányzása, anyai drogfogyasztás, alkoholizálás, nyugtató- vagy altatószerek szedése a terhesség alatt, rossz szociális körülmények.

Csecsemőhalál régen és most

Az előző század statisztikáit tanulmányozva döbbenetes, hogy milyen sok csecsemő halt meg, legtöbbjük pár hetes korában. A „halál oka” rubrikában „idétlenség” állt. Nem tudni, mit takart ez a kórisme: koraszülöttséget, fejletlen állapotot, veleszületett rendellenességet, születési sérülést? Az egyszavas bejegyzésből nem sok derül ki. Az egészségügy fejlődésével sokat javult a számarány. Egy évszázaddal ezelőtt évente 1000 újszülöttből 200-250 csecsemőkorában meghalt, ma pedig csak 5. A halandóság az 1920-as években kezdett csökkenni, hála a szülőotthonok, a bábák és a védőnők éberségének, akik elsősorban higiéniai ismereteket terjesztettek az anyukák körében. (Kár, hogy nálunk beszüntették a házhoz járást.)

1970-ben pedig a koraszülött-gyógyászat fejlődésével sikerült javítani a statisztikán. Az előző év statisztikai adatai szerint Szlovákiában 1000 újszülött közül 0,6-1,8 hal meg bölcsőhalálban.

Legjobb, ha betartjuk anyáink intő szavait

Szoptasd a picit addig, ameddig csak lehet! Éjszakánként 3-4 óránként keltsd a babát, hogy szopizzon, nehogy kiszáradjon! Aludj egy szobában a gyermekeddel! Az éjjeli lámpa mindig be legyen kapcsolva, hogy ráláss a kiságyra! Ne fektesd hasra a babát alvás közben, legalábbis az első félévben, amíg nem tud magától megfordulni. Semmilyen plüssállatot, játékot, sőt, még ágyneműt se rakj a kiságyba! Az egy ágyban alvás nem ajánlatos! Ha pedig túl fáradt vagy, ne szoptasd vagy ringasd kézben, mert félő, hogy elbóbiskolsz, és balesetet okozol.

Csak pólyában, oldalt kissé kitámasztva, ne teljesen hanyatt tedd le aludni! Ügyelj a gyermeked szundítás közbeni testhőmérsékletére! Nem kell túlságosan beöltöztetni, a túl meleg nem tesz jót neki. Cumival altass, mert az segít, hogy ne felejtsen el levegőt venni! És a legeslegfontosabb: a házban tilos a dohányzás!

Veszélyek a csecsemő oldaláról

Alacsony születési súly, éretlenség, allergiás reakciók, asztma, felső légúti vírusfertőzések (a még csak „lappangó” állapotúak is), krónikus szív-, tüdő- és vesebetegség, neurológiai betegségek (központi idegrendszeri bénulás), újszülöttkori sárgaság, bélfertőzés, tápszerek (kedvezőtlenül befolyásolják a bélflóra összetételét és a bél áteresztőképességét, aminek következménye lehet a toxintermelő baktériumok elszaporodása), tehéntej-allergia, egyéves kor alatt nem ajánlott mézzel etetni a babákat, mert a rossz minőségű mézek egy, az idegrendszerre káros toxint tartalmazhatnak, a szív ingervezető rendszerének fejletlensége (elektromos instabilitás), agyi vérkeringési zavar, reflexes apnoe (reflux), halmozott alvási apnoe (légzésmegállások).

Amerikában túl sok baba belefullad a túl puha ágyba, ezért az ágyból minden párnát, takarót, ami a baba kényelmét szolgálná, el kell távolítani.

Amit még érdemes tudni

A kisbabák immunrendszerének megerősítése szintén fontos, meghatározó szerepe van a K-, a D- és a C-vitamin bevitelének. Manapság nagy bizniszt csinálnak a babamegőrzőkből és a légzésfigyelőkből. A cégek halomra gyártják, reklámozzák őket. Megterheli a család pénztárcáját, viszont jó, ha van. Ez a kütyü tényleg a nap 24 órájában őrzi és figyeli gyermekünk légzését. Én is beszereztem egyet a kislányomnak. Ha tizenöt másodpercig nem vett levegőt, a készülék jelzett. Egyéves koráig használtuk. Bizony, volt rá eset, hogy „elfelejtett” levegőt venni...

A párom az ölébe kapta, kissé megrázta, ő pedig félig felnyitotta a szemét, ránk mosolygott, majd visszaaludt. Milyen hálás voltam, hogy hagytam magam rábeszélni a légzésfigyelőre. Csaknem tizenkét hónapig őrizte a kislányom álmát, és nekünk is nyugodtabbak voltak az éjszakáink. Amit még érdemes hozzátenni: nem árt bejelentkezni egy csecsemő-újraélesztő tanfolyamra. A párom részt vett rajta. Mert úgy gondoltam, hogy az ördög sose alszik...

Varga Henrietta
Kapcsolódó írásunk