A bross a varázslatos divatkiegészítők közé tartozik. Olyan szép és kifejező, hogy azt hihetnénk, minden nő egész készletet őrizget belőle az ékszerdobozában. 

A bross kortalan – illik a szeleburdi tinikhez és megállapodott matrónákhoz is. A bross szórakoztat, gyönyörködtet, és gondolatokat közöl. Lehet drága ékszer, bizsu, készülhet fémből, gyöngyből, drágakőből, textíliából, papírból, cserépből. 

a-bross-kezdo.jpg

Beszélő brossok

Mindenki emlékszik még a kilencvenes évek elegáns amerikai külügyminiszterére, a cseh származású Madeleine Albrightra. Vonzó nő és kőkemény politikus volt. Gazdag gyűjteménye volt brossokból, szinte soha nem jelent meg nélkülük a nyilvánosság előtt. A brossokat nemcsak dísznek vagy hangulatának kifejezésére, hanem küldetése céljának aláhúzására is használta. Amikor Észak-Korea diktátorával, Kim Dzsongillel találkozott, kosztümkabátjának hajtókájára egy kis amerikai zászlót tűzött, nem véletlenül. Az amerikai zászló a demokrácia fontosságát hangsúlyozta. ENSZ-nagykövetként élesen bírálta Szaddam Huszeint azért, mert nem volt hajlandó együttműködni az ENSZ békefenntartó erőivel. Szaddam kígyónak nevezte Madeleine Albrightot, de Madeleine sem maradt adósa: legközelebbi tárgyalásuk alkalmával egy kígyót ábrázoló arany brosstűt tűzött a ruhájára. Ettől az incidenstől kezdve minden megbeszélésen feltűnő brosst viselt, világosan tudtára adva tárgyalópartnerének, mit vár a beszélgetéstől.

Néha ragyogó arany napkorongot tűzött a ruhájára, amitől az ellenfél elájult. Máskor darázs éktelenkedett a ruháján, nem hagyva kétséget a véleménye felől. Van pókot ábrázoló brossa is, amint a vérszomjas rovar hálójába fogja a legyet. Félelmetes! Galambot ábrázoló brossát akkor vette fel, amikor a kubai nagykövettel tárgyalt, de a békemadár nem repült, hanem fejjel lefelé zuhant – utalva egy friss incidensre, amikor a kubai elhárítás a nemzetközi légtérben lelőtt egy amerikai repülőgépet. A dél-afrikai Nelson Mandelával tárgyalva egy fekvő zebrát ábrázoló ékszer volt a vállára (!) tűzve.

Bross gyanánt minden felhasználható, csak egy kis fantázia és biztosítótű kell hozzá.

De nemcsak Madeleine Albright szerette a brossokat, hanem az angol királynő és például Elizabeth Taylor is. Liz a Tiffany & Co. ékszereit kedvelte, de nem vetette meg a híres ékszertervező, Jean Schlumberger gyémántokkal és zafírokkal kirakott brossait sem, amelyeket férjétől, Richard Burtontől kapott ajándékba. 

Csak időseknek és haladóknak? 

Madeleine, Elizabeth, az angol királynő… A felsorolásból úgy tűnik, a bross csak hetvenen felüli hölgyekhez illik. Hát ez téves következtetés! Hatalmas virágot ábrázoló bross látható a Szex és New York egyik főszereplőjén, Carrie-n, brosst visel Kanye West, a rapper, és Rihanna nem restell brosst tűzni buggyos háremnadrágjára. Mégis felmerül a kérdés: nem leszünk ódivatúak, ha brossal a ruhánkon jelenünk meg? Egyáltalán nem! A ruhát díszítő bross olyan, mint a ruhatárat belengő friss tavaszi szél. 

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Régen a brossnak kötött helye volt: a kabát, ruha, pulóver bal felső sarkába illett tűzni. Mára a szabály fellazult, pontosabban: egyáltalán nincs rá szabály, hogy hová tűzzük. Az egyszerű, sima ruhán a nyakláncot helyettesíti. Milyen lehetőségek vannak még? Blúzon, fehér ingen a gallér közepére tűzhetjük. Övcsat gyanánt az övre téve karcsúsít. A brossot feltűzhetjük a kabát hajtókájára, a sapkára, a farmer elülső zsebére, a szoknya hajtásának kezdetére, ingujjra mandzsettagomb helyett (ide pici brossok illenek), a ruhakivágás legmélyebb pontjára, a homlokpántra… Különösen szép, ha a hajunkkal azonos színű homlokpántra csillogó brossot tűzünk. Brossal összefoghatjuk a kendőt, nyakunkban a sálat, és feltűzhetjük a kézitáskánkra is. Láncra fűzve a nyakunkba akaszthatjuk. Ha biztosra akarunk menni, a klasszikus gömbölyű vagy ovális brossokat válasszuk. 

Bross bármi lehet 

Ha egyedi darabokra vágyunk, szintén követhetjük Madeleine Albrightot. Ő nemcsak a drágakövekkel kirakott brossokat szerette, hanem szívesen hordta azokat is, amelyeket ötéves unokájától kapott ajándékba, s amelyek papírból vagy agyagból készültek. A kis díszekhez nem kellett más, csak egy biztosítótű, és máris viselni lehetett őket. Ezt az elvet követve kijelenthetjük, hogy bross bármiből kialakítható. És már el is érkeztünk a játékossághoz. Az ékszerek közül a brossok a legjátékosabbak. 

Varga Klára
Cookies