Mi a különbség a tesztek között? Meddig fertőz a Covid-19? Összeállításunkban a tudnivalókat járjuk körül.

Meddig fertőz a Covid–19 vírus? Egy influenzás beteg is legfeljebb 2 napig fertőz, mielőtt tüneteket produkálna, és további 5-9 napig fertőzheti még a környezetét. (A Covid–19 és az influenza lappangási ideje tehát összehasonlítható.)

covid-tesztek-kezdo.jpg

Annak ellenére, hogy kötelező tesztelések zajlanak az országban, az emberek nagy része nem tudja, mi a különbség az antigén teszt és a PCR-teszt között. A többség nem érti, miért nem mehet a nagymamájához holnap, ha ma negatív antigén tesztet produkált? Egyszerű. Az antigén teszt csupán azt mutatja, hogy a tesztelés pillanatában fertőzünk-e. A PCR-teszt pedig azt, hogy megfertőzödtünk-e a Covid-19 vírussal. És ez nagy különbség.

Példa: A fiam péntek délután azzal jött haza Pozsonyból, hogy fáj a torka és köhög, úgy érzi, hogy elkapta a vírust. A férjem hat órakor letesztelte antigén teszttel. Negatív volt. A fiú felment a szobájába, és elaludt. Másnap reggel nyolc órakor az apja ismét bement hozzá, és ismét letesztelte antigén teszttel. A két csík azonnal felfutott. Tehát már fertőzte a környezetét. Öt nap múlva mi is elmentünk a férjemmel PCR-tesztre. Előtte antigén teszttel leteszteltük magunkat, mindketten rendben voltunk. A férjem viszont már köhögött, és folyt az orra.

Haza már nem együtt jöttünk, mert a férjem PCR tesztjének eredménye pozitív lett, az enyém negatív. A férjem elvonult karanténba – s érdekes módon 10 napon keresztül az antigén teszt eredményei negatívra jöttek ki. (Naponta tesztelte magát.) Ezek szerint nem volt terjesztő, nem fertőzte a környezetét.

Nem hiba!

A Facebookon lassan már csak bődületes rémhíreket lehet olvasni. Egy részük az oltással foglalkozik: miszerint négy lábunk és öt kezünk nő tőle. Ezeket az „értékes híreket“ teljesen okos és racionális emberek küldözgetik egymásnak titkos üzenetekben. A másik hírcsomag azt tárgyalja, hogy nem jók a tesztek. „Az antigénje negatív volt, másnap meg a PCR pozitív. Micsoda butaság ez!“ – háborog Mariska néni. Pedig nem butaság – ilyen a teszt „természete“. A PCR-teszt csak a vírusfertőzést mutatja ki, arról nem ad hírt, hogy terjesztők vagyunk-e, vagy, hogy képesek vagyunk-e megfertőzni embertársainkat? Ilyen értelemben az antigén teszt is csak részleges eredményt adhat: ha teszteredményünk negatív, akkor nem fertőzünk – de attól még lehetünk fertőzöttek. (Mint a férjem, aki nem volt terjesztő, de a fertőzés klasszikus tüneteit produkálta.) A vírusfertőzés kimutatásához ezért jó PCR-tesztre bejelentkezni.

Mit mondanak a kutatások – vírusterhelés

A Covid–19-es világjárvány legfrissebb kutatásainak eredményeit a The Lancet orvosi szaklapban publikálták. A felső légutak vírusterhelése érdekesen alakul. A Covid–19-cel fertőzött személy első tüneteit követően már az első héten eléri a legmagasabb vírusterhelést. Ez az orvostudomány számára mindenképp fontos információ.

hirlevel_web_banner_1_129.jpg

A szervezet tisztulása

A fertőzést követően szervezetünk megtisztulása a SARS-CoV-2- vírustól a felső légutak esetében 5-18 nap, átlagosan 17 nap. (A felső légutakhoz tartozik az orrüreg, a szájüreg, a garat és a gége.) Az alsó légutak, azaz a tüdő esetében a tisztulás 9-20 nap, általában 14,6 nap. Az emésztőrendszerből a vírus 14-20 nap alatt, átlagosan 17 nap alatt ürül ki széklet formájában. A vérben 4-30 napig, átlagosan 14 napig mutatható ki a vírus, utána már nem. A tanulmányok szerint a fertőzést követő leghosszabb szervezeti megtisztulás a felső légutak esetében 83 nap. Ez azt jelenti, hogy a fertőzött személynek a fertőzés tüneteinek első napjától kezdve akár 83 napig pozitív lehet a PCR-tesztje. Az alsó légutakban legtovább 59 napig mutatták ki a vírust.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy az emberi szervezet legnehezebben az alsó légutakban tisztul meg. A leghosszabb ideig tartó tisztulást az emésztőrendszerben jegyezték fel – 126 napig tartott. (Érdemes követni Dr. Igor Bukovský videóit: ő már tavasszal azt írta, hogy a vírus a bélrendszer nyálkahártyájára is hatással van. Ezt akkor az orvosi szakma nem ismerte el.) A vérből való tisztulás a leghosszabb esetben 60 napig tartott. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a fertőzött személy 60 vagy akár 120 napig fertőzné a környezetét!

A The Lancet szaklap átfogó tanulmánya két kulcsinformációra mutat rá. Az egyik: egyetlen kutatás sem talált az emberi szervezetben az első tünetek megjelenését követő 9 nap után egyetlen élő vírust sem! Függetlenül attól, hogy a szervezet mennyi ideig küzd a Covid–19-fertőzéssel, és mennyi idő alatt győzi le.

Továbbá független attól, hogy a PCR- és egyéb ismert tesztek mennyi ideig mutatják ki a vírust a szervezetben. Mindegy, hogy az első tüneteket követően 14-30 vagy akár 60 napig is pozitív a PCR teszt – a SARS-CoV-2-vírus az emberi szervezetben már nem élő, így nem is fertőz! Tehát mindegy, hogy mennyi ideig vagyunk pozitívak, már nem fertőzünk.

„Bár a szervezet vírustól való megtisztulása sok időt vesz igénybe, a vírus élettartama és fertőzésre való hajlama relatíve rövid ideig tart.“ – áll a tanulmányban. A fertőzött személy 5-9 napig a még élő vírust kilélegezheti – a vírus mennyisége napról napra kevesebb –, de ha betartjuk a távolságtartást, akkor már nem fertőz tovább. Konklúzió: Miután betartottuk a kötelező 14 napos karantént, nem fertőzünk tovább.

covid-teszt-gyufas.jpg

Influenza kontra Covid–19

A Covid-fertőzött tüneteinek jelentkezése előtt 2 nappal, majd tünetekkel további 5 napon keresztül fertőz intenzíven (némely esetben ez 9 napig is elhúzódhat). Ezek az adatok jól behatárolhatók, mint a klasszikus influenzajárvány esetében. Ez nem jelenti azt, hogy a Covid–19-járvány veszélyességét bagatellizálnánk, vagy nem vennénk komolyan. Az influenzát is komolyan kell venni, de már megtanultunk együtt élni vele. Az influenzának és a Covid–19-járványnak hasonlóak a tünetei, a lappangási ideje. Az influenza sem egy egyszerű betegség. Lehetnek súlyos következményei, ami magas halálozási számhoz vezethet – orvosi szempontból viszont banális betegség, mert mostanáig le tudtuk győzni. Sokan még a helyes kézmosást sem tartották be, nem szedtek C- és D-vitamint, nem feküdtek ágyba, hanem betegen is munkába jártak, és vígan terjesztették a betegséget. Eddig ez volt az influenzához való hozzáállás.

Nálunk minden fordítva történik

Szlovákiában a fontos dolgokat még mindig fordítva csináljuk. A járvány megfékezése érdekében a legfontosabb intézkedés a fertőzött személyek felkutatása és karanténba helyezése volt. Tavasszal ez működött, de mára a higiénikusok kifulladtak, a rendszer nem bírja végrehajtani az intézkedéseket. A sikeresebb országok a gócpontokat és a fertőzés lehetőségeit kutatják. Szlovákiában ma egyszerű antigénteszteket végeznek – ami, mint fentebb írtuk, torzítja a fertőzési arányokat. Hiszen az, aki itt negatív eredményt kap, tévesen azt hiszi, hogy ő nem fertőződött meg. Úgymond ő nem „Covidos“. Miközben másnap rengetegen belázasodnak, köhögnek, szédülni kezdenek – vagyis a lappangási idő letelte utáni tüneteket mutatják. Ha pedig elvégzik a PCR-tesztet, az kimutatja, hogy megfertőződtek az új vírussal – csak még nem fertőzik a környezetüket.

–varga–