A kulcslyuksebészet térhódítása után elszaporodtak az egynapos sebészeti klinikák. A tíz éve alapított Medchir egynapos sebészeti központ Gúta és a széles vidék egyik legmodernebb klinikája. Az általános sebészet mellett nőgyógyászati és plasztikai sebészettel is foglalkoznak.

Az itt és a környéken élő nők számára óriási segítség, hogy egy-egy műtéti beavatkozásra nem kell a fővárosig utazni. A plasztikai sebészeten és a szépészeten túl a női páciensekkel nőgyógyász-onkológus szakorvos foglalkozik. Ez pedig ritka, de fontos szakpárosítás! (Fotó: Cséfalvay Á. András)

csak-noknek-guta-klinika-kezdo.jpg
(Kép forrása: instagram.com/artistwonders)

– Bár a klinikának nem a szépészet a fő vonala, ennek is helye van a nap alatt, vagyis klinikánk kínálatában – avat be a részletekbe Viola Miklós, aki a klinika egyik alapító sebészorvosa. Hozzáteszi, hogy az évi 1800 műtét egyötödét teszik ki a szépészeti beavatkozások. Vendég plasztikai sebészt alkalmaznak Šipka Marek doktor úr személyében, aki havi egy műtéti nappal rendelkezik. Ez havonta 7-8 műtétet jelent. – A modern altatási technika is megkönnyítette az egynapos klinikák felvirágzását – teszi hozzá a doktor úr.

A szépészeti beavatkozások közül náluk a legnépszerűbb a mellplasztika: a mellnagyobbítás szilikonnal, mellfelvarrás vagy ezek kombinációja, illetve a mellkisebbítés. Kiemeli, hogy minőségi szilikonimplantátumokat használnak, mert ezekkel növelhető a mellplasztika élethossza, illetve csökken az esetleges szövődmények kockázata. (De örökös szilikon nincs, ezt egyelőre felejtsük el!)

A mellplasztika a hosszabb műtétek közé tartozik; egy mellnagyobbítás mellfelvarrással kombinálva akár 3-4 órás műtétet jelent. A páciens a műtét után 24 órát tölt a klinikán megfigyelés alatt, csak ezt követően távozik, majd otthon folytatódik a lábadozás.

A szépészeti beavatkozásoknál érdekesség, hogy egyre több férfi jelentkezik hasfalplasztikára – de azért még mindig a szülésen vagy a nagy fogyáson átesett nők vannak többségben a páciensek között. A szépészeti műtétekre jelentkezők 70%-a nő. A megereszkedett, lógó has (amit kötényhasnak neveznek) a nagy fogyást vagy súlyvesztést követően jelentkezik. Szülés után is meglazulhat a hasfal, egyre több a szétnyílt hasizom (ami a hiedelmekkel ellentétben a tornázó nők között a gyakoribb). A hasfalplasztikánál a felesleges bőrt és a bőr alatti zsírszövetet eltávolítják, illetve a megereszkedett hasfalat megerősítik, és alakkorrekciót hajtanak végre. Komoly műtétnek számít, ahogy minden hasi műtét.

Az arc csak a harmadik!

Arccal kapcsolatos korrekciókra már kevesebben jelentkeznek, a szemhéjplasztika, a ráncfelvarrás és a fülplasztika a harmadik a dobogós műtétek sorában.

– Orvosesztétikával nem foglalkozunk, sem feltöltésekkel, sem botoxot nem szúrunk. A mi eszközünk a szike, sebészek vagyunk, tehát vágunk – magyarázza a sebészorvos a különbségeket. – Klinikánkon folyamatosan figyeljük a legújabb gyógyászati trendeket, és igyekszünk lépést tartani velük. Ezért is vettük be a plasztikai műtétek sorába az egyre népszerűbb intimplasztikát, azaz a kisajak plasztikáját. A nők élnek ezzel a lehetőséggel, és ma már bátran korrigáltatják a fejlődési rendellenességeket vagy a kisajkak egy- vagy kétoldali megnagyobbodását. Továbbá a nagyobb anyajegyek eltávolítása során bőrlebenypótlást is végzünk, ez szintén plasztikának számít. Népszerű még a visszerek eltávolítása műtéti úton, de ezeket már az általános sebész végzi.

medchir-guta-viola-miklos.jpg
Viola Miklós

„Drakula-terápia” másként!

A saját vér általi fiatalítás, az úgynevezett Drakula-terápia modern és kedvelt eljárás az orvosi szépészet terén. A Medchir klinikán a vérlemezkékkel dúsított plazmát, orvosi szaknyelven a PRP-módszert viszont a gyógyászatban használják.

– Nyugat-Európában és Amerika-szerte igen közkedvelt gyógyászati eljárásról van szó. A PRP-terápiát mi az ortopédiai és traumatológiai kóros elváltozások esetében használjuk – avat be a részletekbe Viola Miklós. – A páciens saját véréből egy centrifuga segítségével vérplazmaszérumot nyerünk (ez egy félórás procedúra). Ezt a szérumot injekcióval befecskendezzük az érintett területre: ezzel szépen gyógyíthatók az általános sportsérülések, de az artrózis különböző stádiumai, az inak és ínszalagok gyulladása, izomszakadás és akár a meniszkusz (térdízületi porc) sérülése is.

Hatékony, gyors és szinte fájdalommentes eljárás, a terápiával a test önmagát gyógyítja.

A műszereket felszentelték

– Klinikánk indulásakor a modern nőgyógyászat még gyerekcipőben járt – folytatja a doktor úr. – Azóta sok víz lefolyt a Dunán, mi is korszerűsítettük a szolgáltatásokat. A modern orvosi műszerpark és a kulcslyuksebészet lehetővé teszi, hogy az egynapos sebészet keretében komoly nőgyógyászati műtéteket is elvégezhessünk. A műtőt felszenteltük, mert hívő ember vagyok, és a hit és a gyógyítás nem zárják ki egymást.

A két műtő kapacitását azóta teljesen a gyógyításnak szentelik. Eleinte a meddőség diagnosztizálásával és a petevezetékek átfújásával foglalkoztak.

– Ahogy sikerült szakorvost találni, illetve a műszerparkot is modernizáltuk, ma a leggyakoribb műtét a ciszták laparoszkópos eltávolítása – mondja Viola Miklós. – A nőgyógyászaton belül a laparoszkópos eljárás, vagyis a hasi kulcslyuksebészet az új trend. Korábban csak a has felvágásával lehetett műteni, miáltal nagy seb keletkezett, a fertőzés kockázata is magasabb volt, a gyógyulás pedig hosszadalmasabb. Manapság viszont a hasfalon tett apró vágás által vizsgálni lehet a hasüreget, továbbá mintavételre és beavatkozásra is lehetőség van. Ezért a kulcslyuksebészeten belül megkülönböztetünk diagnosztikai és sebészeti laparoszkópiát. Míg a diagnosztikai laparoszkópia a kiváltó okot keresi, addig a sebészeti laparoszkópiával már műtünk, vagyis kezelünk.

minden_reggel_ujno.sk_59.png

Dr. Brányik Károly két éve erősíti a klinika orvoscsapatát: ő nem csupán nőgyógyászati problémákkal, onkoginekológiával is foglalkozik.

– Kevés nőgyógyász kollégának van onkológiai szakvizsgája; így ez a kettős tudás nagy érték számunkra. Sajnos, az utóbbi időben eléggé elszaporodtak a méhnyak kóros elváltozásai – teszi hozzá a doktor úr. Kiemeli, hogy az utóbbi években a klinikán olyan nőgyógyászati műtéteket is végeznek, amiért addig a nőknek Pozsonyba kellett utazni.

Kulcslyuksebészet

A kulcslyuksebészet előnye, hogy két-három apró (fél- vagy egycentis) vágással kell csak számolni. A teljes altatásban végzett műtét során apró vágást ejtenek a köldök alatti tájékon, és ezt követően speciális tű segítségével szén-dioxidot juttatnak a hasüregbe – ezáltal az elülső fal eltávolodik a belső szervektől. A hasüregbe ugyanezen a vágáson keresztül vezetik be a fénnyel felszerelt műszert, amelyhez kamera és monitor csatlakozik. Az operáló orvos a monitoron keresztül látja a hasüreg állapotát.

Szükség esetén további egy-két segédvágást ejtenek, amelyen keresztül bevezetik a hasüregbe a szükséges műtéti eszközöket, és így hajtják végbe az operációt.

Laparoszkópos cisztektómia esetében felmérik a ciszta eredetét, mintavételre és eltávolításra is sor kerülhet. Előfordulhat azonban, hogy a cisztát okozó betegség – ilyen az endometriózis – a petefészket olyan mértékben roncsolja, hogy annak normál működése már nem állítható helyre, és a beteg petefészek gócként szerepelhet. Ezért el kell távolítani, ugyanígy az esetleges összenövéseket is. Ezen kívül a klinikán végeznek méhnyakplasztikát, condyloma-, azaz HPV-szemölcs-eltávolítást, elvégzik a méhszájseb konizációs műtétjét, és műtétileg eltávolítják a Bartholini-mirigy-cisztákat is.   

A nőgyógyászati beavatkozásokat az egészségügyi biztosító téríti. Ezt fontos tudni, mint ahogy azt is, hogy az egynapos sebészeti központban az ár magánkézben van, de az összes egészségügyi biztosítóval szerződésben áll. A szépészeti és plasztikai sebészet kivételével (ez önköltséges) a páciens csak az átlagon felüli szolgáltatásokat fizeti meg: ide tartoznak az altatási költségek és a műtét utáni betegellátás költsége.

– Jóval kevesebb pácienssel dolgozunk, mint az átlagos kórházak; ezért szavatolni tudjuk a minőségi betegellátást. Számunkra a páciens elégedettsége a legfontosabb – mondja ki a végszót Viola Miklós.

A sebészet épülete

Kisokos

condyloma nemi szervi szemölcsöt jelent, ami a szexuális érintkezés útján terjedő HPV (humán papillomavírus) -fertőzés következtében alakulnak ki. A nemi szervek tájékán és a nyálkahártyán létrejövő szemölcsök fertőzőek, ezért eltávolításuk feltétlenül szükséges. A műtétet általában helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban végzik. A beteg szövetet pulzusüzemű lézer segítségével szüntetik meg. A lézersugár nagy pontossággal pusztítja el a beteg szövetet újabb nyílt seb kialakulása nélkül. A megsemmisítés csak a beteg szövetekre irányul, ami kíméli a környező szöveteket, a bőrt és a nyálkahártyát. Ezzel az eljárással a gyógyulás hegesedés nélküli, és megszűnik a HPV-fertőzés.

A méhszájseb konizációs műtéte a méhnyak rendellenességeinek megállapítására és kezelésére szolgál. Conous biopszia néven is ismert. A beavatkozást a méhnyakból vett onkocitológiai minta gyanús vagy patológiás eredménye esetén végzik el. A méhnyak plasztikai módosítására is alkalmazzák ezt az eljárást. Beavatkozáskor szikével vagy elektromos hurokkal eltávolítják a méhnyak beteg részét.

Az elektromos hurokkal történő eljárás a leggyakoribb módszer, mert a méhnyakat nem károsítja. Ez a módszer nem gátolja a későbbi teherbe esést. A szikével történő eljárást csak akkor végzik, ha a sérült szövet magasan benyúlik a méhcsatornába.

Bartholini-ciszta eltávolítása

A Bartholini-mirigy a hüvelynyák meglétét biztosítja. A nagyajkak alsó harmadában, a hüvelybemenetnél helyezkedik el. Normális körülmények között a Bartholini-mirigyek nem kitapinthatók. A mirigyek gyulladását gennykeltő baktériumok okozzák, ezáltal a mirigyből ürülni nem tudó váladék okozza a Bartholini-ciszta kialakulását. Altatásos műtéttel teljes egészében eltávolítják a keletkezett cisztát, majd a sebet drenálják, azaz megakadályozzák, hogy a seb bezáródjon, annak érdekében, hogy a váladék kiürülhessen.

A keletkezett tályognál negyedórás műtét során a gennyet eltávolítják, a tályogfalat lekaparják, kitisztítják, a sebszéleket két öltéssel erszényszerűen kiszegik, a sebet tamponálják. A tampon megakadályozza a seb idő előtti záródását, hogy a váladék teljesen kiürülhessen.

M. Ando Krisztina