Alapvető követelmény, hogy az autóvezetésnek biztonságosnak kell lennie nemcsak a sofőr, de a közlekedés többi résztvevője számára is. Hatványozottan vonatkozik ez arra az esetre, amikor olyan ember ül a volán mögé, aki valamilyen krónikus betegségben szenved.

A leggyakoribb krónikus betegségek egyike a cukorbaj (diabétesz), melynek az autóvezetéssel összefüggő fontosságára az Európai Unió 2018-ban kiadott rendelete is figyelmeztet. E rendelet kimondja, hogy a kezelt cukorbeteg, akinél fennáll a hipoglikémia kialakulásának rizikója, köteles igazolni, hogy fel tudja ismerni ennek fenyegető tüneteit, valamint képes a rizikó elhárítására.

diabetesz-es-vezetes-kezdo.jpg
(© Gracia Lam / The New York Times)

A hipoglikémia az alacsony vércukorszint orvosi neve. Három kritérium megléte jellemzi: az alacsony vércukorszint, a tipikus tünetek megléte, ill. e tünetek eltűnése a szőlőcukor (glükóz) bevitele után. A glükóz agyunk sejtjeinek fő „tápláléka”, melynek vérben lévő szintjét (glikémia) az inzulin és egyéb hormonok harmonikus hatása, összjátéka biztosítja. A cukorbetegnél nem termelődik inzulin a testben, ezért ezt a hiányt inzulininjekcióval kell pótolnia.

Ha azonban ez az injekció (ritkábban tabletta formában bevett antidiabetikum) erősebben hat, mint kellene, a vércukor lecsökkenhet (hipoglikémia). E csökkenést leginkább az agysejtek érzik meg, ezért veszélyes a hipoglikémia fellépte autóvezetés közben.

A hipoglikémia felé sodródó cukorbeteg „idegessé” válik; lassabban – a közlekedési szituációnak nem megfelelő módon, esetleg teljesen hibásan – reagál; homályosodik a látása, valamint romlik a szem- és kézmozgás-koordinációja.

A közlekedés többi résztvevőjének feltűnhet az indokolatlanul lassú haladás, áttérés az ellenirányba, akadályba ütközés, ill. a kocsi feletti uralom teljes elvesztése. Amennyiben nem történik azonnali glükózpótlás, és a cukorszint 2,8 alá süllyed, a beteg eszméletét veszti, és ún. hipoglikémiás kómába kerül.

Nagyon fontos tehát – erre utal az Európai Unió említett rendelete, ill. a Szlovák Belügymisztérium 2018. január 19-ei rendelete –, hogy a járművezetői engedély megadásakor, ill. megújításakor az orvos meggyőződjön arról, hogy a beteg képes felismerni az említett fenyegető állapotot. Ha fennáll „a hipoglikémia nem tudatosításának tünetegyüttese”, a szakorvos (diabetológus), ill. a vele együttműködő általános orvos nem adhat engedélyt a jogosítvány megszerzésére, megújítására.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

A cukorbeteg minden kontrollvizsgálatnál köteles orvosát informálni arról, hogy volt-e esetleg súlyos hipoglikémiás epizódja – nemcsak vezetés közben, de akár otthon is! A jogosítvány további „sorsáról” ilyenkor alapos orvosi vizsgálat dönt. Amennyiben ennek eredménye arra utal, hogy a beteg elvesztette képességét a járművezetésre, ezt az orvos köteles a beteg lakhelye szerinti közlekedési rendészetnek írásban jelenteni. 

Ha a cukorbeteg közlekedési baleset okozója vagy részese, a rendőrség nincs felhatalmazva arra, hogy a cukorbeteget a vércukorszint azonnali ellenőrzésére szólítsa fel. Elrendelheti azonban a glikémia megállapítását az orvosi rendelőben (vagy a mentőautóban). A cukorbetegnek azonban – saját érdekében – ajánljuk, hogy azonnal mérje meg a vércukorszintjét.

Dr. Kiss László
Cookies