A decemberhez az adventen kívül más ünnepek is kötődnek: itt van például a lucázás hagyománya, melyet ma is számos faluban hűen betartanak.

És azzal tisztában vagyunk, honnan ered az adventi koszorú szokása és mit jelentenek egyes karácsonyfadíszeink? 

hagyomanyok-kezdo.jpg

December 13. Luca napja

A téli napforduló a Gergely-naptár 1582-es bevezetése előtt Luca napjára esett, amelyet a hosszú sötétség miatt boszorkányos napnak tartottak. Ezért gonoszűzéssel védekeztek ellene.

,,Szent Lucának híres napja
A napot rövidre szabja.
Ha Luca sárban jár
A karácsony hóban áll."

Elkezdték készíteni a Luca székét, amelynek bűvös erejét a készítés különleges lassúsága adta. (Lassan készül, mint a Luca széke – tartja a közmondás.) Különlegesen válogatott anyagból, 12 féle fából készül, vagy temetőből kell hozzá fát hozni, és a sokféle fából csak az egyik lehet gyümölcsfa. December 24-re készül el, az éjféli misén ráállva lehet megtudni, ki a falu boszorkánya. A lucacédulák (gombócba rejtve vagy a párna alól naponként kihúzgálva) a jövendőbeli nevét árulták el. A gazdasszony lucabúzát ültetett, amely karácsonyra kizöldült, és a termésre jósolt.

Nem véletlen, hogy a karácsony előtti időszak olyan gazdag hiedelmekben és szokásokban. A földeken gazdálkodó, állattartó falusi embernek kevesebb dolga volt, ilyesmikkel is foglalkozhatott. A hamar beköszöntő sötétség csak támogatta a befelé fordulást. Mi már mesterséges világítással nyújtjuk meg az időt, a cégek a zárásokkal vannak elfoglalva, nem nagyon van idő ünnepelni.

Ám tartsuk szem előtt: „Az ünnep azé, aki várja.” Január elején lazíthatunk kicsit, mert megáll az élet. Foglalkozzunk olyankor többet egymással.

Az első adventi koszorút 1860-ban egy hamburgi lelkész készítette. Láthatjuk, elég friss ez a hagyomány, és bizonyítja, hogy születnek jó új szokások! A leleményes hamburgi lelkész egy gigantikus fenyőkoszorút függesztett a plafonra. 24 gyertyát tett rá, utalva az ünnep valamennyi napjára.

A karácsonyfadíszek jelentése

  • A fa tetejére csúcsdísz kerül, ami Jézust jelenti.
  • A girlandok a kígyót szimbolizálják, a bűnbeesést és az egész emberi sors elindítóját.
  • Az angyalhaj és a szalma a kis Jézus jászolát szimbolizálja.
  • A dió és az alma a tudást és a bölcsességet jelenti. Az alma, amellett, hogy a bűnbeesés jelképe, a tudás fájáról származik. A dió pedig a bölcsességet és a tudást jelenti a fán.
  • A mézeskalács díszek, ha ember figuráról van szó, akkor az a porból lett és a tűzpróbán átesett embert jelképezik.
  • A gyertyák jelentése a Szentháromság: a test (viasz), a szellem (láng) és a lélek (kanóc) hármassága. Jelképezi Jézus születését, azaz a fény eljövetelét.

hirlevel_web_banner_2_74.jpg

Új Nő csapata
Cookies