A pöttyök ismét a célkeresztbe kerültek. A Louis Vuitton üzletek kirakatát nemrégiben a Yayoi Kusama japán művésznőről mintázott robot festette tele pöttyökkel. Nem véletlenül persze, mert a Vuitton új táskakollekciója is pöttyözött – aminek tiszteletére kívülről is pöttyökbe borultak a londoni, párizsi és tokiói üzleteik.

A pöttyöt igazából Christian Dior emelte „couture” szintre, Diana hercegnőnek meg egyszerűen csak jól állt. A pöttyök divattörténete több mint érdekes. Van egy kis vintage, régimódi hangulatuk, bár a fekete-fehér kontrasztja nagyon modernné is tudja tenni a pöttyöket.

potty-divat-kezdo.jpg

A pöttyök dicső múltja cseppet sem dicső kezdettel rendelkezik, a pöttyös minták ugyanis a 18. század közepéig a népszerűség közelében sem jártak. A középkorban például tabu volt pöttyös ruhát viselni, a pöttyökhöz a leprát, szifiliszt, pestist és más ragályos betegségeket társítottak. A foltok akkoriban alattomosak voltak és veszélyesek... A zsebkendők apró, piros vérfoltjai tüdőbajról árulkodhattak, a rossz lányoké meg egy esetleges vetélésről.

Egy kivétel mégis akadt, amikor a pöttyök divatossá váltak – ez a szépségflastrom divatja volt a 18. századi Franciaországban, még jelentése is volt, hogy hova csippentik fel. A szépségflastrom, vagyis franciául a mouche (azaz légy) vörös, rendszerint selyemből vagy bársonyból készült, az arcra és dekoltázsra ragasztható díszanyajegyet jelentett.

Ezek a rátétek az akkoriban népbetegségnek számító himlő – esetleg szifilisz – által okozott esztétikai károkat és bőrhibákat voltak hivatottak elfedni, másrészt pedig jól mutattak az ólommal vagy higannyal alabástromfehérré gyilkolt bőrön... Az utóbbiak halált is okozhattak, csak az akkori szép lányok és urak ezt még nem tudták.

A „polka dot”

Ehhez képest rakétaként lőtt ki a pöttyös minta népszerűsége a 19. század közepén, mikor is az ipari textilnyomás fejlődésének köszönhetően a gyárak ontani kezdték a pöttyös anyagokat. Angol nyelvterületen a pöttyök népszerűségét a polka divatja erősítette: tudniillik polka dot néven vált ismertté a mintázat. (A polka egy polgári eredetű cseh társastánc volt, s 1840 körül egész Párizs erre ropta a báltermekben: afféle korabeli macarena volt.)

A pöttyöknek persze semmi közük nem volt a polkához, inkább csak a tánc vidámságát kapcsolták össze a mintával. A hetyke pöttyös kelméket ezért is kezdték eme név alatt árulni, hogy jobban vásárlásra csábítsák a kor kisasszonyait... Egy vagy több színben is készítettek pöttyös textileket, olykor olyan kontrasztos árnyalatokat is használva, mint az arany és kék. A harmincas évekre aztán még keresettebbé váltak a pöttyös ruhák, a hollywoodi hírességek is rajongtak értük – a róluk megjelenő fotók pedig csak tovább növelték a pöttyök népszerűségét.

elofizetes_uj_no.png

1940-ben az ifjú Frank Sinatrának éppen a Polka Dots and Moonbeams című sláger indította be a karrierjét... A háború után pedig Christian Dior hozta ismét képbe a pöttyöt: derekat kihangsúlyozó, végtelenül nőies fazonú ruháival, melyekkel a háború utáni szegénységet akarta ellensúlyozni. Minnie egér pedig 1961-ben kapta meg ma is viselt új ruháját, a piros alapon fehér pöttyös, puffos ujjú cukiságot...

A kilencvenes évek sem szűkölködtek pöttyökben, Julia Roberts megadta hozzá az alaphangot a „Micsoda nő!”-ben viselt barna alapon pöttyös ruhájával. Manapság a pöttyök pedig a nőiességet és a játékosságot hozzák be az öltözködésünkbe, lásd képeinket.

potty-divat-dior-polka-dot-julia-roberts.jpg
Julia Roberts pöttyökben

Carolina Herrera nagyon szereti a pöttyöket, kollekciói általában zsúfolásig vannak velük. A Venezuelából New Yorkba költözött divattervező nem tagadhatja le spanyol származását: a pöttyök ugyanis elválaszthatatlanok a flamencótól... Ez a fekete-fehér Herrera-ruha igazi klasszikus, a nagy masni drámaivá varázsolja a fekete és a fehér ellentétet.

potty-divat-1.jpg

Modellünk, Kiss Enikő Dior táskát visel hozzá, amely a pöttyös ruhák stílusikonjának, Diana hercegnőnek volt a kedvence.

potty-divat-3.jpg

Mi más illene mellé, ha nem egy lekerekített orrú Chanel surranó?!

potty-divat-2.jpg

A nagy modellgeneráció vezető arca, Christy Turlington is a pöttyöket népszerűsíti a Louis Vuitton új táskakollekcióján...

potty-divat-carolina-herrera.jpg

A most 93 éves Yayoi Kusama a legkeresettebb művész a világon, Tokióban él egy elmegyógyintézetben (önkéntesen vonult be oda). A pöttyös tökök sorozata tette őt világhírűvé: a pöttyöket terápiának használta, mivelhogy szomorú gyermekkora volt.

potty-divat-robot.jpg
A Louis Vuitton ház egy Yayoi Kusama robottal tisztelgett a művésze előtt, aki pöttyöket fest az üzlet kirakatába.

Apja egy gazdag japán nagykereskedő volt, aki szívesen látogatta az örömházakat, s az anya a lányát küldte el, hogy kémkedjen utána. Ez olyan mély nyomot hagyott a félénk Yayoiban, hogy azóta irtózik minden égnek meredő, fallikus tárgytól.

A menedéket a festészetben találta meg, amit kezelőorvosai is támogattak. Híressé már New Yorkban vált a pöttyeivel és a textilből varrt tökjeivel, majd később a hatalmas tökszobraival és acélgolyóival.

potty-divat-tok.jpg
Yayoi Kusama a pöttyös tökökről vált ismertté.

Varga Klára
Cookies