Mit jelent az ünnepi öltözék, mit illik viselni egy fogadáson, egy fényes bálon vagy a legfényesebb bálon: egy operabálon? Ebben adunk tanácsot.

Nem mindig egyszerű, hogy milyen öltözetben illik megjelenni egy-egy rendezvényen. Mit kell felvennünk például akkor, ha semmilyen erre utaló dress code-ot nem találunk a meghívóban?

illemtan-oltozkodes-kezdo.jpg

Mit jelent a black tie és a white tie?

Ha bálba megyünk, az első fontos dolog, amit mindenképp szemügyre kell vennünk, az a meghívó. Figyelmesen olvassuk el, hiszen fontos részleteket tartalmazhat, mint például: várnak-e választ a meghívás elfogadását illetően. Továbbá tartalmazhatja a dress code-ot, tehát mi az elvárt viselet. Ha black tie az elvárt dress code, az azt jelenti, hogy a férfiaknak kötelező a szmoking, fehér inggel, esetleg cummerbunddal (övsállal), fekete csokornyakkendővel és lakkcipővel. Nőknél pedig elvárják a nagyestélyit, azaz a hosszú alkalmi ruhát.

A fényesebb bálok többsége a kisestélyi öltözéket pártolja. Schiffer Miklós így ír erről. „A hölgyek hosszú kisestélyijéhez nem kötelező a kesztyű, de a magas sarkú cipő, a nyaklánc és a kis táska (akár vállon is) annál inkább! Black tie-ban bálba indulhatunk, szigorúan este 6 óra után!” Aranyszabály: a szmoking zakóujja alól 1 cm-re ki kell, hogy kandikáljon az ingujj. A szigorú kódex mellényt is előír, ám elnézhető, ha nincs. Ami viszont megengedhetetlen: ingujjra vetkőzni. (A zakót lazább bálokon akkor lehet levenni, ha vége a hivatalos programnak, és a vendéglátó szorgalmazza.)

A báli viselethez minden esetben jó minőségű fekete bőrcipő dukál (a talpa is bőr), fekete térdharisnyával, a hölgyeknek pedig magas sarkú topán, kis táska (nem lehet átlagos könyvméretnél nagyobb), fedetlen vállak esetén pedig nem árt egy stóla.

Amit másképp csinálhatunk: hogy a zenés-táncos rendezvényt ne kelljen az uraknak kötözött sonkaként végigizzadni, elhagyhatják a mellényt. Az ingujjra vetkőzés azonban teljességében ki van zárva. Úriember ilyen hibát nem követ el! A hölgyek kisestélyije lazább szerkesztésű (krinolinmentes) korzet, illetve hosszú tubusruha. Bizsu helyett a báli belépő kiegészítője a míves ékszer. A ruhahossz miatt a zárt orrú báli cipőből nem engedhetünk! A nyitott orr befejezetlen, alulöltözött hatást kelt. (Rövidebb koktélruhához viszont viselhetjük. A divatetikett egykor a nőknek minden esetben zárt cipőt és harisnyát írt elő, ám mára fellazultak a szabályok: ápolt lábunkra szép alkalmi szandált is húzhatunk.)

A white tie a legelegánsabb öltözetet jelenti: a fényes operabálokon kötelező viselet. A nők számára ez nemes kelméből készült nagyestélyit jelent, hosszú kesztyűvel, keppel (a vállat itt kötelező eltakarni), a férfiaknál pedig frakkot, fehér csokornyakkendővel (feketét a pincérek hordanak), fehér mellénnyel, állónyakú fehér inggel, fekete lakkcipővel, belépéskor cilinderrel, fehér selyemsállal, fehér kesztyűvel. A bécsi operabál vendégei nem adhatják alább, a budapesti vagy pozsonyi operabálon viszont szmokingban is megjelenhetnek az urak.

hirlevel_web_banner_1_105.jpg

Officiel

Az officiel az uraknál az öltönyös megjelenést jelenti, a hölgyeknél a koktélruhát. Ez lehet a sokat emlegetett „kis fekete”, amelyet Coco Chanel hozott divatba. Fogadásokra, színházba, ünnepi öltözékként viselhetjük – és ha nem akarunk olyan szigorúak lenni (márpedig nem akarunk), elegáns selyem nyakkendővel a kevésbé elegáns bálokba, esti alkalmakra is viselhetjük. Schiffer Miklós szerint „... öltönyös megjelenés: az úriember sötét öltönyben van, elegáns nyakkendővel viseli kötelezően fehér ingét, míg a hölgy alkalmi ruhában, koktélruhában vagy kisestélyiben kíséri, amelynél nem kötelező letakarni a vállakat.”

Érkezés és távozás

A bálba mindig pontosan illik érkezni. Az érkezéskor a férfi az autót hátulról megkerülve segíti a hölgyet kiszállni. A bejáratnál a férfi lép be először, majd felmutatja a jegyeket. A ruhatárban a férfi elsőként a hölgyről lesegíti a kabátot, majd a sajátját veti le. Távozáskor pedig fordítva: a férfi saját kabátját veszi fel, és végül felsegíti a hölgyre a kabátot, hogy a hölgy ne melegedjen be. A kísérő férfi feladata, hogy a hölgy kabátját le- és felsegítse, előzékenyen viselkedjen, valamint a hölgyet táncba vigye.Távozáskor illik legalább a saját asztaltársaságunktól elköszönni.

Damasztszalvétánkat étkezés előtt az ölünkbe tesszük, majd az étel elfogyasztása után bal oldalunkra tesszük. Ezzel jelezve, hogy a vacsorát befejeztük. A többfogásos vacsoránál, ha zavarbaejtően sok evőeszközt találunk, ne riadjunk meg. Mindig kívülről indulunk (kezünkhöz legközelebb lévő étkészlettel kezdünk) egészen befelé, a tányérhoz legközelebb lévőhöz.

Társalgás

Kerüljük a kényes témákat és a hangoskodást. Ha társalgunk, nem illik a partnerünk szavába vágni. Illik meghallgatni a másikat, viszont a társalgás mindig kétoldalú. „A beszélgetésben végbemenő kölcsönös megértés és egyezésre jutás nem azt jelenti, hogy pusztán saját álláspontunkat előadjuk, és mindenáron keresztül visszük, hanem azt, hogy közösséggé változunk – olyan közösséggé, melyben egyikünk sem marad az, aki korábban volt.” (Hans Georg Gadamer: Igazság és módszer)

Tánc

A bál legfontosabb eseménye a tánc. A felkérés: a férfi kis meghajlással kérheti fel a hölgyet, amit nem illik visszautasítani. Tánc közben mindig megfelelő kartávolságot kell tartani partnerünktől, szigorúan tilos a fogdosás, egymáshoz bújás. Nem hagyhatjuk partnerünket a táncparkett közepén egyedül. Tánc közben a férfinak illik szórakoztatnia a hölgyet. Tánc után a férfi megköszöni a táncot, mire a hölgy mosolyogva biccent, majd a férfi visszakíséri a hölgyet a helyére. Lényeges, hogy legalább két zeneszám erejéig táncoljunk.

illemtan-oltozkodes-belso.jpg

Ékszerek és kiegészítők

Egy mélyen dekoltált, egyszerű vonalvezetésű ruhához jól passzol egy feltűnő nyakék, ám egy aszimmetrikus szabású, gyönggyel díszített toaletthez már sok! Ahhoz elég egy, a ruha díszítéséhez illő finom gyöngy fülbevaló, gyűrű vagy karkötő – de akár ékszerórát is viselhetünk. (Egy ékszer legyen csak domináns.) A gazdagon díszített ruhát ne társítsuk strasszokkal, flitterekkel. Egy sima, matt felületű ruhához viszont telitalálat a csillogó cipő és kistáska. Az arany- és ezüstcipellőt azonos színű táskával viseljük. A frizurára ugyanez érvényes: hangsúlyos ruhához egyszerű konty. Elmaradhatatlan a smink. Mivel egy bálban tompábbak a fények, a báli smink erőteljesebb, mint a nappali.

Mit viseljünk egy vadászbálban vagy falusi bálban?

Amennyiben a szervező nem írja elő, miben jelenjünk meg, elég lehet a sötét öltöny nyakkendővel és a koktélruha (officiel). A helyszíntől is függ, mit válasszunk: egy kis kultúrházban megrendezett bálba a koktélruha és öltöny párosítás a megfelelő. Elegáns termekben viszont jobb, ha a kisestélyi/szmoking mellett döntünk. (Ez a black tie.)

Derzsi Bernadett
Cookies