Sok ok, amiért a szójagyertya a legjobb választás!

Mikor először hallottam a szójagyertyáról, a fejemet csóváltam. Micsoda huncutság ez megint, hisz mindenki tudja, hogy a faggyúgyertya az igazi... Aztán találtam róla egy írást, s lassan pirosodni kezdett a fülem. Már megint elhamarkodottan ítélkeztem. Végül a szójagyertya hívéül szegődtem, s mikor megjelent a Kukkoniashop kínálatában, rendeltem is belőle. Az a karácsonyunk illatokkal volt teli, mert végre nem Trabantként füstölt az ügyeletes paraffingyertya az asztalon. (Fotó: Cséfalvay Á. András)

szojagyertya-kezdo_0.jpg
A termék megrendelhető a kukkoniashop.sk oldalán: mi a kanócosat javasoljuk, mert azzal jobb a tapasztalatunk. Ajánljuk még, hogy az üzletekben is keressék a szójagyertyákat – más márkákat is persze –, de vigyázat, sokszor a szójaviaszt nagy mennyiségű paraffinnal keverik!

Nosza, felkerestük a gyártó, Alena Kovaŕíková kis somorjai manufaktúráját (Slovenská Mydláreň), hogy megtudjuk, hogyan készül a szójagyertya. Mert a szójagyertyáról írni kell! Az illat már a folyosón elkábít, hiszen itt nemcsak gyertyák, de szappanok is készülnek. „Itt születik a mi szójagyertyánk” – mutat körbe Alena Kovaŕíková, ahogy belépünk az apró családi manufaktúrába. Sok család asztalán talán éppen az itt készült gyertya adja a fényt – ezért is szereti a munkáját Alena. Jó érzés másoknak örömet szerezni.

„Tizedik éve már, hogy gyertyát öntünk. Szlovákiában az elsők között fogtunk bele, akkor még Pozsonyban” – mondja. „Otthagytuk az informatikusi állásunkat a férjemmel: s ott álltunk egy ismeretlen világ kapuja előtt. Annyit tudtunk csak, hogy a gyertya a szeretet jelképe, és hogy a szójagyertya ezerszer egészségesebb, mint a paraffingyertya. A férjem azóta megint állást váltott, de a mai napig a segítségemre van a gyártás során.

– Miért jobb a szójaviaszból készült gyertya, mint a paraffingyertya?

– A szójagyertya természetes anyag, tisztább, mint a paraffin, és égése során nem termel káros anyagokat. Ha a szójagyertyát meggyújtjuk, nem termelődik se fekete füst, se korom.

A szójaviasz teljesen természetes, megújuló növényi olaj. A legtöbb gazdálkodó a szójababterményeket kukoricatermeléssel forgatja, a héjait takarmányként használja.

– Miből készül pontosan a szójagyertya?

– Szójababból préselt, növényi alapú olajból. Ez szobahőmérsékleten viasszá dermed, mi aztán ezt a viaszpelyhet dolgozzuk fel itt a műhelyben, abból öntjük ki a gyertyát. Többféle méretet kínálunk: a kisebbeket csavaros tetejű üvegcsékbe töltjük, a nagyobbakat üvegpohárba. A pohárka később szappanos vízzel elmosva pohárként szolgálhat tovább. Környezettudatos emberek vagyunk, felesleges hulladékkal nem szeretnénk terhelni a bolygónkat. A szójaviasz a bútoron, textilen nem hagy nyomot, nem kell tőle félni. Az alapanyag nagyon puha, hőre lágyul, s már 50 foknál olvad: ezért kell pohárba tölteni.

– Másfajta viasszal nem keverik, mint a többi gyertyát?

– A szójaviaszt is lehet keverni méhviasszal vagy kókuszviasszal – de akár paraffinnal is. Így lesz belőle szálgyertya, mi viszont maradtunk a száz százalékban szójaviaszból készült gyertyáknál.

szojagyertya-alapanyag-2.jpg

– Hogyan néz ki maga a gyertyaöntés?

– Egyszerű a folyamat. A szójapelyhet üstbe szórjuk, megfelelő hőmérsékletre hevítjük.

szojagyertya-szoras.jpg

szojagyertya-olvadas.jpg

– Az olvadt viaszt átszedjük fémedénybe, illatanyagot adunk hozzá, majd az elkészített üvegekbe csorgatjuk az olvadt viaszt. Persze, a kanócról se feledkezzünk meg!

szojagyertya-meres.jpg

– Látom, kétféle kanócot is használnak a kész gyertyákban...

– Igen, a klasszikus, viasszal bevont kanócot rögzítjük, hogy öntés után is egyenes maradjon. Ezekkel van a legjobb tapasztalatunk. Szélesebb gyertyába kettő vagy akár több kanóc is mehet. A ma oly divatos fakanócot is használjuk, ez égés közben picit serceg.

szojagyertya-kanocok.jpg

– Milyen illatokkal dolgoznak?

– Legalább harmincféle illatunk van, kezdve a vaníliával, mentával, de kedvelt a citrom, a narancs, az eukaliptusz is. Van forró almás sütemény illatú mécsesünk is, ez abszolút illik a téli hónapokhoz. A narancs-fahéj pedig igazi karácsonyi hangulatot áraszt. Nyugati import az illatadalék: a németek, a hollandok és a franciák nagyon jó minőségűeket forgalmaznak.

szojagyertya-kannabol-formaba.jpg

– Milyen hosszan ég a szójagyertya?

– Mivel a szójaviasznak alacsony az olvadáspontja, közel kétszer olyan hosszan ég, mint a hagyományos gyertya. Innen nézve az ára már nem is annyira magas. Érvényes, hogy hűvös helyen még hosszabb ideig ég. Egyébként az illatanyagon kívül más adalékot nem teszünk a gyertyába, a színe ezért ilyen vajfehér. Mára szerencsére sokan igénylik a környezetbarát termékeket, műanyagba ezért nem is csomagolunk, csak papírba.

A szójagyertyák tisztán égnek: nem termelnek fekete kormot, amely más gyertyák esetében ellepi a függönyöket, a szőnyeget és a falakat...

– Hogyan kell eljárni a meggyújtásnál?

– Az első gyújtás során addig kell égetni, míg legalább egy centiméter viasz le nem ég a felületen. Ez fontos! Ha ugyanis gödröt hagyunk a kanóc körül, a gyertya nem fog tudni teljesen leégni. A meggyújtás előtt ellenőrizzük a kanóc hosszát – a 6-7 milliméter a megfelelő. Az oltás módja pedig a következő: a kanócot merítsük bele az olvadt viaszba, majd húzzuk fel. Így a következő alkalommal sem lesz gond a gyújtással. S még egy tudnivaló a végére: a kézzel készült termékek soha nem tökéletesek, bár tökéletességre törekszünk. Előfordulhat, hogy a viaszban apró levegőbuborékok maradnak, vagy megtörténhet, hogy a felszíne nem lesz tükörsima. Ám a kézműves termékek pont ettől szépek, hogy az ember rajtuk hagyja a keze nyomát.

szojagyertya-formaba-ontes.jpg

– Milyen munka van a még gyertyákkal, mielőtt a vásárlókhoz kerülnek?

– Az üvegben megszilárdult gyertyákat még szépítgetjük: a felszínüket kicsit megolvasztjuk, fényesre, egyenletesre igazítjuk. A kanócot elvágjuk, a kisebb üvegekre rácsavarjuk a tetejüket, a nagyobb gyertyákat papírdobozba csomagoljuk. A dobozokon a motívumok saját kútfőből származnak. Többek között azért is szeretem a gyertyaöntést, mert itt kiélhetem a kreativitásomat.

szojagyertya-ontes.jpg

A szójagyertya 100%-ban szójababból nyert viaszból készül (a képen), mely nem juttat toxinokat a levegőbe. A hagyományos gyertyák paraffinból vagy paraffinfélékből készülnek, melyek kőolajszármazékok. Égetésük káros az egészségre, hisz ugyanazok a toxinok (benzol, toluol és formaldehid) kerülnek a levegőbe, mint a dízelgázolaj égetése során. Tehát a paraffinviasz-alapú gyertyák olyanok, mintha egy dízelmotort működtetnénk a karácsonyfánk alatt...

szojagyertya-melegites.jpg

A szójaviasz sokkal kisebb eséllyel égetheti meg a bőrt, mivel alacsonyabb az olvadáspontja, mint a paraffinnak. A szójagyertya gazdaságosabb, hiszen közel kétszer tovább ég, mint a hagyományos gyertyák. Meglehet, hogy sokszor drágábbak, de tovább kitartanak. A szójaviasz illata kellemesebb, mivel maga a viasz tisztább (1000x). Mivel a szójaviasz kis hőmérsékleten ég, nagyobb olvadékmedencét hoz létre, így az olajok jobban elpárolognak, ezáltal több illatot engednek a levegőbe!

szojagyertya-alapanyag.jpg

elofizetes_uj_no_0.png

Novák Zita
Kapcsolódó írásunk 
Cookies