Thierry Mugler nem csupán divattervező volt, hanem a popkultúra egyik, talán utolsó igazán meghatározó alakja. Mugler amellett, hogy a 80-as és 90-es évek sztárjait öltöztette, még Beyoncénak is tervezett kosztümöket. Nevéhez fűződik a világ egyik legtöbb eladott a parfümje is, az Angel. A francia divatmágus idén januárban 73 évesen hunyt el.

Manfred Thierry Mugler francia divattervező az 1970-es években hamar kivívta a szakma elismerését avantgárd haute couture kollekcióival és bemutatóival, melyek inkább hasonlítottak színházi előadásra, mintsem divatbemutatóra.

thierry-mugler-kezdo.jpg
(Kép forrása: twitter.com)

A strasbourgi születésű dizájner előbb a tánc, majd az építészet felé kacsingatott, végül mégis a divattervezésben ért el hatalmas sikereket (noha a tánc és a konstruktivizmus végigkísérte munkásságát). Már a 70-es évek elején több párizsi butiknak tervezett, amely kapszulakollekciók hamar felhívták a figyelmet Muglerre.

1978-ban nyitotta meg első saját párizsi szalonját, amelyet egy – mai szemmel nézve is elképesztő – kollekcióval népszerűsített.

Akkoriban Mugler mesterien értelmezte újra Dior new lookját, még nagyobb válltöméseket varrt a blézerekbe, és az egyre fejlettebb ruhaiparnak köszönhetően még inkább hangsúlyozni tudta a nők karcsú derekát, amit sci-fi inspirálta anyagokkal kombinált.

thierry-mugler-1-beyonce.jpg
Beyoncé 2009-es I Am… turnéjának jelmezeit a francia dizájner tervezte (Kép forrása: sky.com)

Mugler a 80-as évekre nemzetközileg is elismert tervezővé vált, és szinte uralta a kifutókat. Bemutatói káprázatos műsorok voltak, ahol a kollekció már-már másodlagos értékkel bírt: sokkal nagyobb benyomást keltett ugyanis a show atmoszférája.

Thierry Mugler káprázatos univerzuma még jóval a digitális korszak előtt született meg. Talán a sors furcsa fintora, hogy ezt az univerzumot ma közelebbről is szemügyre vehetjük, ugyanis tervezői munkái megtekinthetőek a párizsi Iparművészeti Múzeumban. A kiállítás nem csupán ünnepli az alkotót, de egyben emléket is állít munkásságának.

thierry-mugler-2-bemutato.jpg
Thierry Mugler emlékezetes 1995-ös bemutatójának fináléján (Kép forrása: popstyletv.com)

Sikere talán abban rejlett, hogy mindennek, ami akkor dívott, az ellenkezőjét tette. A vadállatok, harcosok, de még a rovarok is megihlették – így alkotta meg a futurisztikus végzet asszonyát, a Mugler-nőt.

Főhadiszállásán a varrónők műhelyei mellett laboratórium működött, ahol saját maga kísérletezte ki és tesztelte az új anyagokat  – afféle Frankenstein és Versailles találkozása lehetett a ház, legalábbis a beszámolók és legendák alapján.

Nemcsak ruhakölteményei voltak merészek, hanem maga Mugler is – nem elég, hogy nemet mondott Madonnának, de a Dior kreatív vezetői posztját is visszautasította, ahol Marc Bohant váltotta volna. Lázadó volt a szó minden értelmében.

thierry-mugler-3-cardi-b-irina.jpg
Cardi B és Irina Shayk Thierry Mugler oldalán párizsi kiállításának megnyitóján. A háttérben egyik ikonikus ruhakölteménye látható (Kép forrása: diarionorte.com)

Thierry Mugler a 90-es években tört világuralomra. 1992-ben jelent meg egyik legismertebb illata, az Angel, amely elsöprő sikert aratott, majd 1996-ban jött az Alien – a két parfüm még ma is legalább 280 millió dolláros hasznot termel évente. Persze a sikerhez hozzájárult az is, hogy a kor legnépszerűbb alakjai mind-mind Mugler-múzsák voltak.

Thierry Mugler olyan művészekkel dolgozott együtt, mint David Bowie, Grace Jones vagy épp Diana Ross. Nem mellesleg a francia dizájner tervezte George Michael Too Funky-videoklipjének jelmezeit is.

thierry-mugler-4-90-es-kollekcio.jpg
Thierry Mugler kollekció a 90-es évekből (Kép forrása: lofficielmalaysia.com)

A francia Clarins-csoport 1997-től birtokolta a Thierry Mugler nevéhez fűződő jogokat. Végül azonban a pénzügyi veszteségek miatt úgy döntöttek, hogy leállítják a márka konfekciós vonalát. Az alkotó szárnyalásának tehát a biznisz vetett véget, és többek közt ezért is vonult vissza a munkától 2003-ban. Saját elmondása szerint azért, mert az már nem volt számára érzelmi, művészi eszköz.

A divatvilág azonban tovább őrizte hagyatékát. Mugler felforgatta a haute couture íratlan kódexét, és olyan neves dizájnerek is Mugler nagyságából inspirálódtak, mint John Galliano vagy épp Alexander McQueen.

minden_reggel_ujno.sk_204.png

A márka nagy visszatérése Lady Gaga egykori stylistje, Nicola Formichetti nevéhez fűződik, aki 2010-ben MUGLER-re változtatta a márkanevet, elhagyva a tervezőzseni keresztnevét, és csaknem három évig vezette a márkát.

Helyét David Koma váltotta, majd 2018-ban Casey Cadwallert nevezték ki a márka kreatív vezetőjének, aki újra feltette a térképre a Mugler nevet.

thierry-mugler-5-kim-kardashian.jpg
Kim Kardashian és az ikonikus „Wet Dress” a 2019-es Met-gáláról (Kép forrása: restsnames.info)

Thierry Mugler nagyságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy alkotásai a mai kor divatjának előfutárai voltak. Előszeretettel keverte az S & M és a couture légiességét, elsők közt hozta divatba a latex leggingset, és az ugyan utcára korántsem hordható, de annál lélegzetelállítóbb vörös szőnyeges ruhaköltemények is az ő nevéhez fűződnek.

Utolsó nagy alkotása a 2019-es Met-gálán debütált, amikor Kim Kardashian számára tervezett egy különleges vörös szőnyeges darabot, amit maga Sophia Loren ihletett.

Kász Attila
Cookies