Gondoljunk csak bele, mit jelenthet a „Mennyországexport” márkanév. Valami olyasmit, hogy itt a földön is megkaphatjuk az idilli életet. A mennyek országát. Ám kézműves termékeket is jelenthet, amelyeknek üzenetük van – s ezek az üzenetek morzejelekbe vannak kódolva.

Danczi Mónika (49, Kürt) földi tárgyakat készít égi üzenettel. Ezért is adta termékeinek a Mennyországexport márkanevet. Évek óta a Ringató program egyik foglalkozásvezetője – és gyöngyöt fűz áldásokkal. Mert a mennyország üzen. A karkötőket pedig érdemes használni, viselni és továbbadni! Mónika mindig is örökmozgó, szervezkedő ember volt. Mint mondja: bármihez nyúl, az Istentől való, vagy feléje vezet. Mindannyian a mennyből érkeztünk, a mennyországot hordozzuk magunkban, odaadjuk a világnak, és oda igyekszünk vissza: ez volna karkötőinek üzenete.

karkoto-danczi-monika-kezdo.jpg

– Honnan jött az ötlet, hogy kézművesműhelyt alapíts

– Sokan vagyunk olyanok, akik számára a hit megélése a mindennapok fontos része. Ám amikor szerettem volna vásárolni egy pólót vagy bögrét magyar bibliai idézettel vagy Jézus nevével, már gondban voltam. Semmi ilyet nem találtam! Tudjuk, hogy a világ tele van negatív szimbólumokkal. Nem értettem, hogy a keresztény Európa közepén miért nem tudunk vásárolni vallási vonatkozású trikót, bögrét vagy nyakláncot. Nem akartam Amerikából rendelni, angol feliratokat magamra aggatni.

Három éve aztán készítettem pár pólót és bögrét magamnak és a családtagjaimnak, és a képeiket megosztottam a közösségi oldalamon is. Pár nap alatt rengeteg megkeresés érkezett.

– Miként lett ebből gyöngyfűzés?

– A tavaszi járvány idején beiratkoztam egy webshopkészítő online tanfolyamra. Itt kitanultam a piackutatást és más fortélyokat. Közben kerestem az utat, hogy miként lehetne minőségi monogramos termékeket forgalmazni. Akkor már tudtam, hogy a vallási termékeknek Amerikában és a világ más országaiban óriási a piaca. Bezzeg minálunk! A piackutatás hozta a gyöngyfűzés ötletét. A morzejelek is izgatni kezdtek, de a világhálón csak olyanokat találtam, amelyekbe jó esetben csak az volt kódolva, hogy „Anya, szeretlek!”. Sürgősen itt az ideje a megerősítő gondolatok közvetítésének! – gondoltam. Azt hittem, hogy a gyöngyfűzés könnyű menet lesz, hiszen ki ne tudna gyöngyöt fűzni? Csak a gyöngyeimmel egy sűrű erdőbe léptem.

danczi-monika-portre_1.jpg
Danczi Mónika hitoktatónak tanult, majd pár évig tanított is. Ezt követően hosszú ideig kultúrfelelős volt Kürtön, a Csemadok járási elnöke, a Kötésfesztivál és a Kürti Borfesztivál egyik szervezője, 17 évig pedig a helyi cserkészcsapat vezetője – és hozzá még a Hajnalvándor együttes vezetője. Dolgozott a budapesti magyar katolikus televíziónál is. Mónika boldog családi életet él a férjével, két felnőtt fia van.

– Mit értesz ezen?

– Először is sokféle gyöngy van. Sokat böngésztem, mire minőségi alapanyagra leltem. Az elején rendeltem néhány gyöngyöcskét, de igazából nem tudtam, hogy pontosan mekkora egy 2 mm-es és egy 6 mm-es gyöngy. Szerettem volna élőben megnézni, de az üzletek zárva voltak. Ki kellett gondolnom, hogy mit vegyek meg, mert a kiegészítők sem olcsók. Azt is ki kellett találni, hogy az üzenet ráférjen a karkötőre. A szöveg hossza a fűzési technikát is befolyásolja. A memória-karperec alakja egy rugóhoz hasonlít, ezért hosszabb üzeneteket is elbír. Damilra és viaszolt fűzőszálra is fűzök gyöngyöt. Fontos, hogy a gyöngyöt nem csak felfűzni, de lezárni is tudni kell, hogy a karkötőnk mutatós legyen. A világhálón nagyon sok oktatóvideót megnéztem, így tanultam bele a gyöngyfűzés technikájába. Mindennek alaposan utánajártam. Tavaly ősszel kezdtem bele, azóta alig van mintadarabom, mert a munkáimat szétkapkodják.

Mónika szájmaszkokat is varrat pamutanyagból, Szűz Mária-ábrázolással, Jézus- monogrammal és más keresztény szimbólummal. „Amikor a Szűzanyát ábrázoló maszkban jelentem meg a bankban, utólag jöttem rá, hogy miért volt olyan kedves a hölgy, aki azelőtt mogorva volt. A jel nem kihívó, de azért látható, és van hatása” – meséli Mónika.

– A karkötő miként épül fel?

– Háromféle gyöngyből készítem, így lesz olvasható a morzeüzenet. Az egyik a betű- és szóközöket, a másik a ti, a harmadik a jeleket szimbolizálja. A gyöngyök lehetnek különböző színűek, de akár azonos színűek, más méretűek vagy eltérő formájúak. A variánsok száma végtelen. Amikor felfűzök egy szót, akkor látom csak, hogyan fog mutatni. Odafigyelést igénylő munka ez, előfordul, hogy vissza kell fejteni, mert kimaradt egy szóköz vagy betű. Különböző érméket is használok, mint Szűz Mária csodás érme, Irgalmas Jézus-, Szent Benedek-medál, illetve szimbólumokat, mint a kereszt, kagyló (ez Isten tenyerét szimbolizálja). A gyöngyökből és az érmékből nem csupán karkötőt – áldásokat is készítek. Ezeket kulcstartóra, táskára, mobiltokra vagy autóba is felakaszthatjuk.

web-bannerek-instagram.jpg

– Mennyire ismerted a morzejeleket?

– A morzejeleket még cserkésztisztként tanultam meg. A karkötők üzenete nem hivalkodó. Ha nem avatjuk be a másik embert, akkor nem is jön rá, hogy a gyöngyök üzenetet hordoznak. Ezért mondjuk, hogy ezek titkos üzenetek! A mai fiataloknak is ajánlom őket, mert általuk a kommunikáció szép és egyszerű formáját ismerhetik meg.

– Az üzenetekről mit érdemes tudni?

– Az üzenetek egy részét a Bibliából hozom, de sokszor a megrendelő konkrét elképzeléssel keres meg. Népszerűek például: Mit tenne Jézus?; Jöjj, Szentlélek; Istenem, köszönöm a családom; Van erőm – maga Isten erősít meg újra és újra; Áldjon meg téged az Úr; Mária oltalmában, Jézus áldásában és a többi. Az áldásokhoz és a karkötőkhöz mindig adok leírást, hogyan kell olvasni, és a jelképek mit szimbolizálnak. Hozzá kell tenni, hogy a karkötők nem talizmánok, nem hoznak szerencsét, és nincs varázserejük. Inkább csak lelki támaszt jelentenek, figyelmeztetést, hogy legyőzzük a rosszat, ami fészket verne a gondolatainkban – és a jóra koncentráljunk! Zseniális ötlet volt Istentől, hogy engem erre az útra vezetett. Hálás vagyok érte. A szlogenem pedig azért lett a „Földi tárgyak égi üzenettel”, mert ezek a tárgyak azért vannak, hogy használjuk őket. A bögréből iszunk, a ruha öltöztet – és ha már így van, miért ne választhatnánk olyat, aminek üzenete is van? Ami emlékeztet arra, hogy kik vagyunk.

karkoto-csuklon.jpg

– Ékszereid a hit jegyében készülnek. Szoktál munka közben imádkozni?

– Igen. A gyöngyöket mindig felajánlom Istennek. Az érméket és a szimbólumokat pedig megáldja a plébános atya. A gyöngyfűzés imádságos tevékenység: odaadom magam erre a célra. Türelemre és alázatra tanít, hiszen nem mindig sikerül a csomó megkötése. Ilyenkor azt szoktam mondani: „Nem baj, Uram, újrafűzöm vagy újrapróbálom.” Az ékszerek szeretettel, alázattal és a viselője iránti tisztelettel készülnek. Külön imaidőmben pedig sokakért imádkozom, az ékszerek viselőiért is.

angyalkak.jpg

– Hogyan találhatnak meg az érdeklődők?

– Egyelőre a közösségi oldalon található a Mennyországexport oldal, ahol meg lehet nézni az elkészült tárgyaimat. Továbbá dolgozom a honlapon is, a közeljövőben szeretném útjára indítani. Nem baj, hogy lassan megy, mert már megtanultam: ami gyorsan jön, az gyorsan is megy. Jelenleg még csak egy kis kézművesműhely vagyunk. Amikor belekezdtem a gyöngyfűzésbe, és vettem pár tubus gyöngyöt, napokon belül kaptam hozzá tíz kiló gyöngyöt, csak úgy, szeretetből. Mi ez, ha nem áldás Istentől?

M. Ando Krisztina
Kapcsolódó írásunk 
Cookies