A farsang érkezése kiváló alkalmat kínál a közösségi összejövetelekre, a vidám maskarákra és persze a finomságok élvezetére! A farsangi időszak kihagyhatatlan édességei közé tartoznak a különféle fánkok: az ínycsiklandó csemegék nemcsak finomak, de elkészítésük is kreatív és szórakoztató feladat.

Legyen szó hagyományos, töltött vagy éppen csokoládéba mártott változatokról, a farsangi fánkok nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is elvarázsolják, és garantáltan emlékezetessé teszik a farsangi ünnepeket. Készüljünk fel egy kulináris kalandra, ahol a hagyományos fánkok varázslatos világába kalauzoljuk el olvasóinkat!

farsangi-fankforgatag-forgacsfank-belso.jpg

FORGÁCSFÁNK

Hozzávalók:

10 dkg sima liszt
1/2 kk. sütőpor
egy csipet
1 ek. porcukor
1/2 kk. reszelt citromhéj
2 dkg olvasztott vaj
2 ek. tej
1 ek. rum
1 db tojássárgája
olaj a kisütéshez
porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból sima tésztát készítünk, és simára, majd hólyagosra dolgozzuk, majd műanyag zacskóban 1/2 órára hűtőszekrénybe tesszük. A hideg tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 1/2 cm vastagságúra kisodorjuk, és bírósarkantyúval vagy éles késsel ferde négyzetekre vágjuk. A négyzetek belsejében még egy-két vágást csinálunk, és a tészta sarkait áthúzzuk rajtuk. Ezután bőségesen olajat forrósítunk, és belerakjuk a tésztákat. Jobbról is, balról is aranysárgára sütjük, papírszalvétára szedjük, és egy másik papírszalvétát ráborítva, óvatosan megnyomkodjuk, hogy a fölös olajat felitassuk. Ezután a fánkokat porcukorral mindkét oldalukon megszórjuk. Hidegen és melegen is finom.

elofizetes_uj_no.png

CSÖRÖGE- ÉS RÓZSAFÁNK

Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 dl tej
2 dkg élesztő
8 dkg porcukor
6 dkg vaj
5 db tojássárgája
1 db citrom héja reszelve
egy csipet

Elkészítés:

A langyos kis cukros tejben az élesztőt ellágyítjuk. A tojássárgáját, vajat, cukrot összevegyítjük a tejes élesztővel, hozzáadjuk a lisztet, a sót. Gyúrjuk, dagasztjuk, a keverőtál aljához, széléhez nyomkodjuk a kezünkkel. A jól összegyúrt tésztába a dagasztás folyamán levegőt viszünk be, ezáltal megdagad, könnyebb lesz. Fél óráig pihentetjük meleg helyen. Mikor szépen megkelt, lisztezett asztalra borítjuk, és nyújtófával kinyújtjuk, majd egy szimpla hajtást készítünk. Pihentetjük, kettévágjuk. A tészta felét kinyújtjuk fél centiméteres vastagságúra: ez lesz a csöröge- vagy forgácsfánk, a másik felét hűtőszekrénybe tesszük. A csörögefánknak többféle alakzatot vághatunk. Olajat melegítünk, annyit (4-5 cm), hogy ússzon a tészta benne, egy kis tésztadarabka kisütésével ellenőrizni lehet a hőfokát. Óvatosan a forró olajba eresztjük a hosszúkás tésztákat. Ha az egyik oldal megsült, forgatjuk a másik oldalra, 2-3 perc alatt elkészül. Ezután készíthetjük a rózsafánkot, ami kényesebb művelet.

A hűtőből kivett hideg tésztát lisztezett asztalon 3 mm vastagra nyújtjuk. Pogácsakiszúróval vagy egy kisebb pohárral korongokat vágunk ki: lehet több méret is, 3, 4 vagy 5 cm átmérőjű. Ollóval vagy késsel bemetszünk a korongokba, hogy a közepük megmaradjon. Három korongot összeragasztunk: az ujjunkat belemártjuk egy kis tojásfehéjébe és a közepére nyomjuk, a korongokat pedig egymásra helyezzük, úgy, hogy a bemetszések ne egymás fölött legyenek. Tempósan dolgozzunk, mert ellágyul a tészta, és akkor nehéz felszedni az asztalról. Rögtön sütjük. A közepébe kis sárgabaracklekvárt nyomunk, megszórhatjuk porcukorral is.

farsangi-fankforgatag-rozsafank.jpg

SZALAGOS FÁNK

Bécsi fánknak, pampuskának, huppancsnak vagy pánkónak is hívják. A fánktészta nagyon kényes, már a kezdésnél vigyázzunk: minden anyagnak, amit a fánk elkészítéséhez használunk, szobahőmérsékletűnek kell lennie.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
8 dkg porcukor
4 dkg élesztő
8 dkg vaj
1 dkg
1 db tojás
3 db tojássárgája
3 dl tej
1 ek. rum
1 cs. vaníliás cukor
1 db citrom reszelt héja

Elkészítés:

A lisztet egy tálba tesszük, a tej felét kis cukorral felmelegítjük, és feloldjuk benne az élesztőt. A liszt közepébe mélyedést vájunk, s ebbe öntjük az élesztős tejet. Ebből kevés liszttel puha kovászt készítünk, majd letakarva, meleg helyen pihentetjük. Közben a maradék tejben feloldjuk a porcukrot, a vajat, a sót, a vaníliás cukrot és a rumot. Amikor a kovász felemelkedett duplájára és a felületén repedések keletkeznek, összedolgozzuk a citromhéjjal, a tojással és a tojássárgájákkal együtt, s az így kapott kelt tésztát addig dagasztjuk, míg teljesen egynemű, fényes és hólyagos nem lesz. Ekkor letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.

A tésztát belisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, de nem úgy, mint a gyúrt tésztákat, hanem a sodrófával alig érintve, éppen csak simítva, nem lapítva. A tésztát a pogácsaszaggatónál nagyobb, lisztezett üvegpohárral kell kiszaggatni. A sütést mindig a legelőször kiszaggatott fánkdarabokkal kezdjük, mert azoknak volt a legtöbb idejük megkelni. A fedőt ilyenkor teszik rá, hogy a párás melegben még sütés közben is keljen a tészta: ettől lesz szalagos, mert a tészta teteje kiemelkedik az olajból. A forró olajban mindig a megkelt fánk felső része kerüljön alulra, mert így sütés közben a másik fele is tovább tud kelni, és könnyebb lesz a tészta. Ha túl forró az olaj, a tészta hamar megpirul, de a belseje nem sül át rendesen, nem marad ideje a növekedésre, így nem lesz szalagos. Nem könnyű, sok türelmet és odafigyelést igényel!

farsangi-fankforgatag-szalagos-fank.jpg

–varga–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies