Csendben lépdelek a bényi Szűz Mária-templom felé. Az ösvényen egy lélek sem jár, csak a csizmám sarka kopog a kavicsokon. Hirtelen enyhe fuvallat támad: végigszalad a hátamon, belekap a szoknyám aljába, s meglobogtatja a hajamba kötött kék szalagot.

„Vajon mit érezhettek ők, amikor ezen az úton sétáltak?” – merengek. „Mire gondolhattak, amikor felnéztek a két toronyra? Ugyanúgy örültek, mint ahogyan én örülök, mikor boldogság ér? Nekik is ugyanúgy fájt, ami nekem fáj? Miféle sorsok lenyomatát őrizheti ez a százéves ruha, amit ma itt, Bényben a legnagyobb tisztelettel viselek?

felprobaltam-a-kurtaszoknyat-kezdo.jpg

Átalakulásom története

Mindig is vonzott az elmúlt világ. Szeretem az analóg felvételeket, az antikváriumok hangulatát, családom régi anekdotáit. Nehéz időszakomban gyakran gondolok a felmenőimre, akik elég erősek voltak ahhoz, hogy átvészeljék a rettenetes időket. Így, amikor lehetőségem adódott, hogy magamra öltsem a palóc hagyomány egyik ékességét, a kurtaszoknyát, habozás nélkül igent mondtam.

Ám nem csak az vonzott az ötletben, hogy szépen felöltöztetnek, s hogy egy napra bényi parasztlány lehetek.

Ennél is jobban érdekelt, hogy milyen érzés lesz. Hat-e majd rám olyan erővel a kurtaszoknya, hogy századfordulós alteregómnak fogom magam érezni...

Kati néni és a hagyományőrzők

„Tessék a pruszlikját végiggombolni!” – instruál Koczka Katalin néni (a bényi hagyományőrzők vezetője), miközben adogatja rám a felöltő rétegeit.

Már a nyelvem hegyén van, hogy visszakérdezzek („Mimet?”), de tétlenségemet látva, siet hozzáfűzni: „A mellényt!” „Ez a vastag, hurkaszerű anyag meg itt a pufándli! – folytatja. – Azért kell a pruszlik aljára varrni, mert ez 10-12 alsószoknyát is meg tud tartani. De ne aggódjon, magára most csak kettőt adunk!” Majd előveszi a szekrényből a necces kendőt, ami viseletem egyik ékköve lesz.

felprobaltam-a-kurtaszoknyat-kati.jpg
Koczka Katalin

Felsóhajtok. Ugyan nem mentem még férjhez, de biztosra veszem: a menyegző előtti készülődés hasonló érzés lehet... Kezdeti feszengésem helyét (mindenki körülöttem tüsténkedik) fokozatosan átveszi a megilletődöttség.

Megilletődöm, miközben hallgatom, hogy ezeknek a néniknek, asszonyoknak mi mindent jelent a kurtaszoknya. Van, aki az édesanyját, másik a saját fiatalkori énjét, megint más a múlt egy darabkáját keresi benne...

Valami azonban mindannyiukban közös: hogy azonosak vele, az övék. Mint örökségükre, úgy tekintenek rá.

„Ezt a szoknyát egy tanító nénitől kaptuk, aki most már jócskán elmúlt 80 éves. Bársonyból készült, ami különlegesség: ez az egyetlen ilyen darab itt, Bényben, de talán még a környéken is! A kötényét pedig – amit mi úgy hívunk, körül kötény – Juliska néni viselte az esküvőjén!” 

Végül a lábbeli is rám kerül. A piros csörgős csizmáról, mivel nincs készleten a méretem, sajnos, le kell mondanom. Ám ekkorra már annyira izgatott vagyok, hogy a bőrömbe is alig férek...

felprobaltam-a-kurtaszoknyat-csizma.jpg

Tartás és nőiség

Csipkés ingujjak, fekete csizma, necces kendő, kötény: ahogy kitipegek a szobából, csupán ennyit látok magamból. Már éppen kerekednék fel, hogy keressek egy tükröt, amikor az egyik néni odaszól: „Jaj, de csinos!” Rámosolygok, megköszönöm a dicséretet, majd arra gondolok: igen! Bár nem láttam még magam, én is ezt érzem: hogy különleges vagyok, csinos vagyok.

A kurta szoknya tartást ad. Tartást és tekintélyt. Képtelenség, hogy az ember lánya jelentéktelennek érezze magát benne; ha egy nő kurta szoknyát visel, akkor nem tudunk nem ránézni. A ruha egyszerre sugároz finomságot és nőiséget, ám mi, akik ismerjük a múlt történéseit, tudjuk: az egyes darabok mögött ott búvik az állhatatosság, a kitartás és az erő. Ezek olyasfajta attribútumok, melyeknek birtokában kizárt, hogy ne érezze magát kivételesnek egy nő...

felprobaltam-a-kurtaszoknyat-1.jpg

Ők is így éreztek...

Csendben lépdelek a Szűz Mária-templom felé vezető úton. Az ösvényen egy lélek sem jár, csak a csizmám sarka kopog a kavicsokon.

Egy dombhoz érek: megállok, felnézek a templom két tornyára, s hagyom, hogy a júliusi napsugarak táncot járjanak az arcomon. „Igen, ők is így éreztek. A régi világok lányai és asszonyai” – nyugtázom.

Más volt ugyan az életük, és a körülményeik is mások voltak. Az én koromban – 27 évesen – már gyerekeket neveltek. Akár hármat, négyet is. Gondoskodtak férjükről, háztartást vezettek, s az ő feladatuk volt, hogy rendben tartsák az állataikat és a kertet.

Közben pedig traumák hadával birkóztak meg. Szerelmük besorozását, családjaik szétesését, háborúkat, szétszakítottságot éltek meg, s közben mindvégig ők voltak azok, akik tartották szeretteikben a lelket.

felprobaltam-a-kurtaszoknyat-2.jpg

Nem tudhatták, hogy eljön majd az idő, amikor az emberek jó része nem tudja, hogy ki ő, és hova tartozik; amikor a legnagyobb kihívás nem a szegénység lesz, hanem a természettől való elszakadás és a társas magány... Mégis, az öröm nekik is ugyanúgy öröm, a bánat nekik is csak bánat volt.

elofizetes_uj_no_0.png

Olláry Ildikó
Cookies