A szakemberek azt mondják, hogy a bal homloklebenyben van az a finom grafomotoriumot meghatározó rendszer, ami az írásért felel: ezért mindig ezt kell fejleszteni.

Írásnál hiába mondják a gyereknek sokszor, hogy kerekítsd a vonalat, szépen írjál – ő még a ceruzát sem tudja jól megfogni.

gyerekek-otthon-kezdo.jpg

Iskolai nehézségek

Sok az iskolaéretlen gyerek, akinek elsőben nehezen megy az írás és az olvasás. A memória sokszor jól működik, viszont a finom kézmozgásokkal gondok vannak. A szakemberek szerint ennek a kevés mozgás az oka. Nem futkározik eleget a gyerek, a kezével nem fog eleget, nem illeszt be tárgyakat (például nem játszik kockákkal). Ha észrevesszük, hogy a gyerek keze ügyetlen, munkát kell neki adni: tésztát gyúratni, tört dióból a dióbelet kiszedni, a hüvelykujj és mutatóujj között cseresznyemagot pöckölni. 

A modern játékok szépek, de nincs fejlesztő hatásuk. A gyerek minta alapján például nem tud fakockát kirakni vagy dominót, ahol illeszt és rak, s ezt váltogatja. Fontosak a kézműves játékok, a nagymamával csipetkét csipkedhet a gyerek, meggyet magozhat. Vagy ha a papa kalapál, szegel, azt is utánozhatja. Mindezek a játékok beindíthatják a finommanipulációs kézségeket. Ha a gyermek pici korában sokat hintázik, kúszik-mászik négykézláb, akkor általában nincs gond a balkezességgel sem.

A gyerek mostanság rengeteget ül a számítógép előtt. Sajnos, nem tudja monitorozni az időt, hogy ennyit és ne tovább. Közben rászokhat a számítógépes játékokra, amelyekbe az algoritmus bele van kódolva. Ez azt mondja: még, még, játssz még!

Gyorsan kialakulhat a függőség, mikor a gyerek már nem tudja mérni az időt, hanem a végsőkig játszik. Néha már éjjel is. Ha egyszer rászokik a játékra, onnantól kezdve az igazi játék szürke és unalmas lesz, illetve lassú. Ezért kéne a gyereket hozzászoktatni, hogy játszhatsz a számítógépen: de csak húsz percet, ne tovább!

hirlevel_web_banner_2_158.jpg

Az olvasás előnyei

Az olvasásnak sok előnye van, például az olvasás szellemileg frissen tart. Aki sokat olvas, jobban bele tudja élni magát más emberek lelkivilágába. Az olvasás megdolgoztatja az agyat, mert közben használjuk a képzelőerőnket – ez nagyon fontos különbség a filmnézéssel szemben, ahol kész képeket kapunk. A szókincsünk is bővül vele. Kitágul számunkra a világ, hiszen földrajzi és lelki síkon is utazhatunk, messzi földrészeket járhatunk be, vagy akár a lélek rejtelmeiben is elmerülhetünk. Ha egy hosszabb könyvbe temetkezünk bele, sok mindent fejben kell tartani az olvasottakkal kapcsolatban, ami karbantartja a memóriát.

Fontos az anyanyelvi olvasás, mert a nyelvi struktúrák meghatározzák a gondolkodásunkat. (Erről szól a nemrég felfedezett nyelvi relativitás elmélete.) S mivel a magyar nyelv gazdag nyelv, a magyar nyelvű olvasás gazdagítja a gondolatvilágunkat. S van még egy fontos szempont: az a gyerek, aki szegénységben, rossz környezetben nő fel, ha sokat olvas, iránytűt kap a kezébe. A könyvekből megtanulja a jót a rossztól megkülönböztetni. Igazából ez minden könyv legfőbb haszna! Tanítsuk meg szépen olvasni a gyermekeinket!

–nagyvendégi–
Kapcsolódó írásunk