Az idén aligha láthatjuk élőben a Diótörőt, elmaradnak a vásárok. Hogyan teremthetünk mégis karácsonyi hangulatot?

A koronavírus miatt be vagyunk zárva a lakás falai közé, s azt sem tudjuk családtagjainkat láthatjuk-e az ünnep alatt. Íme néhány tipp, hogyan oldhatjuk mégis a szorongást, s készülhetünk közben az ünnepre.

hangolodas-kezdo.jpg

Hív a természet

Nem mehetünk sehova – de a természetbe igen. Az anyatermészetben a mindenség nyílik meg előttünk: a friss levegő felpezsdít, és D-vitamint kapunk. (Ezt adják infúzióban is korona ellen.) Gyűjtsünk tobozokat, makkot és fakérget, amivel az adventi koszorút vagy az ünnepi asztalt tehetjük varázslatosabbá.

Süssünk együtt!

Összehozza a családot, a gyerekeknek pedig örök élmény marad. Mézeskalácsot mindenki tud gyúrni, de kisüthetjük együtt az aprósüteményeket is. Mindig többet süssünk (a gyerekek szívesen kóstolgatnak). Ha pedig unjuk? Készítsünk marcipánfigurákat hamis marcipánból. Olyan, mintha gyurmáznánk: a gyerekek élvezni fogják. Készíthetünk hóembert kalappal, fenyőfát, állatkákat a mézeskalács házikónk (vagy a kis jászolunk) díszletébe.

S. k. ajándékok és díszek!

Vásároljunk egyszínű pamut párnahuzatot, trikót, vágjuk ki papírból a sablont, textilfestékkel rajzoljuk körbe a kontúrt, és fessük ki a közepét. (A textilrétegek közé tegyünk több réteg papírt vagy reklámújságot, nehogy a festék átüssön a másik oldalára.) Közben hallgassunk karácsonyi dalokat, akár karácsonyi dzsesszt. Nincs jobb érzés, mint amikor teljesen elmerülünk az alkotásban, és nem gondolunk semmi másra. Ez is a karácsony flow-ja!

Saját zenealbum: gyűjtsük össze a családtagok kedvenc karácsonyi zenéit, és állítsunk össze belőlük egy albumot. Jó aláfestő a közös karácsonyfa-díszítéshez.

Régi időkről a nagyszülőkkel

Kérdezzük meg a nagymamát és nagypapát a gyerekkorukról, hogyan ismerkedtek meg, idézzék fel a régi karácsonyokat. Mitől volt olyan meghitt az ünnep? Hangfelvételen is megörökíthetjük a beszélgetést. Sosem tudhatjuk, meddig élvezhetjük a szeretetüket. Szánjunk rájuk időt!

 Külföldön ragadt családtagok

Készítsünk nekik szívhez szóló karácsonyi élményajándékot: személyre szóló videót. Vasárnap délután szedjük össze a család apraját-nagyját, kutyát, macskát – és üzenjünk együtt a távolba szakadt rokonnak. Üzenjük meg, mekkorát nőtt Lili, milyen ügyes bukfenceket dob Marci. Mutassuk meg, mi változott otthon, vagy süssük meg együtt a kedvenc sütijét! Skype-on is „együtt” lehet a család!

Karácsonyi vásár helyett

A vásári hangulatot, a nyüzsgést semmi sem tudja pótolni. Ám vannak ajándékboltok, melyek advent idejére karácsonyi hangulatba borultak. Bámészkodjunk, inspirálódjunk, és ne távozzunk üres kézzel – vásárfia nélkül nem térhetünk haza. Sétáljunk egyet a város főterén, csodáljuk meg a karácsonyi díszkivilágítást! Ezt járvány idején is szabad! Ha pedig nyitva a templom, merüljünk el az adventi hangulatban. (Meséljük el a gyereknek, mikor épült, milyen történetek kötődnek hozzá.) Közben a helyi karácsonyi szokásokról is szót ejthetünk.

web-bannerek-instagram.jpg

Adventi forralt bor kint!

Álljuk körbe a kerti asztalt, és bolondítsuk meg fényfüzérrel. Öltözzünk fel melegen, gyújtsunk mécseseket, és puncsozzunk kint az udvaron. Kínálhatunk mogyorót, sült gesztenyét, de a kolbász is gyorsan megsül a sütőben (vagy a kinti grillen). Édességnek jöhet a szaloncukor, de fahéjas almát is süthetünk – az almákat megpucolva, negyedelve cukros-fahéjas keverékbe forgatjuk, és tepsire téve sütőben megsütjük.

Lapozzunk karácsonyi magazinokat!

Ajánljuk magunkat, az Új Nőt! Osszuk meg édesanyánkkal, nagymamánkkal, anyósunkkal, karácsonyi ajándéknak elő is fizethetjük!

Vajon mikor írtunk utoljára képeslapot? Elevenítsük fel ezt a szívmelengető szokást, küldjünk képeslapot. Magunk is szerkeszthetünk egyet, a copy shopok kinyomtatják.

Karácsonyi történetek

Gyönyörű, szívet melengető karácsonyi novellák gyűjteménye a Karácsonyi ajándék (Magyar írók karácsonyi elbeszélései), a Karácsony a havason, illetve az Erdélyi karácsony. Lélekmelengető olvasmányokat írt Wass Albert, Nyírő József, Kaffka Margit. Mélyüljünk el a magyar irodalomban!

Jótékonykodjunk

A járvány nemcsak betegséget hozott, sokan lettek munkanélküliek. Az idős emberek mindennapjai is a négy fal között telnek. Ha ismerünk rászorulót a környezetünkben, ne habozzunk, segítsünk. A kevésből is adhatunk, fontos, hogy szívből jöjjön az ajándék! Bekapcsolódhatunk a cipősdoboz-akcióba, ma már egyre többen gyűjtenek a magányos nyugdíjasoknak is. Az ajándékdobozokat töltsük meg együtt, a gyerekek kis köszöntőkártyákat rajzolhatnak. Megtapasztalhatják, hogy mennyit ér a jó szó, egy meleg tál étel. S közben rájövünk arra is, hogy nekünk igazából nincs is olyan nagy problémánk. Néha a boldogsághoz elég a bizonyosság, hogy másnap is felkel a nap...

M. Ando Krisztina
Cookies