A császármetszés az új téma, amiről mindenkinek van véleménye. Az anyukák gyöngéd császárt kérnek, de kórházaink még nagyon nem tartanak ott. Vajon mi a helyzet Svájcban? Munkatársunk, Jády Mónika, aki Svájcban szült, és ma is Zürich mellett él, kis körképet készített számunkra a svájci felfogásról. Beszélt egy svájci anyukával, aki első gyermekét hüvelyi úton szülte, a másodiknál viszont programozott császárt kért. Így az apuka előre kikérhette a szabadnapokat, s meg tudták szervezni a nagyobbik gyermek felügyeletét…

Ahol szabad a császár! Az utóbbi években valamelyest csökkent a császármetszések száma, Svájc azonban máig azon országok közé tartozik, ahol kiemelkedően gyakori a műtéti szülés. Csaknem minden harmadik baba császárral jön világra! Vajon mi áll a meglepő statisztika mögött?

svajci-csaszar-kezdo.jpg
(Kép forrása: instagram.com/artistwonders)

Bankárfeleségek hóbortja?

A császármetszések száma a Zürichi-tó partján – s annak környékén – még az országos átlagnál is magasabb; itt alighanem minden második baba műtét révén születik. A szülésznők szerint ez elsősorban a gazdag bankárfeleségek és az itt élő amerikaiak miatt van, akik azért kérnek programozott beavatkozást, hogy az elfoglalt kispapák biztosan jelen tudjanak lenni a nagy eseménynél.

Egy helyben praktizáló orvos ugyanakkor azzal magyarázza a statisztikát, hogy a nagy számok mögött a várandósság kitolódása áll. Az elsőszülők fele harmincas, ami nagyobb egészségügyi kockázatot jelent: ergo ezek a nők inkább a műtéti szülés mellett teszik le a voksukat.

A rossz nyelvek viszont azt rebesgetik, hogy az orvosok is érdekeltek a dologban. Hiszen császár esetén többet számlázhatnak – és a szülési időpontot előre megszabhatják, ami aztán soha nem esik hétvégére vagy amikor a nőgyógyász üdülni készül…

Svájcban a császármetszések nagyjából fele előre tervezett. Arról nem szól a fáma, hogy ebből mennyi az orvosilag indokolt. A rátát a kiegészítő biztosítással rendelkezők is megemelik, ők ugyanis egészségügyi indok nélkül is kérhetik a beavatkozást. Hozzátesszük, itt már az is lelki indokoltságnak számít a programozott császárra, ha a kismama kijelenti, hogy fél vagy retteg a szüléstől…

Biztos, ami biztos!

Egy szülésznő ismerősöm azt tanácsolta a lányának, hogy inkább szülőházban hozza világra a gyermekét. (Ez akkor jöhet számításba, ha problémamentesen zajlott a várandósság, és nem várható komplikáció.) Ő úgy vélekedett, hogy a kórházakban az orvosok gyakrabban és hamarabb avatkoznak be a szülés menetébe, mint az indokolt lenne. Ezt valamelyest az Egészségügyi Világszervezet statisztikái is alátámasztják; álláspontjuk szerint ugyanis csupán a császármetszések 15%-a megalapozott. Sokszor tehát kérésre végzik el a műtétet, vagy „biztos, ami biztos” alapon adnak sürgősségi császárt.

Azért tudniillik még nem perelt senki, ha, úgymond, egészségügyi kockázat miatt műtétre került sor, mulasztásért viszont már igen…

az-en-szulesem-kezdo-jady_0.jpg
Munkatársunk, Jády Mónika, aki Svájcban szült kis körképet készített számunkra a svájci felfogásról.

A számok beszélnek! Azokban az országokban kevesebb a császármetszés, ahol másként működik a rendszer, ahol a terhességeket a szülésznő felügyeli, és ő is vezeti le (vagy épp egy bábaotthon). Izraelben 14,9%, Hollandiában 15,7%, Norvégiában 15,8%, Izlandon 16, % a császármetszések aránya. Jellemző, hogy a legtöbb országban farfekvés esetén rögtön császármetszést ajánlanak, de például Norvégiában nem.

Meg akarják úszni a szenvedést?

Sokan itt is önzőnek és kényelmesnek titulálják azt a nőt, akik programozott császárt kér az orvosától. Önzőnek, mert a babának mindig az a legjobb, ha természetes úton jöhet világra. Illetve kényelmesnek, mert „meg akarja úszni a szenvedést”.

A hüvelyi úton szülő nők zöme Svájcban is azt állítja (főleg azok, akiknél zökkenőmentesen folyt le a szülés), hogy a császárosok megfosztják magukat egy csodálatos élménytől. Míg más „hozzáértők” azt kérik számon a finanszírozási rendszertől, hogy a programozott császárosok miért nem maguk fizetik a műtétet.

Több olyan svájci nőt ismerek, aki császárral szült. Közöttük csupán egy van, aki kényelmi okokból  kérte a műtétet; mégpedig azért, hogy kikerülje a szülési fájdalmakat. Ezt nyíltan be is vallja. A többi anyuka sürgősségi császárt kapott, vagy épp valamilyen komplikáció miatt javasolták nekik műtétet.

Egy másik anyuka például húszévnyi várakozás és egy külföldi beültetés után 47 évesen hozta világra első (és egyetlen) kislányát. Esetében az életkorát tekintve kérdés sem volt a programozott műtét.

minden_reggel_ujno.sk_226.png

Egy felmérés szerint Svájcban azok a nők voltak a legelégedettebbek, akik természetes úton szültek. Őket követik a programozott császárosok.

Azoknak pedig, akik hüvelyi úton szültek, de közben fogót vagy vákuumos készüléket használt az orvos, csupán a felük volt elégedett. A sürgősségi császárosok 64,3%-a is negatívan élte meg a szülését.

Jády Mónika
Cookies