Mit tegyek, ha nem bír megnyugodni a pici? Ha sír, ha nyűgös, ha újra alvászavarokkal küzd? Kitől kérjek tanácsot? Az interneten annyi egymásnak ellentmondó tanács van. Forduljak szakemberhez, de kihez? Addig is énekelek neki, és elringatom. Eddig ez még mindig bevált.

Idén májusban volt 5 éve, hogy nálunk is elindult a Cseperedő! A programot a peredi Berky Angelika álmodta meg, és magába foglalja a Ringató foglalkozásokat és a Szülők iskoláját. Angelika óvodapedagógus, az Óvodapedagógusok Országos Társulásának elnöke. A Cseperedő mostanra már az egész országot átölelő baba-mama klubhálózattá nőtte ki magát, jelenleg 17 foglalkozásvezetőjük van, és 20 különböző helyszínen tartanak Ringató foglalkozásokat, Komáromtól a keleti végekig. Hogyan képzeljünk el egy Ringató foglalkozást? Erről faggattuk Angelikát.

kepernyofoto_2020-07-08_-_18.23.04.png
A Cseperedő programot a peredi Berky Angelika álmodta meg.

– Mit takar pontosan a Cseperedő program?

Gállné Gróh Ilonával – aki a Ringató foglalkozást megálmodta – 2011-ben találkoztam. Egy évvel később pedig már magam is elkezdtem a zenés foglalkozásokat. A mi Cseperedő programunk két talapzaton áll. Az egyik a Szülők iskolája. Ennek keretében az anyukák nevelési szakemberekkel találkozhatnak és beszélgethetnek. A másik talapzat pedig maga a Ringató foglalkozás. Amikor még óvodavezető voltam, fontos volt számomra, hogy a gyerekekkel már az óvodai beíratás előtt találkozzam. Hogyan, miként? Keresni kezdtem a lehetőségeket. Éreztem, hogy szükség és igény van a baba-mama találkozókra. Így találtam rá a Ringatóra.

– Ki jelentkezhet foglalkozásvezetőnek? Csak pedagógusok?

– Nem éppen. Bárki jelentkezhet az ország bármely részéről, aki úgy érzi, hogy az ő közösségében szükség van baba-mama találkozókra. A legfontosabb, hogy a Ringató foglalkozásvezetőnek legyen zenei képzettsége. Már tartottunk egy továbbképzést, és tizenöt, többségében pedagógus elvégezte a tanfolyamot. Ők ma már Ringató foglalkozásvezetők, a Cseperedő baba-mama klubok háziasszonyai.

– Hogyan képzeljünk el egy ilyen baba-mama foglalkozást?

– A forgatókönyv mindig ugyanaz: miután megérkeznek az anyukák a gyermekeikkel, letelepednek a szőnyegre, és beszélgetni kezdenek. Csengőszóra elcsendesül a terem, hiszen már készülőben a varázslat. És sok foglalkozáson tényleg megszületik a varázs! Időnként lélegzetelállító csönd van, máskor gyerekkacajtól hangos a terem. Majd felcsendülnek a jól ismert dalok, és egymást követik az ölbeli, cirógatós, lovagoltató játékok.

A Cseperedő program célja, egy olyan baba-mama klubhálózatot kialakítása, amely a szociálisan időszakosan elszigetelt kismamákat összefogja, és lehetőséget ad a közös találkozásra. A baba-mama találkozókat tartalommal töltik meg azáltal, hogy zenés és játékos Ringató foglalkozásokat tartanak.

– A Ringató a kodályi elvek alapján működik. Ez pontosan mit jelent?

– A foglalkozásokon a zenei anyanyelv kincseivel ismerkednek a gyerekek, a magyar népdalokkal, de más országok zenéjét is felhasználjuk. A kisgyerek számára az édesanya hangját és ölelését semmi sem pótolhatja. A dal is lehet lelki táplálék, ezért nagyon fontos, hogy az anyukák sokat énekeljenek, játsszanak gyermekeikkel. Mi a foglalkozásokon igazából közösen énekelünk. Lehet, hogy az elején az anyuka még bátortalan, nem megy úgy a ringatás, mint szeretné, de a végére mindenki belejön. A játékok pedig ismétlődnek, tehát könnyű őket megtanulni.

– Ezek szerint nem kell attól félnie az anyukának, hogy árgus szemek figyelik, mindenki őt hallgatja?

– Nem, egyáltalán! Itt észre sem vesszük, ki hogyan énekel, hiszen mindenki a kisbabájával van elfoglalva. Mindig mondjuk az anyukáknak, hogy fordítsák magukkal szembe a gyereket, hogy meglegyen a szemkontaktus. Fontos, hogy a baba tudja figyelni az anyuka száját, hogy az hogyan énekel. Ez egy nagyon laza, nagyon oldott, nagyon szeretetteljes foglalkozás. Igazából útmutatást adunk arra nézvést, hogyan lehet egy picivel játszani a születésétől kezdve. Én a peredi óvodában tanítok, ám emellett minden héten tartok egy baba-mama foglalkozást. Ez körülbelül félórás. És ez bőven elég egy pici babának! Fantasztikus, amikor látjuk, hogyan gyarapodik a gyermekek figyelme. Persze, mondjuk az anyukának, az sem baj, ha játszik közben a gyerek: nem kötelező itt semmi. Ha nem is ül a gyerek az anyuka ölében, attól még a zenei élmény körbeveszi.

anyukak_0.jpg
A foglalkozások zenei anyagát elsősorban a néphagyományokból merített játékokból állítják össze.

– Hány éves kortól ajánlott a foglalkozás?

– A Ringató foglalkozás nullától hároméves korig tart. Van, hogy egészen apró, kéthetes gyerkőcöt is hoznak. Igaz, hogy velük még nem úgy játszunk, mint az egyéves gyerekekkel. Ám már körülveszi őket a zene, és igazából ez a fontos. Az élményteremtés az anya és a kisgyerek számára! Mi nem tanítani akarjuk a gyermeket, nem ez a foglalkozás elsődleges célja, bár a fejlesztő hatás vitathatatlan. Mi MINTÁT adunk a szülőknek, hogy otthon is tudjanak énekelni és játszani. Régen a nagyszülőkkel, szülőkkel játszották a gyerekek ezeket az ölbéli, lovagoltatós, cirógatós játékokat. A mai szülők szülei már dolgoztak, sokan közülük bölcsődések voltak, nem volt idő ellesni, megtanulni a régi ringatókat.

– Ez tehát a Ringató. És a Szülők iskoláját hogyan kell elképzelni?

– Havi rendszerességű pluszfoglalkozásokat is tartunk: ez a Szülők iskolája. Ezt azért találtuk ki, mert a mai világban rengeteg információ áramlik a szülők felé. Ám jó lenne, ha irányt tudnánk tartani, mert minden kérdésre ezerféle válasz létezik. Ezért szakembereket hívunk, akikkel elbeszélgethetnek a szülők a gyereknevelési kérdésekről. Továbbá szerettük volna a hazai szakembereket is bemutatni, mert igaz, hogy kevés van belőlük, viszont azért vannak páran. És jó, ha a magyar szülő tudja, hova fordulhat a kérdéseivel. A foglalkozásokon a szülők szabadon kérdezhetnek. Aki pedig úgy gondolja, később privát is felkeresheti a szakértőt.

Kodály Zoltán szerint a gyermek zenei nevelése már a gyermek születése előtt kilenc hónappal megkezdődhet. E gondolat mentén hozta létre Magyarországon Gállné Gróh Ilona a Ringató programot, mely szerint a gyermek egészséges fejlődéséhez szükséges a szülő hangja.

– Ezeken az előadásokon csak a szülők vesznek részt?

– Van, amikor gyerekek nélkül tartjuk meg az előadást, ám ez a ritkább. A legtöbbször ott vannak a gyerekek is. A séma ugyanaz: leülünk a szőnyegre, a gyerekek játszanak, és az anyukák beszélgetnek. Járt már nálunk logopédus, pszichológus, viselkedéspszichológus, dietetikus, tartottunk elsősegély-tanácsadást a gyerekbalesetekről, mozgásterápiát, babamasszázst. Óriási sikerük van ezeknek a foglalkozásoknak, azért is, mert javarészt interaktívak. Az elmúlt húsz évben sok minden megváltozott, megváltoztak a nevelési elvek is, és nem mindig használhatóak az anyák, nagyanyák tanácsai. Ezért jó, ha a szakembert is meghallgatjuk. Plusz jó, ha van körülöttünk egy közösség, és nem maradunk egyedül a problémáinkkal. Vagy csak ha épp beszélgetni akarunk, tudunk kivel.

– Milyen problémával küzdenek az anyák, ami állandó, esetleg visszatérő?

– Nemcsak az anyukák, de mi, pedagógusok is észrevettük, hogy a beszédfejlődés megkésett. Ez azért van, mert ahhoz képest, ahogy mi nőttünk fel, felgyorsult a beszéd. Azelőtt lassan beszéltek a bemondónők is. Most meg? Olyan gyorsan beszélnek a médiában, hogy nem győzzük hallgatni. Továbbá egyre kevesebbet beszélgetünk, és nagyon sok a háttérzaj. Sok családban állandóan szól a televízió, a rádió, és a gyerekek nem hallanak tiszta beszédet. Ha nincs artikuláció, a gyerek nem fogja tudni, hogyan kell ejteni a hangot. Ezért fontos, hogy az anyukák úgy játsszanak a gyerkőceikkel, hogy forduljanak szembe velük, és így megfigyelhetik a szájmozgást.

kisgyerek_0.jpg

– Mennyire nyitottak a szülők? Akarnak tanulni?

– Nyilván vannak anyukák, akik igen, és vannak, akiket nehéz megszólítani. Az idő remélhetőleg nekünk dolgozik.

– Lesz folytatása a programnak? Milyen célokat tűztek ki maguk elé?

– A jövőben szeretnénk tartani egy immár ÓVODAI Ringató módszertani tanfolyamot. Ezen a mostani Ringató foglalkozásvezetőink vennének részt. Így azok a gyerekek, akik már oviba mennek, ott is folytathatnák a programot. A lényeg, hogy legyen meg a folytonosság a gyermek életében. A helyszíneket is szeretnénk bővíteni. Hála az égnek, most már megkeresnek az anyukák és a pedagógusok. Szóval, bízunk benne, hogy lesz folytatás!

Derzsi Bernadett

 

Fotó: Dömötör Ede

Kapcsolódó írásaink: Varázspallót a gyereknek!; Rossz a gyerekem?

web-bannerek-hirlevel-01_1.jpg

Új Nő csapata