Mindig csak a nők ülnek a házassági tanácsadásokon, ők kérnek segítséget. Miért van ez?

Dora Gyula és Nagy Ágnes „Hogyan szelídítsünk férfit?” címmel számos workshopot tartanak. A foglalkozást pontosan azért hozták létre, mert szeretnének segíteni azoknak a nőknek, akik mindig csak kérdeznek.

hogyan-szeliditsuk-meg-a-ferfit-kezdo.jpg
(© Tide_trasher_x / Unsplash)

– Találó nevet kapott mozgalmatok, a Titkos Tanácsok Nőknek. Mesélnétek arról, hogy miként indult útjára?

Gyula: – Tudni kell, hogy mindketten teljesen más területen dolgoztunk. Ági mentőorvos és gyerekgyógyász volt, én pedig a férfivilágban mozogtam, többek között katonai főiskolán is tanítottam, majd ezt követte a búvároktatás. Akarva-akaratlan rengeteg férfi történetét hallgattam végig, amelyek mind a nőkről szóltak. Egy idő után rájöttem arra, hogy mi, férfiak egy nagyon egyszerű férfiminta szerint működünk, és ennek köszönhetően általában kiszámíthatóak vagyunk. Kutattam a szakirodalomban is, és hamar rájöttem, hogy bár a világ nagyon megváltozott, mégis ugyanazokat a dolgokat keressük egymásban, mint régen.

Ági: – Évekig Balin éltünk. Majd közbejött egy s más, s végleg hazaköltözünk. Utána a lélekterápia felé fordultunk. Tréningjeinken meglepetten tapasztaltuk, hogy csak női hallgatóink vannak.

A nők kivétel nélkül mind párkapcsolati problémákkal kerestek fel minket. Így jött létre jött létre a Titkos Tanácsok Nőknek mozgalom – és a tanfolyamok, a „Hogyan szelídítsünk férfit?” is.

A tanfolyamaitok mind telt házasak. Mit nem értenek a nők?

Gy.: – Viccesen azt szoktuk mondani, hogy egy nőt háromféle probléma nyomaszt. Az egyik az, ha nincs otthon férfi, de a nő szeretné, ha lenne. A másik esetben gond van a férfival. A harmadik esetben a férfi elmegy, a nő pedig nem érti, hogy miért ment el.

Á.: – Az összes konfliktus arra vezethető vissza, hogy mi nő módjára gondolkodunk, és női kérdéseket teszünk fel. A férfi teljesen másként gondolkodik, mint egy nő.

És hogyan lehetne ezt a konfliktust feloldani?

Gy.: – Azon a nyelven kéne beszélni, amit a férfi is megért. Nem az a lényeg, hogy a nők alkalmazkodjanak, és mindenáron megfeleljenek a férfinak, hanem hogy minél kevesebb megfeleléssel mind a két félnek jó legyen. Egy nő általában harmóniára törekszik. A férfinak ez kevésbé megy. Mi itt a tanfolyamon technikákat mutatunk azt illetően, hogy mire reagál a férfi, és mire nem.

Á.: – Milyen is egy nő igazából, ez itt a kérdés. Nem az, hogy milyen a férfi. Erre persze csak a tréning végén döbbenünk rá. Hogy a párkapcsolatot csak a bennünk levő nő tudja működtetni. A nők ilyenkor teszik fel a kérdést: hova tűnt belőlem a nő? A legrosszabb, mikor le akarjuk ültetni a férfit, és meg akarjuk beszélni vele a problémáinkat. Ha egy nő nőként jól érzi magát a bőrében, attól fogva képes lesz úgy kommunikálni, hogy a férfi is jól érezze magát. Az a baj, hogy sok nő mindent meg akar érteni. Ám akik boldogok, azok ennél többet tudnak: rengeteg olyat is, amit nem lehet szavakkal elmondani.

elofizetes_uj_no.png

Á.: – Mi itt próbáljuk megmutatni, hogy mitől bújik oda hozzánk a férfi, és mire fog támadni. Mert több múlik azon, hogyan mozdulsz, mint azon, hogy mit mondasz! És ez nem játszmázás.

Gy.: – Aránylag rövid időn belül meg lehet mozdítani egy kapcsolatot.

Van, aki kész belátni, hogy tévedett, míg van, aki sorra követi el ugyanazokat a hibákat. Igaza lesz mindenben – csak éppen párkapcsolata nem lesz.

Útravalóként mit tanácsolnátok olvasóinknak?

Gy.: – Elsősorban önmagukba fektessék az energiáikat. Pontosabban: azzal foglalkozzanak, hogy csodálatosak legyenek, jól érezzék magukat, és mosolyogjanak. Ezzel tudják igazán megigézni a férfit. Mert ha mindenáron meg akarnak felelni, egy idő után rágörcsölnek, és akkor vége. Abban a pillanatban, mikor egy nő fel tudja tenni a fejére a királynői koronát: megváltozik körülötte a világ. És ez sokkal egyszerűbb dolog, mint ahogyan a mai nők gondolják.

Á.: – Az egyik kulcsmondatunk, hogy az embernek sosem az igazát kell keresnie. Az embernek azt kell keresnie, hogyan tud boldog lenni. Ebben pedig benne van az is, hogy nem mindig nekem van igazam, de nem is ez a fontos, hanem hogy nevessünk egy jót. Ha valaki mindig azon veszekszik, hogy neki van igaza, attól még nem lesz többször igaza. Ha valamit ajándékba adhatunk a férfinak, az éppen a mosolyunk. A nőnek ugyanis a mosolya a fegyvere!

Ott Réka
Cookies