Első tojásfestéses baklövésem a piros krepp-papírhoz kötődik. Hétfő hajnalban az ukázok alapján – vagyis ahogy gyermekkoromban láttam – betekertem a kreppbe a tojásokat. Mindent úgy csináltam, ahogy kellett, de a krepp csak nem fogta meg a tojást. A végén nagy utánajárással sikerült csak kideríteni, hogy az ecetet kifelejtettem a főzőléből.

Öltözzünk ünneplőbe testileg-lelkileg, süssünk egy finom süteményt és fessünk tojást! Emelkedjünk felül a mindennapi gondokon és félelmeken.

0fli6nbw.jpeg

A meghitt otthoni légkör feledtet minden bajt. A tojásfestés kellemes családi program kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az ünnepi hangulat számtalan kelléke közül a húsvéti tojás a legfontosabb. Tojást festeni vagy berzselni –  ilyenkor hagymalevéllel festjük meg –  az egyik legjobb ünnepi elfoglaltság. Bátran kreatívkodhatunk, elég pár szabályt betartani. (Abban most egyébként is jók vagyunk.)

TRÜKKÖK

Az otthoni tojásfestés alapszabályai 

Vannak különböző trükkök, melyek megkönnyítik az otthoni tojásfestést. A tojásokat minden esetben alaposan tisztítsuk meg. Zsírtalan felületen könnyebben megtapad a festék. Ha főtt tojásokat szeretnénk festeni, óvatosan helyezzük a főzővízbe. Literenként legalább négy evőkanálnyi sót tegyünk a vízbe, segít elkerülni, hogy megrepedjenek a tojások. Miután megfőztük, tartsuk melegen őket.

Színkeverés 

Akár ételfestéket, akár természetes oldatokat használunk a tojásfestéshez, minden esetben a forró vagy hideg vízbe (festéke válogatja) tegyünk egy evőkanálnyi ecetet. Ebbe az oldatba helyezzük a frissen kifőtt, még meleg tojásokat. Minél tovább hagyjuk a tojásokat a színező folyadékban, annál sötétebbek lesznek. A festés befejeztével a tojásokat öblítés nélkül szárítjuk. Száradás után, ha szép fényes színt szeretnénk nekik kölcsönözni, kenjük át zsírral vagy szalonnabőrrel.
Tipp: Ha lehet használjunk fehér héjú tojásokat, ezeken élénkebben kijönnek majd a színek.

A húsvéti tojás az egyházi hagyományoknak köszönhetően lett piros, Jézus Krisztus értünk kiontott vérére emlékeztet. Később azt tartották, hogy a piros szín megvédi az embereket a betegségektől, és gyermekáldáshoz segíti a családra vágyókat.

Hagymahéj és társai

Természetes színezőanyagok! A természetes színezőktől ne várjunk olyan élénk színeket, mint a bolti tojásfestéktől. Nem bonyolult a természetes tojásfestés sem. Az alaprecept: egy liter vízhez két evőkanál ecetet, egy evőkanál sót rakunk. Ebbe tesszük a természetes festékanyagot, majd az egészet felforraljuk, és fél órán át főzzük. A kapott levet leszűrjük, hűlni hagyjuk és beletesszük az előzőleg keményre főzött tojásokat. Mivel festhetjük „természetesen” színesre húsvéti tojásainkat?

Kék szín: Legalább negyed kiló vörös káposztát vágjunk fel apróra. Fazékban öntsünk rá sós, ecetes vizet, majd főzzük fél órát. A főtt tojásokat a kihűlt lében áztatjuk, amíg fel nem veszik kékes színüket.

Halványsárga, narancssága szín: a halványsárga tojáshoz citrom- vagy narancshéjat használjunk. Négy citrom vagy narancs héját főzzük egy liter vízben negyedórát, majd helyezzük bele a tojásokat –  és addig főzzük, amíg megfesti őket a lé.
Tipp: Ha szeretünk kísérletezni a színekkel, érdemes hozzá pirospaprikát is adni. Szép narancssárga színt tudunk elérni. (Arány: nyolc evőkanál pirospaprika 0,5 liter vízhez.)

Zöld szín: A legtermészetesebb alapanyag a festéshez a spenót. Friss vagy mélyhűtött egyaránt megfelel. Apróra vágjuk a zöldséget, felöntjük sós, ecetes vízzel. Fél óráig főzzük, majd a kihűlt lébe tesszük a főtt tojásokat. Addig áztassuk, míg elnyerik az óhajtott árnyalatot.

Lila szín: A lila hagyma héját főzzük ecetes, sós vízben fél órán át (hagyjuk forrni). Ezután tesszük bele a nyers tojásokat, és főzzük, amíg felveszik a nekünk tetsző árnyalatot.

Vörösbarna szín: A legjobb választás a vöröshagyma. Az eljárás ugyanaz itt is, mint a lila hagymánál.
Lila hagymával, vöröshagymánál történő festéskor a tojásokat nyersen tesszük bele a lébe!

Díszítésük

Szedjünk a kertünkből apró zöld leveleket, lóherét, virágokat… A régi, jól bevált nejlonharisnyás módszerrel igazi hagyományos dekorációt készíthetünk belőlük. Rászorítjuk a tojásra a leveleket, apró virágokat, nejlonharisnyába csavarjuk, összekötözzük jó szorosan a végét. Mehet is a forró hagymahéjas vízbe. Gyönyörű mintázatok születnek így.

Krepp-papírral is festhetünk tojást! Áztassuk a krepp-papírt forró, enyhén ecetes vízbe. Ha különböző színű tojásokat várunk, mindegyik krepp-papírt külön csészébe. Tegyük bele a tojásokat, s addig hagyjuk a vízben, amíg eléri a kívánt árnyalatot.

nmsapemw.jpeg

 

MÉG TÖBB ÖTLET! 

Kifújt tojások
Ha kifújt tojást szeretnénk megfesteni, első lépésként rázzuk össze a tojást. Egy vastagabb varrótűvel csináljunk lyukat a tojás két végén, s fújjuk ki erősen az összekeveredet sárgáját és fehérjét. Végül mossuk ki alaposan forró vízzel.

Menő tojásdíszítési technika: festés körömlakkal
Előnye, hogy nagyon gyorsan elkészül, és hihetetlenül látványos a végeredmény. Márványos hatású tojásokat tudunk vele készíteni. A művelethez kifújt tojásokra, különféle színű körömlakkra van szükség. Egy „feláldozható” tálat megtöltünk langyos vízzel, beleöntjük a körömlakkokat. Ha a cseppek lesüllyednek, nem jó a víz hőmérséklete. Az a jó, ha szétterül a víz tetején. Hurkapálca segítségével jól összekeverjük, majd mehet belé a húsvéti tojás. Alaposan forgassuk meg a lakkos vízben, majd vegyük ki száradni. Ha nem fogta be teljesen a tojások felületét, többször is belemártjuk a lakkos vízbe.

Tipp: Végig hurkapálcára szúrva tarthatjuk a tojást a körömlakkos vízben.
Az ötletes és könnyű módszerek meghozzák a kedvet a tojásfestéshez. Bár nem árt tudni, hogy a klasszikus, az örök a piros tojás. A húsvéti tojás az egyházi hagyományoknak köszönhetően lett piros, Jézus Krisztus értünk kiontott vérére emlékeztet. Később azt tartották, hogy a piros szín megvédi az embereket a betegségektől, és gyermekáldáshoz segíti a családra vágyókat.

pekfnwwq.jpeg

Sallay Erika

web-bannerek-hirlevel-01.jpg

Új Nő csapata