A color blocking egészen a 20. századig nyúlik vissza, amikor is 1965-ben Yves Saint Laurent bemutatta máig korszakalkotónak számító minimalista kollekcióját. Ugyan a 2010-es években egyszer már feléledt a vibráló színek keverésének trendje, napjainkban újra reneszánszát éli ez a fiatalos divat – természetesen új köntösben!

A color blocking az öltözékek élénkítésének művészete. Ez a mozgalom leginkább minimalista vonalvezetésű darabok variálásából és izgalmas színkombinációk keverékéből áll. Ellenben 2022-ben már az is megengedett, ha színes mintákat keverünk az összeállításokon belül – a trend ezen irányzatát jól szemléltetik a Gucci kollekciói.

color-blocking-yves-saint-lauren2.jpg
Yves Saint Laurent 1965-ben bemutatott, minimalista kollekcióját Piet Mondrian holland festő alkotásai inspirálták, aki a geometrikus absztrakció képviselője volt. Így kerültek a ruhákra a festőt idéző színes négyzetes blokkok. (Kép forrása: vintage.es)

Élénk, vibráló színek

A color blocking azt a tendenciát foglalja magába, amikor kisebb-nagyobb színes felületek találkoznak egy öltözéken belül. Főként a 80-as évek rikító és élénk színkombinációjára épül, de a variációk végtelenek. A trend elsajátításának legegyszerűbb módja, ha az egész ruhadarab vibráló színű.

Ám még izgalmasabb összeállítások születhetnek, ha két vagy akár több szín is keveredik egy összeállításon belül.

Nyugodtan kimondhatjuk, hogy nincsenek szabályok: mert a szabályokat mi írjuk! Legyen az egy pink power suit vagy egy bohém mintás outfit, a lényeg, hogy viselője jól érezze magát benne. És ha már pink: az élénk rózsaszín nagyon jól mutat a nude árnyalattal, de még jobban passzol egy vibráló narancssárgához.

Elsőre talán merésznek hangzik, ha olyan színeket választunk, amelyek közel helyezkednek el egymáshoz a színskálán. Viszont az eredmény garantált siker. A legnépszerűbb kombinációk közé tartozik például a piros-rózsaszín, a citromsárga-narancssárga, de nem lőhetünk mellé a lila-kék vagy épp a zöld-kék kombóval sem. Mondhatni, tökéletes megoldás azoknak, akik elsőre ódzkodnak ettől a trendtől, és szeretnek biztosra menni, ha öltözködésről van szó.

color-blocking-70-es-evek.jpg
 (Kép forrása: pinterest.es)

Elő a pasztellszínekkel!

Köztudott, hogy a tavasz többnyire a fagyiszínekről szól, így lassan elérkezik az ideje, hogy a gardrób mélyéről előkerüljenek a pasztellszínű ruhadarabok is. Amennyiben valaki még csak barátkozik ezzel a tendenciával, vagy épp ódzkodik a feltűnő színektől, akkor első lépésként érdemes a pasztellszínekkel kísérleteznie.

Tavasszal a pasztelldaraboké a főszerep: bátran kombináljuk a color blocking jegyében!

Nagy kedvencünk, ha egy szín több árnyalata keveredik, így a megjelenés biztosan előkelő és kifinomult lesz. Persze attól sem kell tartani, ha egy szín világosabb és jóval sötétebb tónusát kombináljuk. Ilyenkor csak arra kell figyelni, nehogy a két szín a test egy kényes helyén találkozzon - ugyanis a színek találkozása vonzza a tekinteteket.

minden_reggel_ujno.sk_211.png

Csak bátran!

Ha már mesterien keverjük a színeket, jöhet a color blocking magasiskolája, a komplementer színek keverése. Komplementer színeknek nevezzük azokat a színpárokat, amelyek a legnagyobb kontrasztot mutatják egymás mellett, és a legtávolabb helyezkednek el egymástól a színskálán. Ilyen például a sárga-lila, a kék-narancssárga, de a zöld-kék kombináció is.

Erre a tendenciára épült a Gucci 2011-es tavaszi kollekciója is, ami káprázatos színpárokat vonultatott fel a kifutón.

color-blocking-gucci.jpg
A Frida Giannini által tervezett Gucci kollekció (Kép forrása: pinterest.es)

A márka akkori tervezője, Frida Giannini a színeket arany kiegészítőkkel tette még felejthetetlenebbé. Kevés olyan kifutós trend van, ami ennyire jól mutat a hétköznapokon is, szóval bátran ajánljuk a bevállalósabbaknak.

Kász Attila
Cookies