Indítsa velünk a napot! Frissítés naponta! Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Új videók és tabudöntögető podcastek érdekes témákkal a YouTube-csatornánkon!

osszeallitas-kezdo.jpg

CÍMLAPON

Mészáros Viktória (Bős). Viki marketingesként dolgozik. Borsózöld, ferdén szövött blézer játékos pelenkaöltéssel a reverjén. A szett extrája az anyától „megörökölt” selyemkendő.

viragos_divat_6.jpg

Az évszakpaletta elmélete a meleg és hideg színekről szól. Tudjuk, ha sárgát vegyítünk bármely színnel, az látványban meleggé lesz, és a bőrszínben, hajban vörhenyes, barackos pigmentekkel rendelkező hölgyeknek fog jól állani.

A tavasz mint évszak látványban a romantikus és játékos nőiességet juttatja eszünkbe. Most megpróbáljuk a divat nyelvén létrehozni, milyen lehet a karakter, aki a tavasz megtestesítője. Mit visel színben, formában? Körítésnek pedig mi lenne kiválóbb, mint egy színekben tobzódó kertészet Egyházgelléből!

Olvass tovább: Virágos mintákban a virágok között

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto_0.jpg

ISMERKEDÉS ONLINE

Az Y generációnak (az 1982 és 1995 közt születetteknek – a szerk. megj.) még offline gyerekkora volt. Bőven gimnazisták és egyetemisták voltak, amikor megjelentek az első csetszolgáltatók és közösségi oldalak. Ők – mint hibrid generáció – még internet nélkül, offline módon mentek keresztül azon az időszakon, ami megalapozta, hogy fiatal felnőttként mit kezdjenek magukkal. A későbbi generációk már nem kapták meg ezt...

osszeallitas-ismerkedes.jpg
(© Nina Carlsen)

Gyorsan ismerkedünk, gyorsan szakítunk, vagy már nem is szakítunk, csak nem jelentkezünk, esetleg még öt másik lánynál vagy fiúnál is érdekelve vagyunk... Vajon mi az oka ennek a nagy sietségnek? A túl gyors ismerkedésről Tari Annamária (Budapest) klinikai pszichológussal és pszichoterapeutával beszélgettünk, aki több könyvet is írt a témában.

– Mit gondol, mi a legnagyobb probléma az ismerkedéssel?

– Érzelmek tekintetében a bizalmatlanság és a szorongás, lehetőségek tekintetében az online eszközök túlsúlya jelenti a problémát. A kettő pedig úgy találkozik egymással, hogy például a különböző randiappok a praktikusság illúziójátkeltik. Azaz nem baj, ha nem megyek sehová és nem járok közösségekbe – biztosan találok majd valakit a Tinderen vagy a közösségi oldalakon. Ez azért problémás, mert az ismerkedés szakaszában mindenkinek van valamilyen kép a fejében arról, hogy milyen társat szeretne.

Régen ez a belső kép még meglehetősen stabil volt. Viszont mikor az ember online applikációval keres valakit, akkor kicsit úgy jár, hogy bemegy a cukrászdába, mert enne valami édeset, de hirtelen nem tudja eldönteni, hogy melyiket válassza a 20 sütemény közül.

– Ezek szerint nem jó „a széles választék”? Miért?

– Az ember elveszíti a fókuszt, s már nem azt nézi, kit keresett, hanem arra gondol: lehet, hogy van jobb is, mint amit vagy akit kiválasztott... Hirtelen elkezdi felülírni a saját szempontjait. Persze, ez régen is előfordult, ám nem olyan gyakran. Mert most, a 21. század információs korában nemcsak az eszközeink és az életünk, de az érzelmi igényeink is felgyorsultak. S ebben nagy felelőssége van a randiappoknak is, hiszen lehetőséget nyújtanak arra, hogy három perc alatt akár 30­40 embert is „kukába dobjunk” egy­egy balra húzással. Ilyenkor azonban a túloldalon lévő személyeket dehumanizáljuk. Mi, pszichológusok úgy mondjuk, hogy ezzel az egyén nárcisztikus kontrollpozícióba kerül. Már nem azok leszünk, akik vágynak a szerelemre, hanem azok, akik válogatnak...

Írásunk a 38. oldalon.

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto_0.jpg

HA NEM SZERETJÜK

– vagy egyenesen szégyelljük – a testünket, nehezen tudjuk elképzelni, hogy azt egy férfi majd szépnek, izgatónak találja. Ezzel szemben egy testtudatos nő így gondolkodik: „Ha nekem tetszik, amit látok, neki miért ne tetszene?” S ennek köze sincs az ideálokhoz, a narancsbőrhöz vagy a pluszkilókhoz... A szexualitásban való feloldódás ugyan útja lehet az önszeretetnek, de érdemes először a saját testünk szeretgetésével indítanunk.

osszeallitas-lelkes-eva.jpg
Lelkes Éva mentor és coach (Fotó: Dömötör Ede)

Szeresd a tested! Fogadd el magad! – motivációs idézetek garmadája ömlik ránk nap mint nap, a legfontosabbról azonban ritkán szól a fáma. Mégis hogyan? Lelkes Éva mentort és coachot kérdezzük a témáról.

Nem azt mondjuk, hogy a  szépségipar eredendően rossz, vagy hogy ne változtassunk magunkon semmit, ha épp arra vágyunk. De ezt magunk miatt tegyük, ne azért, mert a párunknak nem tetszik a mellünk – vagy mert azt hisszük, hogy minden férfinak a nagy mell tetszik. Hogy mi, nők összehasonlítgatjuk magunkat, abszolút életigenlő dolog. A szépség a nő erénye: belénk van kódolva, hogy akkor vagyunk kiválasztva az „alfahím” által, ha szépek vagyunk. S ez rendjén is van.

Ám ha ez féltékenységgé, beteges irigységgé fajul, ott már baj van! Az egészséges női energia ugyanis a többi nőt felemeli, dicséri, támogatja. Ha valakinek szebb a bőre vagy fényesebb a haja, miért ne kérdezhetnénk meg, hogy mit használ? A féltékenység mindig az izolációból indul ki. Ha kérdezünk, kapcsolódunk; ha kapcsolódunk, kapunk.

Hárítás

Mikor az áldozat szerepébe nyomjuk magunkat, akkor úgy gondoljuk, az életünkkel járó felelősség rajtunk kívül áll. Nincs párom? De hisz nincsenek is normális férfiak vagy nők... Nem vagyok megelégedve a testemmel? Nincs időm sportolni, nincs pénzem edzőre, csak a gyerek számít, nem engedhetem meg magamnak a minőségi ételt... Ez mind hárító mechanizmus: kibújunk a felelősség alól, s mástól, a külvilágtól várjuk a megoldást.

Önszeretet-munkafüzet – Tippek a női mentortól

  • Szeretem és elfogadom magam!
    Ismételjük el mindennap, akár reggeli készülődés közben: Szeretem és elfogadom magam úgy, ahogy vagyok. (A haladók akár a tükörben is megtehetik.) De nem elég egyszer­-kétszer: van, akinek csak az 50. ismétlés után csordulnak ki a könnyei. A gyakorlat kapcsán sokan megkérdezik: De mi van, ha nem is gondolom úgy? A jó hír az, hogy ezzel a technikával azokhoz a részeinkhez szólunk, amelyek elhiszik vagy el szeretnék hinni, amit mondunk – s az egész lassan beépül a tudatalattinkba.

Olvass tovább: A testem a templomom

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto_0.jpg

MIKROBIOM

Tudjuk, hogy DNS-ünk nemcsak hordozza az örökletes genetikai információinkat, de működteti is azokat. A DNS-szekvenálás a DNS építőköveinek a sorrendiségét határozza meg. Nem mindegy, hogy ez a sorrend hol hasad...

osszeallitas-mikrobiom.jpg

Az utóbbi időben jövünk rá, hogy a sok ismert dolgon kívül van még valami, ami befolyásolja az életünket. Ez a mikrobiom. A testünkben egy egész világ működik, parányi élőlények kolóniája, amely az egészségünkért dolgozik.

Az emberi szervezetben élő mikroorganizmusokat nevezik mikrobiótáknak: s ezek a parányi élőlények képezik a mikrobiomot. De nem csupán az emberi testnek, a földnek is van mikrobiomja, s ha ez sérül, akkor pusztulásnak indul a talaj...

Miért nem ismertük eddig a mikrobiomot?

Ma már tudjuk, hogy nem ajánlott zuhanyozás közben mindenféle tusolószerrel lemosni a testünket, hisz azzal csak lebontjuk bőrünk védőköpenyét (mert itt is munkálkodik ez a szorgalmas kis kolónia). Vagy akár székletünk mikrobiom-tesztelése is hatalmas lehetőséget rejt egész testünk gyógyítása, de akár a betegségek megelőzése szempontjából is. De kezdjük az elején! Amerikai tudósok – miután feltérképezték az emberi szervezet genetikáját – 2007-ben elkezdték a Human Microbiom Projectet, miáltal az emberen és az emberben élő mikrobiom-közösségeket akarták megismerni.

Írásunk az 50. oldalon.

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto_0.jpg

LÓGUNK A NETEN

Sógornőm édesapja akkor hagyta abba a templomlátogatást, mikor a pap mise alatt felvette csengő mobilját. Pedig egész életében orgonált a karzaton, s egy misét sem hagyott ki, csak betegség miatt.

osszeallitas-mobil.jpg

Elég csak felemelni a tekintetünket a mobilunkból (na, ez az), körülnézni, és máris látjuk, hogy hogyan élünk. Szállj fel egy tömegközlekedési eszközre – tízből kilenc ember a mobiljába mélyed.

Menj el egy előadásra – legalább egy mobil megszólal az alatt az egy óra alatt, és sok ember nem bírja ki azt az egy órát sem, hogy rá ne pislantson az okostelefonjára.

Menj be egy osztályterembe – a diákok nemcsak a szünetekben, hanem az óra alatt is mobiloznak. Pedig az iskola házirendje kimondja, hogy a mobilt csak sürgős esetben lehet elővenni a táskából. Csak épp ezt senki nem tartja be, még a tanárok se: az iskola a fejpénzből él, s úgymond nem szekálja feleslegesen a gyerekeket. A tanároknak sincs energiájuk állandóan figyelmeztetni őket. Jobbik esetben. Rosszabbik esetben már a tanár is a neten lóg – ilyen is van!

Menj el egy játszótérre, s ha találsz ott szülőt a hintázó csemetéjével, akkor az a szülő úgy hintáztatja a gyermekét, hogy közben mobilozik. Gyermekének be nem áll a szája, de szavai nem találják meg az édesanyját. A középiskolás diáklány gyakorlatra megy az óvodába, s mit csinál a megfigyelői szerepben? Mobilozik.

Írásunk a 8. oldalon.

juniusi_cikkajanlo_elvalaszto_0.jpg

FOGLALJON ASZTALT 2023 LEGJOBB TEMATIKUS ÉTTERMÉBE!
Várjuk a dunaszerdahelyi Villa Rosa Vendégházban!

Vendég a VILÁGI WINERY     • ÉLMÉNYMENÜ •     Asztalfoglalás: 031/590  27  70
VILLA  ROSA  •    JESENSKY  U.  6.  •  DUNASZERDAHELY  •  WWW.VILLAROSA.SK

osszeallitas-villa_rosa_0.jpg

elofizetes_uj_no.png

Új Nő csapata
Cookies