Az internetnek köszönhetően pár évvel ezelőtt Jillian Michaels videói pillanatok alatt bejárták a világot. A fiatal amerikai fitneszedző azt ígéri, hogy harmincnapos tornájával bárki gyökeresen megváltoztathatja alakját.

A Los Angeles-i fiatal nő szintén elhízott volt zsenge ifjú korában. Tornáját azoknak szánja, akik le akarnak fogyni, és gyorsan kondíciót akarnak szerezni (anélkül, hogy edzőterembe járnának). Véleménye szerint: ha mindennap tornázunk, látható eredményeket érhetünk el. Jillian tornája azért hatékony, mert azokat az izomcsoportokat tornáztatja meg, ahol a leggyorsabban lehet fogyni – a lábakat, a csípőt és a melleket. Olyan gyakorlatokat kapcsol össze, amelyek deréktól felfelé és lefelé is erősítik a testet. Ráadásul gyakorlatai erősen motiváló hatásúak: az emberek szívesen tornáznak vele.

jillian-michaels-tornaja-kezdo.jpg

Szilvia plusz nyolc kilója

– Sok gondom volt akkoriban. A hálószobában szuszogott két hónapos kisbabám, és a szülés után rajtam maradt nyolc kiló. Ez utóbbi pokolian idegesített, de azt gondoltam, a kilók majd maguktól lemennek. Aztán megismerkedtem Jillel. Az interneten hihetetlen fényképek jelentek meg, hogy milyen egy nő a harmincnapos torna előtt és után. Azt hittem, számítógépes trükk az egész. Csak az nem fért a fejembe, mivel éri el Jill, hogy a fáradt nők este kilenc után, amikor végre elcsendesedik a ház, nekiálljanak hajlongani, súlyokat emelgetni, képzeletbeli ugrókötelet átugrálni. Jillt az NBC televízió The Biggest Loser reality show-jában ismerte meg a világ, ahol az XXXL-es méretű résztvevők abban versenyeznek, ki tud leadni több kilót. Ezt az utat Jillian Michaels is végigjárta, míg végül elismert fitneszedző lett belőle.

Gondolj a szűk farmerre!

– Április elseje éppen hétfőre esett, ezért elhatároztam, hogy ekkor fogom elkezdeni, májusban meg már szép karcsú leszek. Este kilenckor bevonultam a gyerekszobába tréningruhában, tornaszőnyeggel, egy üveg vízzel és a tablettel. És kemény elhatározással, hogy végigcsinálom a 27 percet, mert a gyakorlat pontosan eddig tart. A harmincnapos tréning tíznapos ciklusokra van osztva, egyre nehezedő gyakorlatokkal. Jill utasításai szerint nekifogtam bemelegíteni, nyújtani – és elkezdődött a guggolások végeláthatatlan sorozata... Két másik lány is tornázik Jillel a videón: a törékeny Anita, aki a kezdők számára alkalmas, könnyített gyakorlatokat végzi, és Nathalie, a gazellalábú fekete lány, aki az edzettebbek hajtómotorja.

Amikor lankadtam, Jill buzdító kiáltásai ráztak fel (gondolj a szűk farmeredre, amit majd fölvehetsz!). Akkor már szakadt rólam a víz. Jill ugyanis kombinálja az aerob és anaerob gyakorlatokat, és a három-három perces gyakorlatok között nincs szünet. Teljes huszonhét percig! Igen, a napi gyakorlatok mindössze huszonhét percig tartanak.

– Ez alatt az egy hónap alatt hol gyűlöltem, hol imádtam Jillt. Előfordult, hogy nem volt kedvem tornázni... Zavart, hogy át kellett mennem a hálószobába nyöszörgő kisbabám szájába adni a dudlit... De ahogy közeledett a hónap vége, úgy lettem egyre boldogabb. Működött bennem a sok endorfin. Más pozitív jelei is voltak a tornának. Nem kapkodtam levegő után, ha föl kellett szaladnom a lépcsőn, és a szíverősítő gyakorlatokat is lihegés nélkül végigcsináltam. Egyre kisebb szüneteket kellett tartani az egyes gyakorlatok között (eleinte 50 perc alatt végeztem el a 27 perces gyakorlatokat).

– A legjobb azonban az volt, hogy észrevettem: változik a testem. A combom szilárdabbnak tűnt, a hasam keményebbnek, és a vállam szépen ívelt lett (jöhet a spagettipántos póló!). Nem tornáztam mindennap, mert néha nagyon fáradt voltam, de aztán mindig visszatértem Jillhez. Elhatároztam, hogy nem fogok azon töprengeni, hatásos-e, vagy sem, hanem végigcsinálom az egy hónapot, és majd meglátjuk, mi lesz az eredménye.

minden_reggel_ujno.sk.png

A közlés ereje

A 30 Day Shred című videó nemcsak a gyakorlatok gyors váltogatása (két gyakorlat között a váltási idő mindössze öt másodperc lehet) miatt híres, hanem azért is, mert az interneten terjed, ahol virtuális barátságot köthetnek a résztvevők. Idegen nők buzdítják egymást, és amikor jön a krízis, megmutatják a fényképeiket, hogy milyenek voltak a torna előtt, és milyenek most.

És akkor a legcsüggedtebb nők is felállnak, és folytatják. A lelkesek bekapcsolódnak a 30 napos tréninghez kapcsolódó 6 Week Six-Pack programba, egészséges ebéd- és vacsorarecepteket cserélnek – az egész olyan, mint egy hatalmas forradalom. Jillian Michaels nemcsak az elégedetlen kismamák fogyasztóguruja, hanem életmódtanácsadó is.

–varga–
Cookies