Mindenki mostohán bánik vele! Mindenki elfeledkezik róla! Pedig sok éve már, hogy ott lapul valamelyik polc rejtekhelyén, mindenek mögé eldugva, egyre csak hátrébb és hátrébb tuszkolva. Ő meg csak vár a sorsára türelmesen...

Biztos vagyok benne, hogy önnek is van legalább egy. Ön is beszerezte annak idején csak úgy, diliből. Mert az ember kacérkodik a gondolattal, hogy viselni kéne... Aztán persze rögvest inába is száll a bátorsága, mondván: nem feltűnősködik. Így rövid időn belül ismét sötétzárkába száműzi a kalapot. Pedig őkelme igazi varázsló, ha szeretve van! Nincs is nálánál figyelemfelkeltőbb öltözékkiegészítő gardrób megyében! Már csak amiatt is, hogy a fejünkön ékeskedik bárki szeme láttára ez az ezerarcú, könnyűipari remekmű, mi több: kisplasztika!

a-kalap-kezdo.jpg
Philip Treacy kalapkészítő egy különleges alkotása (© Philip Treacy)

Visszagondolva saját viszonyomra a kalaphoz, summázhatom, hogy volt néhány. No, nem sok, és nem is igazán kihívó darabok. Jól emlékszem az elsőre: tiniként elcsakliztam nagypapám hajdan ünnepi, szamárszürke filckalapját. Nem értette, mit akarhatok a viseletes matuzsálemmel. Pedig a kopott farmerhez és a bőrjakóhoz nagyon illett! Lám, mostanság meg egyenesen a lányfejekre gyártják a gengszteres, fiús fazont. Uniszex a fejfedők világában! Ezt a virágcserépformát már YSL is szorgalmazta a 70-es években, mint női kiegészítőt.

A 90-es évek rapperjei pedig újrafogalmazták. Van fekete, fehér, téli: tweedből, szőrmók: angórából, vagy nyári: szalma. Szóval a tinik, főleg a popsztároknak köszönhetően, kalapfronton bevállalósak. De mi a helyzet a hölgyekkel? A 30-as, 40-es korosztály kiesik. Mert hová is, meg mikor, meg minek? Macerás hétköznapokra? Nem sokszor billeg az ember lánya a korzón ráérősen, lassított tempóban. Kalapban rohanni meg rangon aluli, sőt, komikus! Egy robogó kalap! Na nee! A kocsiban meg, ugye, nem látszik. Hétvégén? Csak lelapítaná az újralőtt frizurát! Meg lefújja a szél!

A kalaptű rég nem divat, a konty is a múlté, melybe tűzték. Pedig nosztalgikusan jóleső egy-egy kalapos dámába botlani! Üdítő színfolt a sokadalomban.

Nyáron valamivel szaporább e „faj”, kiváltképp a turistaközpontokban. Úgy látszik, külhonban, ahol a kutya se ismer bennünket, bátrabbak vagyunk. A 60-as korosztály bezzeg bátran viseli. Ők tudnak valamit! Hogy a kalap karakterdarab! Rendezetté tesz. Palástolja a rossz frizurát. Dekoratív – kiemel a tömegből. Tartást ad, melytől egyszerűen előkelő a megjelenés. Angolszászéknál vagy másutt, a fejlett Nyugaton fontos társadalmi összejövetelek kísérője. Ilyen egy esküvő, fogadás, lóverseny – vagyis elegáns délutáni események.

A divat világában pedig Philip Treacy az első számú kalapkirály. Remekművei a kalap-fejdísz-álarc-félálarc határait tologatják. A jelenkor is szán szerepet a kalapnak. Az őszi trendek közt látni turbánt, cilindert, katonai gyakorlósapka, illetve díszegyenruha-kiegészítőt, esetleg semmihez sem fogható, kócoska fantázia-fejfedőt.

hirlevel_web_banner_1.jpg

Hogyan viseljük?

  • Az ideális „kalaparc” az ovális, esetleg a hosszúkásan ovális ugyan, de minden arcformához létezik jó megoldás. Próba és türelem kérdése.
  • Se túlzottan szembe húzva, sem pedig hátracsapva ne viseljük. A kalapformát és a kalap viselési helyzetét is sokáig próbálgassuk a szalonokban. Stílust ad, ha kicsit oldalra biccentjük. Kontyra ellenben sose húzzuk, az szarvashiba!
  • Telt arcúak különösen ne húzzák szemükbe a kalapot, mert a szemet alig láttatva még hatalmasabb arcot csinál.
  • Vigyázat: a karima a fotózáskor árnyékot vet a szemre!
  • A kalap – markáns darab lévén – markánsabb sminket is követel. S mivel viselője leginkább az érettebb korosztály, a rúzs legyen a hangsúlyos!
  • Óvatosan a színekkel! A narancs hatására a bőr tónusa is narancsos lesz. A primér színek helyett biztonságosabb a sápadt pasztell.
Mórocz Szilvia
Cookies