A szerzők, Derzsi Bernadett és Dömötör Ede a Vizeskönyvet azoknak ajánlják, akik szívükön viselik a Csallóköz és a környezetünk védelmét. Fogadják szeretettel a könyv egy-egy részletét a Komáromi Jókai Színház színészeinek előadásában!

A videósorozat negyedik részében Skronka Tibor olvas fel, a Komáromi Jókai Színház színésze. 

Kanálisok

A csatorna (kanális) mesterségesen létrehozott létesítmény, melyet a víz elvezetése érdekében építenek, valamint hogy a folyót hajózhatóvá tegyék. A mesterségesen kiépített zárások megfogják, elzárják a vizet, s ezzel egyensúlyban tartják az egyes szakaszokon a víztömeget.

Az én kis hazámat kanálisok szabdalják keresztülkasul. Mire van a kanális? Tíz emberből, akiket megkérdeztem, hét nem tudta, igazán mire szolgál. Mire is?

– Mint tudjuk, a Csallóköz Európa legnagyobb folyami szigete. Ám nem volt mindig aranykalászos, historizált róna, mint amilyennek ma a rózsaszín szemüvegen keresztül látjuk. Kemény árat fizettünk azért, hogy most ilyen nagy kényelemben élünk. A Csallóköz az idők során ugyanis rengeteg árvíztől szenvedett. Az árvízmentesítés végett kiépített kanálisokat ma mégis elhanyagolják... – meséli Fekete Zoltán bősi erdész, akivel a régmúlt és a mai időkről beszélgettünk. A szívének kedves tájról, a Csilizről is beszélt.

– A víz nagy úr! Így volt ez a Dunával is, amely az idők során mindig a saját útját járta, igaz?

– Igen, a Duna főmedre állandóan változtatta helyét. Úgy körülbelül 1000 évvel ezelőtt a Duna utat tört magának, és elvitte a vizet a Csallóköz közepébe. Volt ugyanis egy komoly ágrendszer, ami Gútor és Dénesd között szakadt ki a fő folyamból, s elvitte a vizet Lég és Sárosfa között, majd ott is kettévált. Az egyik fele a Karcsákra, a másik Nagyabonyhoz tört magának utat, és óriási posványos, mocsaras ágrendszert képezett. Oda folyt a sok víz, mely megállt – és tovább poshadt. Megesett, hogy az ember fél évig sem jutott száraz lábbal a körbezárt falvak közelébe. Az árvizek során gyakran szigetek keletkeztek és tűntek el. Az egyik ilyen kis sziget például úgy 30 éve szakadt ketté, a Jancsi-szigettől kicsit lejjebb (a Békásnál található Bodakon). A keskeny csatornát a rapsicok nagyon szerették, oda vitték ki mindig a nyakazóhálójukat.

Ne maradj le a vidósorozat korábbi részeiről sem: Szeressük a vizet!; A víz hozta, a víz elmosta

KATTINTS A VIDEÓRA

⇩⇩⇩

Embedded thumbnail for Kanálisok
Cookies