1993-ban a mozik bemutattak egy filmet, ami egy Halloweenvárosban élő csontvázról, Rosszcsont Jackről szól. Jack véletlenül felfedezi, hogy a hátborzongató halloweenen kívül más ünnepek is léteznek, sőt olyannyira hatalmába keríti a karácsony varázsa, hogy Télapónak áll. A Karácsonyi lidércnyomás hangulatát ma tökéletesen visszaidézik az áruházak, melyekben egymás mellett árulják a töklámpásokat meg az adventi naptárakat. A káosz garantált, csak épp nem annyira szórakoztató, mint Rosszcsont Jack rémisztő karácsonya.

Október közepén, amikor még javában tombolt a vénasszonyok nyara, és az ökörnyál úgy szállt a levegőben, mint a vásárok édességstandjai fölött a vattacukor, betértem egy boltba, ahol nagyjából minden vackot árulnak. Ruhát, édességet, kézműves és konyhai cuccokat… Eredetileg szőrös madzagra lett volna szükségem, ám ahogy beléptem, azonnal kiment a fejemből a madzag – meg úgy minden más is…

katacsonyi-lidercnyomas-kezdo.jpg

Általában nem vagyok szétszórt, ugyanakkor rögtön az ajtónál két ünnep is a figyelmemet követelte. Az egyik az amerikaiak nagy kedvence, a halloween, melynek alapjai a 19. században Európából hajóztak át az Újvilágba az elszegényedett, jobb élet reményében útnak induló írek bőröndjében. A másik ünnep eredete legalább ennyire nyakatekert, a karácsonyt mégis jobban a magunkénak érezzük, hisz utóbbi az európai kultúra egyik alappillére, a kereszténység majdnem legfontosabb ünnepe.

Szeretem a karácsony ősiségét és üzenetét, ugyanakkor bátran vállalom: azt a részét is kedvelem, amit már az angolszász kultúra tett hozzá. A nyálas mozifilmeket, a rénszarvasos dekorációkat meg a kéményen bemászó Télapó meséjét… Gyerekként magát az ünnepet imádtam (nyilván az ajándékok meg a minden sarokból rám kacsintó, narancs- és fahéjillatú csodák miatt), felnőttként viszont sokkal jobban megérint a várakozás időszaka

Amikor díszbe öltöztetjük a házat, mézeskalácsot sütünk, fát választunk, gyertyát gyújtunk az adventi koszorún, s mikor az esti séták alatt azt számoljuk, hány ház borult már varázslatos fényárba. Mindezt természetesen decemberben.

Még most, harmincéves koromban is izgatottan nyitogatom a csokinaptár ablakait, amik édesen jelzik a nagy ünnep közeledtét. A boltokban viszont alaposan fejbe kólint, hogy a meghitt adventi várakozás helyett már októberben szembesítik az embert azzal, hogy lassan fát kell díszíteni. Mintha az ősz nem tartogatna semmi érdekeset… 

Az ezerféle színű gömbök és fényfüzérek – amik egyébként így, október táján alaposan rám hozzák a frászt – egyértelműen elnyomják a melléjük kipakolt vihogó boszorkányszobrocskákat. A szegény denevérekről meg a fekete macskákról nem is beszélve… Nem akarok a halloween mellett érvelni, mert az nem az én ünnepem, de most nagyobb szükségünk van rá, mint valaha! Hiszen alig ért véget a nyár, és mi már a karácsonyt várjuk? Most komolyan?

Ne gondoljunk még a decemberre!

Inkább örüljünk az ősz színeinek, a lábunk elé hulló gesztenyéknek, a giccses halloweeni dekorációknak, és ne feledkezzünk meg a halottak napjáról meg a mindenszentekről sem, hiszen ez az év egyik legmeghittebb időszaka, ami lelkileg sokat adhat nekünk!

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Nem kell jelmezbe bújni, aztán cukorkát kéregetni (az azért túlságosan amerikai), de mielőtt októberben bevásárolnánk csillagokból, hóemberekből meg mikulásokból, töltsünk el egy kis időt a halloween jellegzetes figuráival. Rajzoljunk például szellemeket tájképekre (ez az egyik legaranyosabb kihívás, amit mostanában láttam a neten). Utána jöhet a mindenszentek, a halottak napja, és decemberben a karácsony. 

Ne siessünk! 

Elég, ha a modern civilizáció siettetni próbál bennünket, s feláldozza minden ünnepünket a konzumizmus műanyagszagú oltárán. Nyugodjunk meg, élvezzük az ősz sárga és aranybarna árnyalatait, a karácsonyi lidércnyomást pedig engedjük át Rosszcsont Jacknek! 

Király Anikó
Cookies