A Léghajó című képét Szinyei Merse Pál 1878-ban festette, miután tanúja volt, hogy sógora léggömbre száll, és európai utazásra indul.

Ez a fajta utazás akkoriban még ritkaságszámba ment minálunk. Amúgy az első léggömbös utazásra majd száz évvel korábban, december elsején került sor Párizsban (pont télen!).

kincseink-allo.jpg

A Montgolfier testvérek a Tuileriák kertjéből emelkedtek fel először a magasba, óriási közönségovációtól övezve. Ez az első utazás ugyanolyan fehér-piros léggömbbel történt, mint amilyet Szinyei megfestett. Ez a kép Szinyei legvidámabb festménye: szokatlanul modern, ahogy a föld eltűnik az ég uralta látóhatáron.

A képet most élőben is megnézhetjük a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán, Budapesten. Márciusig tart nyitva. Ne hagyjuk ki!

A többi kép is ott van, fő helyen a Majális, amely kép miatt Szinyei fejét vette az akkori „műértő” közönség. (Olyanokat írtak róla, hogy „rikiki színekkel fest“! Pedig Szinyei semmi mást nem tett, mint megteremtette a magyar plein air festészetet, azaz élénk színekkel festette meg benyomásait a szabad levegőn.

kincseink-majalis.jpg
Majális (Kép forrása: majalis.mng.hu)

Szegény Szinyei magába fordult, s kedvszegetten visszavonult – hova máshova, mint jernyei birtokára.

S ez a negyedik apropó, amiért Szinyei Merse Pált szeretjük: Jernye Eperjes mellett fekszik. Szinyei apja annak idején Sáros megye főispánja volt, így módos családból származott. Igazából Jernyén töltötte élete nagy részét a legvidámabb pikniket megfestő művész, aki elutasítottsága miatt nem volt sem vidám, sem boldog, hisz még a felesége is elvált tőle...

elofizetes_uj_no_111.png

–nagyvendégi–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies