koronavirus_felirat.png

Hogyan főzzünk karantén idején, amikor spórolni kell, de azért az egész családot jól kell lakatni, s mellette még távmunkában dolgozni is kell? Íme, a bevásárlólista házi karanténhoz. Annak ellenére, hogy mindenki pánikszerűen vásárol, nem kell hatalmas mennyiségeket bespájzolni mindenből. Mutatjuk, mit érdemes beszerezni!

Darált húsból több kilót szoktam venni egyszerre, majd az egészből hatalmas adag csilis babot vagy bolognai ragut készítek, és kisebb adagokban lefagyasztom. A darált húsból néha húspogácsát készítek, ami adagolva kerül a mélyhűtőbe: így bármikor készülhet egy gyors hamburger.

mlepfxkw.jpeg

Előszónak olvasói tanács! Nekem a karanténkonyha nem okoz túl nagy gondot, mert több éve úgy szervezem a háztartást, hogy kéthavonta vásárolok be tartós élelmiszert, és hetente egyszer piacra megyek. Ez csak annyiban változott, hogy most nem megyek piacra, mert a piacunkat lelakatolták. Azelőtt a vásárolt friss árut azonnal feldolgoztam, és hűtve vagy fagyasztva elraktároztam. Húst, zöldséget egyaránt. Például csirkemellből mindig többet veszek, majd kis adagokban (felkockázva vagy csíkokban) bepácolom azt a mennyiséget, ami 3-4 nap alatt elfogy – a többit meg lefagyasztom.

Darált húsból is több kilót veszek egyszerre, és hatalmas adag csilis babot vagy bolognai ragut készítek belőle, majd kisebb adagokban szintén a mélyhűtőbe teszem. A darált húst időnként húspogácsának dolgozom fel, majd lefagyasztom kisebb adagokban: így bármikor készülhet egy gyors hamburger a fiúknak. Sőt, még a grillezett húsokat is lefagyasztom giga adagokban. Ha válogatós gyerekeim éppen valami zöldségeset ennénk, akkor sincs para – és nem kell kétfélét főzni... A zöldségeket is elkészítem előre: grillezem vagy párolom őket, majd utána lehűtöm, vagy mostanában sokszor fermentálom is. Szerencsére a zöldség a pincében is eláll egy darabig (családi házban lakunk.)

 

Az előkészítések általában elviszik egy fél napomat, jellemzően a szombatot, de cserébe egész héten van mentőövem, és nem kell folyton a konyhában állnom.

 

S a legjobb trükk, amit a szomszéd nénitől tanultam: a kenyér is fagyasztható. Fogyasztás előtt csak be kell tenni a sütőbe 160 fokra, és pár perc múlva friss, ropogós, meleg kenyerünk van! A legjobb, amit most tehetünk, hogy precízen menüt tervezünk, kezdve a leggyorsabban romló élelmiszerek feldolgozásával. Egy ilyen borzalmas világjárvány idején az a lényeg, hogy minél kevesebbet kelljen boltba menni.

További bevált praktikák (képek a galériánkban):

  • A zöldségeket, a zöldfűszereket, a bogyós gyümölcsöket kis tasakokban lefagyasztom. A plasztikzacskót használat után kimosom és újratöltöm, amíg el nem szakad.
  • Mindig hatalmas fazekakban főzök, utána az ételt kisebb adagokban lefagyasztom. Dolgos munkanapokon ezek mentik meg kis családom életét.
  • A zöldségeket egyre gyakrabban fermentálással tartósítom. A fermentálás igazából erjesztést jelent, bár én inkább savanyításnak mondanám (lásd a savanyított káposztát). Ám néha több ez, mint savanyítás, mert nagyon összetett ízeket hozhatunk létre, nem csupán savanyút. Az ízt egyébként az erjedéssel szaporodó baktériumok adják meg. 
  • Fodros kel díszíti az asztalom, míg fel nem használjuk s meg nem esszük.
  • A lefagyasztott ételekre dátumot ragasztok, hogy tudjam, mikor tettem el az adagokat.

vweqfvvw.jpeg

Bevásárlási tanácsok

A karantén még nem apokalipszis, mindenki csak annyit vásároljon be a szükséges élelmiszerekből, védekezési eszközökből és tisztítószerekből, hogy ne veszélyeztesse annak lehetőségét, hogy más is felkészüljön a hosszabb otthonlétre.

Alaposan átgondolt listával érdemes bevásárolni. Ha még nem vásárolt be, akkor ne is rohanjon, előbb gondolja át, és készítsen akciótervet. Először is beszélje meg családtagjaival, kinek mire van szüksége, különösképp azoknak, akik a leginkább veszélyeztetettek: az időseknek és a krónikus betegeknek. De akár az idős vagy beteg szomszédot is megkérdezheti, szüksége van-e valamire, hogy ő se tegye ki magát a bevásárlással járó kockázatnak.

Érdemes egyúttal listát készíteni a vész esetén értesítendő emberek nevével, telefonszámával. Válasszunk ki egy szobát a lakásban, amely, ha szükségessé válik, a megbetegedő családtag elkülönítésére szolgálhat.

Ezután mérjük fel, hogy mi van otthon, mi az, amiből felesleges utánpótlást venni, és melyek azok a dolgok, amiket még be kell szerezni.

 

Az ajánlás: elég két hétre való tartós élelmiszert és háztartási cikket vásárolni, a liszt úgyis megkukacosodik, a gyümölcs megrothad.

 

Szappan legyen otthon! A kézmosás a védekezés első és legfontosabb eszköze, így fontos, hogy legyen otthon elegendő szappan (akár hagyományos, akár folyékony). Mindenki annyiszor mosson kezet egy nap, amennyiszer csak lehetséges. A kézfertőtlenítők akkor kellenek, ha nincs kéznél víz és szappan. Nem fontos, hogy a szappan antibakteriális szappan legyen, az úgysem nem öli meg a vírusokat.

Tisztító- és mosószerek: Rutinná kell válnia annak, hogy minden olyan felületet, amelyet gyakran megérintünk, gyakran meg kell tisztítani. A járványügyi hivatal készített is listát ezekről: pultok, csapok, kilincsek, fiókok, villanykapcsolók, billentyűzetek, tabletek és telefonok, távirányítók, kulcsok, a WC és minden olyan tisztítóeszköz, amit megfogunk, például seprűnyél, lapát, porszívó. Az edények nyeléről és füléről se feledkezzünk meg, ahogy a kávéfőző vagy a vízforraló is napi használati tárgy, tehát rendszeresen tisztítandó! Érdemes ezekről egy listát vezetni, hogy mit mikor takarítottunk utoljára, így könnyebb ellenőrizni.

 

A gyakran megérintett felületeket is gyakran kell tisztítani. A koronavírust hatásosan elpusztítja minden tisztítószer, vagy szimplán a víz és a szappan.

 

Ne feledjük, hogy papírárura is szükségünk lesz: zsebkendő, WC-papír, papírtörlő. Érdemes még extra szemeteszsákot is beszerezni, hogy biztosan legyen otthon elég. Ha szeretnénk minimalizálni a papírhulladékot, akkor használjunk mosható törlőkendőket. Ne feledkezzünk meg extra mosószer beszerzéséről sem. Ebben az időszakban a ruházatot és a törülközőket is érdemes gyakrabban bedobni a mosógépbe.

Mi a helyzet az élelmiszerrel? Mivel az a cél, hogy minimalizáljuk a kontaktust másokkal, érdemes olyan élelmiszereket venni, amik két-három hétig is megőrzik a minőségüket. Ajánlott a rizs, bab, tésztafélék, konzervzöldségek, tartós tej – azonban nem azért kell betárazni ezekből, mert várhatóan hiány lesz belőlük, hanem mert ezek állnak el. Ne feledkezzünk meg házi kedvenceink eledeléről se, így amiatt sem kell majd boltba szaladgálni.

Vény nélkül kapható gyógyszerek és lázmérő: Mivel a COVID-19 tünetei jellemzően megegyeznek egy átlagos influenzáéval – láz, végtagfájdalom, köhögés –, érdemes köhögéscsillapítót, fájdalom- és lázcsillapítót tartani otthon. Ha már van a házban lázmérő, akkor nyilván nem kell újat beszerezni, de ha nem lenne, akkor feltétlenül vegyünk, mert a láz az egyik fő tünet, így érdemes figyelemmel kísérni testhőmérséklet-változásainkat.

web-bannerek-hirlevel-02.jpg

Receptre felírt gyógyszerek: Akik rendszeresen szednek gyógyszert, kérjenek orvosuktól három hónapra elegendő adagot, mert előfordulhat, hogy egyes gyógyszerek szállítása akadozni fog, ha azokat külföldön gyártják. Amennyiben lehetséges, online és házhoz szállítással szerezzük be ezeket a pirulákat, mivel ez a megoldás is csökkentheti az esetleges koronavírus-fertőzöttekkel való találkozás esélyét.

A lényeges eszközökön, gyógyszereken, élelmiszereken kívül mire lehet még szükségünk?
A jó internetkapcsolat, a megfelelő sávszélesség és az erős router fontos, hiszen ha otthonról dolgozunk, akkor szükséges a stabil internetkapcsolat. Másrészt az internet a szórakozás és az információszerzés alapvető eszköze is. Ne feledkezzünk meg az offline szórakozásról sem. Elzártság idején jól jön az internetkapcsolat nélkül használható e-könyv, de a hagyományos könyv is, emellett a társasjátékok is kiváló időtöltést biztosítanak minden korosztály számára.

A testmozgás is fontos az elzártságban. Tornázzunk, ha pedig van otthon például futópad vagy szobabicikli, akkor feltétlenül használjuk rendszeresen, hiszen a testmozgás erősíti az immunrendszer működését. A kis kézi súlyzókkal végzett gyakorlatok, a jóga vagy az egyszerű talajtorna is mind-mind hasznos lehet abban, hogy testünket, emésztésünket karbantartsuk. És hacsak nincs kifejezetten megtiltva, akkor nagy sétákat is tehetünk, kerülve a közvetlen kontaktust másokkal.

-varga-

Kapcsolódó írásunk: Mit együnk járvány idején?

web-bannerek-instagram.jpg

Új Nő csapata
Koronás konyha
A zöldségeket, a zöldfűszereket, a bogyós gyümölcsöket kis tasakokban lefagyasztom.
Koronás konyha
Mindig hatalmas fazekakban főzök, utána az ételt kisebb adagokban lefagyasztom.
Koronás konyha
A zöldségeket egyre gyakrabban fermentálással tartósítom.
Koronás konyha
Fodros kel díszíti az asztalom, míg fel nem használjuk s meg nem esszük.
Koronás konyha
A lefagyasztott ételekre dátumot ragasztok, hogy tudjam, mikor tettem el az adagokat.