Talán nincs is olyan ember, akinek a tavasz beköszöntéről ne a megújulás, a megtisztulás jutna eszébe. Nincs ez másképp velem sem: a különbség csak annyi, hogy tavaly óta sokkal intenzívebben élem meg ezt a fajta megtisztulást. Azt is mondhatnám, hogy új értelmet nyert számomra ez az érzés.

Sokan sokféleképp vélekednek a különböző tisztító- és léböjtkúrákról. Vannak, akik hajthatatlanok, és azt állítják, hogy felesleges pénzkidobás: a gazdag, unatkozó feleségek hóbortja. Ugyanakkor most már egyre többen fedezik fel a böjtölés, az elvonulás valódi lényegét.

lebojtwebre.jpg

Két évvel ezelőtt vettem részt életem első visegrádi léböjtkúráján. Az ott eltöltött bő egy hét annyira nagy hatással volt rám, hogy nem túlzás, ha azt mondom: alig vártam, hogy egy év múlva visszatérhessek. A kezdés időpontját mindig a nagyböjti időszakra időzítem, s mostanra aligha tudok elképzelni ennél jobb testi-lelki felkészülést a húsvéti ünnepekre.

Sokan, sokféle okból

Az első este mindig azzal indul, hogy megismerkedünk azzal a tizenöt emberrel, akikkel a következő napokban együtt fogunk böjtölni. Mivel rengeteg a visszatérő vendég, az sem ritka, hogy barátságok, kedves ismeretségek szövődnek. Ami a böjtölők korát illeti, az összetétel változó, s a tévhittel ellentétben a böjt már a férfiak körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Természetesen az okok is különbözőek: vannak, aki a fáradtság miatt vágnak bele a kúrába, mások tartós fogyást remélnek tőle, megint mások pedig évek óta visszatérő vendégek, és el sem tudnák képzelni a tavaszt léböjtkúra nélkül.

Napi négy liter folyadék a minimum!

A kúra legelső napja még igazi habzsi-dőzsinek számít, hiszen az első étel, amit elfogyasztunk, egy zöldségleves főtt zöldségekkel, s ekkor még burgonyát is bátran lehet enni. A valódi léböjt csak másnap kezdődik. A reggeli általában nincs időhöz kötve: nem kell ébresztőórára kelni, hiszen sokan vagyunk olyanok, akik a mindennapi mókuskerékből csak itt tudnak kiszakadni. Mivel a javasolt folyadékbevitel naponta három és fél-négy liter között mozog, ezért ennek a bevitelét már a reggelinél el kell kezdeni. Két-három csésze tea elfogyasztása javasolt ilyenkor. Aki igényt tart rá, kávé helyett zöld teát fogyaszthat. Ezenkívül pedig minden nap más-más gyógynövényből készült tea a menü – természetesen nem a filteres fajtából. Extraként citromkarikával lehet feldobni a teát, sőt, egy kis adag mézet is kapunk hozzá.

Úgy tartja a mondás, hogyha a léböjtkúra alatt éhezünk, akkor valamit rosszul csinálunk. Ez pedig tényleg nem csak mese, hiszen én a tíz nap alatt sosem éreztem a klasszikus értelemben vett éhséget, ha pedig mégis, akkor azon nagyon könnyen segített egy csésze gyógynövénytea.

Bevallom, az első néhány napban számomra a délelőtti időszak okoz némi nehézséget, mivel én azok közé az emberek közé tartozom, akik nem tudnak kiadós reggeli nélkül elindulni otthonról. Viszont tényleg igaz, hogy minden a fejben dől el, és a második, harmadik alkalommal már egyáltalán nem okoz problémát a klasszikus értelemben vett reggeli hiánya.
Miután a teázást követően kellően jóllakott mindenki, délelőttönként lehetőség van kipróbálni különféle mozgásformákat – aerobicot, aquafitneszt, vagy éppen a trx-et. Persze a torna sem kötelező: mindenki eldöntheti, hogy mennyi időre szeretne csatlakozni. Ha valaki pedig a délelőttöt inkább a pihenésnek szentelné, azt is teljes mértékben tiszteletben tartják.
Mivel én az év folyamán igyekszem odafigyelni arra, hogy hetente többször is mozogjak, ebben a tíz napban nem feltétlenül vágyom sportolásra. Helyette inkább elolvasom azokat a könyveket, amelyeket a hétköznapok során nincs időm befejezni, máskor meg csak a nappali teraszán üldögélve hallgatom a madarak énekét. Azt hiszem, számomra ez jelenti a maximális kikapcsolódást.

Lencseleves mustárral: miért ne?

A nap egyik fénypontja mindig az ebéd. Minden nap más zöldségleves a menü, mint például káposzta, paradicsom, tök vagy lencse, természetesen passzírozva. Apropó, lencse! A kúra előtt én még sosem ettem levest mustárral, a lencseleveshez viszont hihetetlenül passzol. Akinek kedve van hozzá, próbálja ki otthon is ezt a kombinációt! (Érdekes egyébként, hogy míg a kúra elején a két tányér leves elfogyasztása sem okoz gondot, a hét végére már szinte egy tányérral is jól lehet lakni, hiszen annyira összeszűkül a gyomrunk.)
Az ebéd után aztán jöhet a csendes pihenő, amely során meleg vizes palackokkal támogatjuk meg a máj működését. Majd jöhet egy másik fénypont, mégpedig a biozöldség- vagy biogyümölcslé fogyasztása, természetesen hígítva. Az ízkombinációk itt is nagyon változatosak, van alma-cékla, sárgarépa-narancs, őszibarack-kivi, sütőtök-narancs. Az én kedvencem viszont egyértelműen a málna.

lebojtkura_0.jpg

Képzeletben nagyokat főzünk

A gyümölcslé mindig kellő energiát ad a pihenőt követő kétórás túrához, ami naponta 6-10 kilométert jelent. Az idő eddig mindig kegyes volt hozzánk, és csodálatos napsütésben járhattuk be az erdő különböző pontjait. Ez már önmagában is felér egy terápiával. Ezután kellőképp elfáradva és megéhezve szoktunk visszatérni a vendégházba, hogy elfogyasszuk a vacsoránkat, ami természetesen ismét leves. A vacsorához azonban mindig jár még egy kis extra: ez nem más, mint a zabnyák, amit a böjtölők csak mennyei mannaként emlegetnek. És valóban az!
Azt talán már mondanom sem kell, hogy az ebédek és a vacsorák általában hatalmas képzeletbeli főzésekbe csapnak át: recepteket és ötleteket csérélünk, s közben senkit nem zavar az, hogy éppen böjtkúrán vagyunk. A vacsora után minden este lehetőség nyílik infra- és finn szaunázásra is, hogy bőrünk is kellően kitisztulhasson, a narancsbőrt pedig száműzhessük a testrészeinkről.
Az utolsó nap, vagyis a böjt megtörése is egy fontos mozzanata a hétnek, vagyis inkább a lezárásának. Igazi boldogság, hogy a reggeli teázást követően délelőtt már egy almát is el lehet rágcsálni, az ebéd pedig ismét már darabos zöldségleves.

Az első kúrám után mindenkit próbáltam meggyőzni arról, hogy ha lehetősége van rá, menjen el, és próbáljon ki egy léböjtkúrát. Azóta viszont letettem erről. Be kellett látnom, hogy nem való mindenkinek ez a fajta kikapcsolódás. Főleg nem azoknak, akik félnek attól, hogy magukra maradjanak a gondolataikkal, legyen idejük átgondolni életük folyását, megismerjenek új embereket, valamint kilépjenek a komfortzónájukból.

Pozitív hatások

Úgy tartja a mondás, hogyha a léböjtkúra alatt éhezünk, akkor valamit rosszul csinálunk. Ez pedig tényleg nem csak mese, hiszen én a tíz nap alatt sosem éreztem a klasszikus értelemben vett éhséget, ha pedig mégis, akkor azon nagyon könnyen segített egy csésze gyógynövénytea. Persze azért esténkét sokszor megfordult a fejemben, hogy de jó is lenne egy kis nassolnivaló, de ezt leginkább csak a rossz beidegződések éreztették velem. S mivel nem voltam kitéve a csábításnak, sokkal könnyebb helyzetben is voltam!
Valószínűleg sokan vannak, akiknek otthon sem jelent problémát egy-egy ilyen kúrát végigcsinálni, mégis azt hiszem, hogy többen vagyunk olyanok, akiknek ehhez ki kell szakadniuk a hétköznapok mókuskerékéből.

A böjt egyik kellemes mellékhatása, hogy az ember egészen biztosan veszít a súlyából: ki többet, ki kevesebbet, ám aki csak és kizárólag emiatt érkezik, az biztosan csalódni fog. Leginkább azonban pozitív értelemben, hiszen sokkal többet jelent ez a pár nap a fogyásnál. Lehetőséget nyújt arra, hogy elinduljunk egy egészségesebb életmód felé, s szinte biztos, hogy ebben a pár napban felértékelődik az ízek és illatok jelentősége. Illetve rájövünk, hogy a rohanós hétköznapokon mennyi felesleges és nehéz táplálékkal terheljük le a szervezetünket!

Kiknek való?

Bárki kérdez a böjtöléssel kapcsolatos tapasztalataimról, soha egyetlen negatívumot sem tudok megosztani. Sőt! Az első kúrám után mindenkit próbáltam meggyőzni arról, hogy ha lehetősége van rá, menjen el, és próbáljon ki egy léböjtkúrát. Azóta viszont letettem erről. Be kellett látnom, hogy nem való mindenkinek ez a fajta kikapcsolódás. Főleg nem azoknak, akik félnek attól, hogy magukra maradjanak a gondolataikkal, legyen idejük átgondolni életük folyását, megismerjenek új embereket, valamint kilépjenek a komfortzónájukból. Aki viszont nyitott erre, és egyszer belevág, szinte biztos, hogy újra visszatér.
Én már lefoglaltam a jövő évi időpontomat.

Szalai Réka

Kapcsolódó írásunk: A világ 6 leghatásosabb diétája

web-bannerek-hirlevel-02.jpg

Új Nő csapata