Egy 1974-ben, Mexikó fővárosában tartott orvostudományi kongresszus szokatlan módon került be a járványtan világtörténetébe. A záróülésen ugyanis a résztvevők közel fele nem jelenhetett meg, mivel a kongresszus ideje alatt súlyos hasmenést kapott.

A betegséget hamarosan „Montezuma bosszúja” néven kezdték emlegetni, utalva a spanyol hódítók által megölt utolsó azték uralkodóra. Ám rövidesen kiderült, hogy ilyen „kellemetlenség” nemcsak az esőisten országában fenyegeti a vigyázatlan turistákat, hanem minden más, rossz közműhálózattal, fejletlen közegészségügyi viszonyokkal rendelkező szubtrópusi, trópusi országban is. Nincs tehát szükség Montezumára, sem egyéb helyi „rossz szellemre”, hogy szabadságunkat „utazási hasmenés” tegye „emlékezetessé”.

utazasi-hasmenes-kezdo.jpg
(© calmclinic.com)

E gyakori, de elkerülhető kórkép oka legtöbbször olyan fertőzés, melynek kórokozója – a nálunk is gyakori szalmonellától kezdve, a vírusokon és bélparazitákon át a kolera baktériumáig – a fertőzött vízzel és élelmiszerrel kerül be a turista szervezetébe.

Mivel itt a nagy nyári utazások ideje, nem lesz haszontalan felhívni a figyelmet az utazási hasmenés veszélyére s főleg a megelőzés lehetőségeire. Az angol nyelvű járványtani szakirodalom így foglalja össze a megelőzés alapszabályát: „Boil it, cook it or forget it!”, azaz: „Forrald fel, főzd meg vagy felejtsd el!”.

Az első ajánlás a vízre vonatkozik. Ha nincs módunk gyárilag palackozott, tehát garantáltan csíramentes vizet inni, akkor a helyi forrásokból nyert vizet csak felforralás (és lehűtés) után igyunk.

A nyilvános csapokból, de olykor a szálloda csapjából folyó is veszélyes lehet. Ne igyunk belőle, sőt, ne mossunk vele fogat sem! Ha tóban, tengerben fürdünk, kerüljük a víz lenyelését. Nagy veszélyforrás a jégkocka, ezért italunkat inkább nélküle fogyasszuk. Óvatosság ajánlott a fagylalt és a jégkrém vonatkozásában is.

A főzést említő tanács arra emlékeztet, hogy lehetőleg kerüljük el a helyi piacokat. „A tenger gyümölcsei”, az apró rákok, kagylók nyersen fogyasztva gyakran okoznak fertőzést. Még az olyan gyakran látogatott és fejlett kultúrájú hely, mint a Nápolyi-öböl is veszélyforrás lehet. Csak friss, jól átsütött és meleg húst együnk.

minden_reggel_ujno.sk_394.png

Különös figyelmet szenteljünk a tejnek – csak pasztőrözött, felforralt formában fogadjuk el. A tojást legalább 7-10 percig főzzük – kerüljük a nyers tojást is tartalmazó ételt. Ha ismeretlen (nem főzött, nem sült) étellel kínálnak, emlékezzünk a harmadik tanácsra! Ha a fentiek ellenére hasmenésünk támad, a legfontosabb dolog a folyadékveszteség folyamatos pótlása, azaz a kiszáradás (dehidratáció) megelőzése.

Egy liter palackozott vízhez 3 púpozott teáskanál cukrot és fél teáskanál sót adva, elsősegélyként jól használható oldatot kapunk. A napi folyadékbevitel a széklet mennyiségétől függően 2,5-3,5 liter legyen. Ha a hasmenést hányás, 38°C feletti láz, erős hasfájdalom is kíséri, a beteget feltétlenül lássa orvos.

Dr. Kiss László
Cookies