Mikor 1994-ben Washingtonban jártam egy újságíró csoporttal, csak kapkodtam a fejem. A hivatalnoknők az aluljáróból sportcipőben és futócipőben bukkantak elő, majd az irodájuk előtt benyúltak a szatyrukba, és előhúzták a világ legkényelmetlenebb stilettóit. Ámultam és bámultam, mert mi otthon még sokáig magas sarkú cipellőkben botladoztunk a nagyvárosok és a kisvárosok utcáin.

Ám nem csupán a karaván, a divat is halad, s mára nálunk is a sportcipő és a Birkenstock papucs a magasabb rendű, fiatalos divat letéteményese. Tévedés ne essék, ez nem a reklám helye; nem a cipőmárkák fizetnek bennünket: csupán mi vagyunk az „Ez a divat”-rovat. (A stiletto amúgy tűsarkút jelent: a cipő a nevét egy tőrről kapta, amit a 15. században kezdtek használni Itáliában.)

eltuntek-a-magassarkuk-kezdo.jpg
A piros csizma Red Valentino remeke.

A Covid alatt a társasági események hiánya miatt – no meg amiatt, hogy nem kellett bejárni a munkahelyünkre – elkényeztettük a lábunkat. Abban a luxusban volt részünk, hogy kényelmes sportcipőben vagy papucsokban járhattunk nap mint nap. Hogyan hatott ez a cipőgyártásra? Miért van az, hogy inkább akarjuk a „tyeplákis” és tornacipős, hanyag divatot képbe hozó Kardashian klánt utánozni, mint anyáinkat, akiknek titkos divatidolja Marilyn Monroe volt? (Monroe állítólag megkurtíttatta egyik cipője sarkát, hogy hintázó és csábos legyen a járása.)

Meghökkentő bemutatók sora tanúskodik arról, hogy a tűsarkú cipők társadalmi megítélése hihetetlenül megváltozott az utóbbi években.

cipomania-jimmy-choo-tull.jpg
Jimmy Choo pöttyös tüllcsodája.

Manolo Blahnik például a kultikus Birkenstock márkával szövetkezett, és szó szerint sokkolta a közönséget tangapapucs-kollekciójának bemutatásával. Hogyisne, hisz a legkényelmesebb cipők gyártója társult a világ legelegánsabb cipészével (akinek körömcipőitől a Szex és New York tévésorozat sikere óta elájulnak a nők). S mivel köztudott, hogy az ellentétek vonzzák egymást – az együttműködésből két kollekció is született.

Csípőműtét miatt tangapapucsba

Nemrég még feltehettük magunkban a kérdést, hogy Carrie Bradshaw húsz év elteltével is ugyanúgy szereti-e a tűsarkat, mint a legendás Szex és New York sorozat elején. Nemrégiben a sorozat folytatásából megtudhattuk, hogy bizony most is szereti...

Csak a csípőműtét kényszerítette tangapapucsba – mindössze egy kis időre, persze, mert továbbra is hű maradt kedvenc Jimmy Choo, Yves Saint Laurent, Céline és természetesen Manolo Blahnik stilettóihoz.

El lehetne gondolkodni rajta, hogy napjaink Carrie-je nem imádna-e inkább egy dizájnos teniszcipőt vagy egy flip-flop jellegű luxuspapucsot. Hiszen a sorozatban Natasha is lapos sarkú szandált húzott a lábára, amikor munkába indult: amin Charlotte alaposan fel is háborodott...

Pedig ma már nemigen látni, hogy a nők tűsarkú cipőben rónák a nagyvárosok utcáit. Tegyük kezünket a szívünkre: utoljára mikor vettünk fel önként tűsarkút fényes nappal sportcipő, balerinacipő vagy flip-flop helyett?

cipomania-sarga-ferragamo.jpg
Korhű Ferregamo modell! Citromsárga, hasított bőr, zárt orrú szandál. Keresztpántos formája a tangócipők világába kalauzol.

Manola tangapapucsai

A Birkenstock igen népszerű Arizona és Boston darabjai összekapcsolódtak a bársonnyal. Természetesen nem hiányoznak róluk a Manolóra jellemző csillogó strassz kapcsok sem, és sor került a pettyes mintákra és az áttetsző pántokra is.

A tervező elmondta, hogy Birkenstockok mindig is voltak a cipőtartójában, és most nagyon örül, hogy a „manolós” szépséget összekapcsolhatja a „birkenstockos” kényelemmel. A házasítás sikert aratott, mert mind a két kollekció azonnal elfogyott.

elofizetes_uj_no_0.png

Nem Birkenstock flip-flopja az egyetlen, mely a virágkorát éli. Talán mások is észrevették, hogy nagyon sok nő lábán megjelent a masszív gumiból készült hernyótalpas, minimalista díszítésű tangapapucs. A Yeezy slides tangapapucs lett a bestseller, a nők pár perc alatt elkapkodják az összeset.

Főleg a fiatalok körében népszerű, ők ebben azonnal csatlakoznak a celebekhez. Ez a dizájn jelenti a jövőt a nyári cipők között. Igen népszerűek az Adidas flip-flopjai, amelyek Kanye West rapper és dizájner közreműködésével születtek.

cipomania-terrakotta-ferragamo.jpg
Ezt a Ferragamo cipellőt Firenzében vettük, egy Új Nő által szervezett utazás során. A vasalótalp kényelmi megoldás. Fűzős félcipőnk azonban egy szokatlan suszterbravúrt is magáénak tudhat: jelesül az orrán levő spiccet, mint dekorelemet. Terrakotta színe ugyancsak különcségéről árulkodik.

Nagy visszatérők a még mindig vitákat gerjesztő Crocs cipők. Vannak, akik szeretik, és vannak, akik gyűlölik – a kényelmet azonban nem lehet elvitatni tőlük. Ezért hord Crocs cipőt többek között Justin Bieber, ezért bűvölték el a luxusról híres Martin Margiela tervezőt, aki a bőrrel kombinált fapapucsokat már 2016-ban bevette a kollekciójába.

cipomania-fekete-lakk-platfrom.jpg
Na, és itt a keresztpántos Mary Jane cipőfazon! Diáklányos vagy nagymamás? Ki-ki döntse el! Aranyos küllemével belopta magát a szívünkbe. Ez a platformtalpú, fekete lakkszépség a munkahelyi környezetben éppúgy megállja a helyét, mint a színháziban. (Miu Miu)

A balerinacipő sikere

Az érem egyik oldala a kényelem, a stílus, ami a lapos sarkú cipők egyes modelljeit jellemzi. Ugyanakkor sok nő nem nélkülözheti a magas sarkú cipőt, bármennyire is szeretné. A régimódi dress code, vagyis a hivatali öltözködési kódex és illemtan még ma is hat.

A hivatali és üzleti életben a magas saroknak nagy hagyománya van; még mindig az egyetlen, széles körben elfogadott viseletnek minősül – a másik oldalon a magas sarok a magasabb társadalmi státusz jelének számít.

A power dressing, vagyis „az öltözködés mint hatalom” furcsa gyakorlata is működik még – sok nő magabiztosabbnak és tekintélyesebbnek érzi magát tűsarkúban. Sokan vannak azok is, akiknek szemében a magas sarkú cipő a hagyományos női szépséget és a szexuális vonzerőt testesíti meg.

Például mi is itt az Új Nőben – pedig már csupán ünnepi alkalmakra és bulizáshoz húzunk a lábunkra tűsarkút. Nem szeretjük már, nem viseljük már, de széles körben csodáljuk.

cipomania-tods-platfrom.jpg
A platform is versenyben van idén. (Tod's)

Sreedhari Desai asszony, az egyik észak-karolinai egyetem professzora egy felmérésben azt kutatta, hogy a magas sarkú cipő hogyan befolyásolja a nők karrierjét. Csoportjának tagjaival azt vizsgálta meg, hogy az emberek hogyan tekintenek a nőkre különböző munkahelyeken.

A helyszínek a következők voltak: előadótermek, bemutatkozások, állásinterjúk, felvételi beszélgetések, üzleti tárgyalások. Ezek az alkalmak csak egyetlen dologban különböztek egymástól. Az egyiken tűsarkú cipőben, a másikon lapos sarkú cipőben jelentek meg a kikérdezett nők. S hogy mi lett a felmérés eredménye?

eltuntek-a-magassarkuk-papucs-manolo-blahnik.jpg
Piros, törpe sarkú alkalmi papucs Manolo Blahnik mestertől. Barokkos időket idéző orrdísze az aszimmetrikus selyemmasnival alkalmi jelleget mutat.

A sarkatlan cipőt viselő nőket ügyesebbnek, rátermettebbnek ítélték meg a férfi és női bírálók egyaránt. Mintha annak a „jó nőnek”, aki még 2023-ban is magas sarkakon libeg rendületlen, nem lenne, nem lehetne agya... Paradox dolog ez, mert egyrészt a hagyomány elvárja a nőktől, hogy magas sarkú cipőt hordjanak, másrészt negatív sztereotípiák rögződtek a tűsarokkal kapcsolatban.

Újabban szinte megbélyegzik azokat a nőket, akik magas sarkúban tipegnek; a nőtársaik egy része kritikusan méregeti őket... (Főleg a fiatalok, akik sportcipőben hasítanak a nercbundához.)

magassarku.jpg

Forradalom Cannes-ban!

Régen a nőtől elvárták a magas sarkú viselését, ha úgymond jelenése volt. Eme nőket diszkrimináló divatra (és persze saját magára) hívta fel a figyelmet 2018-ban Kristen Stewart amerikai színésznő, amikor a cannes-i filmfesztiválon mindenki szeme láttára levetette magas sarkú Christian Louboutin cipőjét: és mezítláb ment fel a vörös szőnyeggel borított lépcsőn...

eltuntek-a-magassarkuk-kristen-stewart.jpg
Kristen Stewart a 2018-as cannes-i filmfesztiválon (© Valery Hache/AFP via Getty Images)

A The Hollywood Reporter című lapnak akkor így nyilatkozott erről: „Ha a férfiaktól nem várják el a nagyestélyit és a tűsarkú cipőt, akkor ne kérjék ezt tőlem sem.” Ugyanebben az évben Kristen Stewart még mokaszinban jelent meg a vörös szőnyegen, amelyet kedvenc viseletéhez, egy férfiszabású öltönyhöz viselt.

Napjainkra viszont már visszatért a magas sarkú cipőhöz, és többször is ezt viselte Cannes-ban. (Ami ugye csak azt bizonyítja, hogy célja egyedül a figyelemfelkeltés és a magamutogatás volt, tehát nem vált nála magasrendű filozófiává a magas sarok mellőzése.)

cipomania-cipoorrdisz.jpg
A cipőorrdíszek a franciás sikk mindenkori kellékei már a rokokó óta. Azóta sem veszítettek csáberejükből. A kis fekete, puha bőr „betopó” a kokárdaformát népszerűsíti. (Bally)

Az Új Nő konklúziója

Legyen szó irodáról, hangversenyről, sétáról vagy vörös szőnyeges felvonulásról, egy a lényeg: van választási lehetőségünk, mint ahogy a többi élethelyzetben is. Aki szereti a magas sarkú cipőt, kényelmesnek találja és jól érzi magát benne, esetleg számára az a magabiztosabb viselet (csak mert megnyújtja a lábat): az hordja bátran. Aki viszont nem szereti a tűsarkakat, az keressen stílusos lapos sarkú cipőt. Manapság a cipőipar kínálata végtelen...

Kopasz Eszter
Cookies