A virtuális szerető rosszabb, mint a valóságos. Sajnos nemcsak a pszichopatáknak van virtuális szeretőjük, hanem a mi szürke kis férjünknek is.

Háromszáz euró kölcsönbe. Egy férfi ekkora összeget kölcsönzött egy vadidegen nőnek, akit soha nem látott. Az interneten keresztül szeretett bele. Ugyanígy járt több tucat pasi is, akik szintén virtuálisan élték a szerelmi románcaikat. Ez nem vicc! A virtuális szeretők befészkelték magukat az otthonokba – anélkül, hogy a feleségek (vagy a férjek) tudnának róluk.

mi-a-vonzo-a-virtualis-szerelemben-kezdo.jpg
(Kép forrása: pinterest.com)

Egészen hétköznapi pasi

A pszichológiai tanácsadókban, internetes vitaoldalakon és kávéházakban gyakran fölvetődik a kérdés: Hűtlenség-e az internetes szerelem? Amikor egy idegen férfi éjjel kettőkor a képernyő előtt ül, és azt írja egy nőnek, akit soha nem látott, hogy érzi a bőre illatát. Olyan ez, mintha valódi szeretője volna? Vagy hasonlóképpen ártatlan dolog, mint amikor például Angelina Jolie-ban gyönyörködik (a filmjét nézve)? A külföldi tanulmányok a huzamosabb ideje tartó kapcsolatban élő férfiak számára rendkívül veszélyesnek mondják az internetes pornográfiát és a virtuális szexpartnert, mert függőséget okoz.

A tipikus függő a nős, középkorú férfi. Őrá nézve az ilyen kapcsolat azért veszélyes, mert az internetes szerető tökéletes – pont olyan, amilyennek a férfi elképzeli. Tehát nem csupán a szociopaták élnek virtuális viszonyokban – sokkal inkább az egyszerű, hétköznapi férjek és családapák. Akik valami olyat találtak az interneten, ami a valóságban nincs is. Csak ők ezt a buta fejükkel nem tudják!

Az vesse rá az első követ...

Persze, ma már a virtuális szex jól jövedelmező üzletág. Számos cég foglalkozik vele, és „hivatásosokkal” dolgoznak. A kutatások szerint rohamosan nő azoknak a nőknek a száma, akik internetes szexszolgáltatással foglalkoznak. Az utóbbi két évben már legalább annyi nő dolgozik a szakmában, mint férfi.

A kutatások arra is kiterjednek, hogy az internetes szex melyik változatát részesítik előnyben a férfiak, és melyiket a nők. Ebből kiderült, hogy a férfiak az online szexet kedvelik, a nők pedig inkább az erotikus chatelésnek hódolnak. Nincs új a nap alatt – a nőknek a szerelemhez szavakra van szükségük, a férfiaknak általában elegendőek a képek.

Mi a vonzó a virtuális szerelemben?l

  • Az ember önmaga lehet. Sok ember képtelen szavakkal elmondani a másiknak, mire vágyik, miről álmodik. Félünk, hogy a másik esetleg nem néz jó szemmel a kívánságunkra, vagy esetleg undorodik, ami megronthatja a kapcsolatot. Ez a félelem az interneten nincs jelen.
  • Azt érezzük, hogy a másik elfogad bennünket. Az elfogadás erősíti bennünk azt az érzést, hogy értékesek vagyunk a másik számára.
  • Nem kell elköteleznünk magunkat. Ha nem tetszik a másik, vagy meguntuk a dolgot, lekapcsoljuk a számítógépet, és kész.
  • Bármikor elérhető. Csupán internet és nyugalom kell hozzá.
  • Ez még nem hűtlenség. Legalábbis sokan ezt gondolják. Persze a férjnek, feleségnek nagyon is más a véleménye.

A pszichológus is tévedhet

Az optimista nők azt mondják, hogy amelyik kutya ugat, az nem harap. A pszichológusok szerint az a férfi, aki sokat beszél a szexről, többnyire csapnivaló szerető, és általában kevés szex jut neki. Ha így nézzük a dolgot, a virtuális szerető és a chatelés ugyanolyan ártatlan dolog, mintamikor a traktorista Józsi azt meséli a kocsmában, hogy összejött Marival, a falu legcsinosabb lányával, holott mindenki tudja, hogy Mari szerint Józsi egy tuskó, és az utolsó lenne a faluban, akivel összeadná magát.

hirlevel_web_banner_2_428.jpg

A pesszimista nők viszont azon a véleményen vannak, hogy a pszichológusok is tévedhetnek, és abban az időben, amikor ők jártak egyetemre, még nem léteztek virtuális szeretők. A pesszimista nők ugyanis két lábbal állnak a földön. Tudnak olyan negyvenhét éves férfiról, nem is egyről, aki az interneten keresztül megismerkedett egy nővel, levelezni kezdtek, végül a férfi elhagyta a családját... (Mert rengeteg ilyen van!) Szerintük egy szerelmes, boldog és elégedett férfinak nincs oka minden éjjel titokban idegen nőkkel levelezni. Annak, aki ilyet tesz, valami hiányzik, valamit keres. És ettől már csak egy lépés, hogy megtalálja – ha megfelelő alkalom adódik rá...

A virtuális szerető százszorta veszélyesebb, mint a valódi. Miért? Azért, mert – tökéletes. Pontosan olyan, amilyennek a férfi megálmodja. A valóságos szerető néha dühös. És egyre gyakrabban dühös, mert a férfi nem hajlandó válni. Idővel ugyanolyan fúria lesz belőle, mint az otthoni feleség, és a férfi már nem is szereti olyan hevesen. Sőt, inkább szabadulni akar... Az internetes szerető bezzeg nem követelődzik! Igazi álomnő! Pontosan olyan, amilyennek a férfi megálmodja. Az internetes szerető nem duzzog. Mindig kedves, szép, szenvedélyes, megértő, mindig készen áll akár halmozott orgazmusra is. Először csak a neten, később majd a valóságban is...

Rokon lelkek

A virtuális szerelemnek több formája ismert. A pasi, aki lázasan keres, külön „szobában” chatelhet egy rokon lélekkel, külön oldalra gyűjti be azokat, akikkel erotikus tartalmú üzeneteket cserél... Ezeken a szobáknak nevezett oldalakon mindenki álnéven jelenik meg, egyetlen kockázata az, hogy a boldogtalan szőkeség, aki beszélgetni szeretne, és éppen egyedül van rózsaszín szatén ágyikójában, nem is szőke, nem is fiatal, hanem egy ötvenhat éves munkanélküli az ország másik végében... Ezt azonban a másik nem tudja, nem tudhatja. Hatalmas függőség keletkezhet, ha két ember találkozik egy külön szobában, kihívó, erotikus üzeneteket küldenek egymásnak, megfelelően reagálnak rájuk, bekeményítenek... Komoly szerelem virágozhat ki a viszonyból... Igazi útszéli kis virág! Nemigen különbözik a valóságostól.

A férfi napközben begubózik, nem beszél, alig várja, hogy a család álomra hajtsa a fejét, s amikor nyugalom van, rohan a számítógéphez. Ott ül órákon keresztül, nem bír elszakadni tőle. S amikor nincs a gép közelében, csak rá gondol. Szóval szerelmes.

A webkamera is függőséget okozhat... Ehhez persze már nagyobb merészség kell. A férfi ekkor már látja, kivel beszél, és az is látja őt. A szerelem konkrétabb formát ölthet, de az is előfordul, hogy kettőjük közül valamelyik gyorsan lecsapja a notebook tetejét. A kapcsolattartás harmadik változata az ún. kiberszex. A számítógépes őrültek már kifejlesztettek olyan szenzor- és szimulátorkészletet, amelyek a test bizonyos pontjaira erősítve összeköthetők a számítógéppel, és a virtuális szerető a föld másik pontján irányíthatja a szerkezetet. Persze, ez már nemigen titkolható el a másik szobában horkoló feleség előtt. Szemben a chateléssel, amelyet titokban is elég sokáig lehet művelni.

Ne zavarj, dolgozom

– Nem hittem volna, hogy ilyesmi lehetséges – mondja a negyvenöt éves Anikó. – Már fél éve éreztem, hogy valami nincs rendben, valami történik. A férjem nem aludt velem, ingerült volt, az éjjeleket a számítógép mellett töltötte... Azt hittem, az árverési oldalakat figyeli. Azt mondtam magamban, hiszen válság van, nem megy az üzlet, nehéz eladni valamit, ezért ideges. Csakhogy egyszer éjjel kimentem a toalettre, és furcsa hangokat hallottam a dolgozószobából... Bementem, és a férjem ott nyögdécselt a számítógép előtt. Észre sem vette, hogy ott vagyok. Odaálltam mögéje, és azt láttam, hogy olyan mondatokat ír a számítógépbe, amelyeket el sem tudnék ismételni. Egészen paff lettem, máig sem tértem magamhoz.

Anikó is azt kérdezi, amit a többi nő: Mi ez? Hűtlenség? Vagy nem az? A férj persze azt mondja: „Olyan ez, mint amikor a pasi pornót néz. Szórakozás, a szerelmi élet színesítése, semmiség, nem teszi tönkre a házasságot.” Dehogyisnem! Krisztina: „Ha a barátom laptopján egy másik nő nemi szervének felnagyított képét látom, az szerintem nem normális dolog. Az a nő, aki ilyenkor nem keményít be, saját magának is hazudik."

mi-a-vonzo-a-virtualis-szerelemben-belso.jpg
(Kép forrása: pinterest.com)

Milyen veszélyt jelent a virtuális szerelem?

  • Függővé válik az ember. Egyre több időt töltünk az interneten, többet, mint szeretnénk, elveszítjük az önkontrollunkat.
  • Tönkreteszi a kapcsolatot. Az ilyen ember magába zárkózik, nem beszélget a „valódi” kedvesével, elveszíti iránta az érdeklődését.
  • A virtuális világot valóságosnak hisszük. A képzelet összefolyik a valósággal. Soha nem alusszuk ki magunkat, az erotikával zsúfolt éjszaka után nappal fáradtak, rosszkedvűek vagyunk. A munkánkat már nem találjuk érdekesnek, csak arra várunk, hogy hazamehessünk, és folytathassuk az internetes románcot.
  • Fennáll a valóságos hűtlenség veszélye. Az internetező az életben is kíváncsi lesz szexpartnerére. Ez nem baj akkor, ha valóban ismerkedni akar. Ha azonban a férfinak családja van, összeomolhat minden – két párkapcsolat is tönkremehet.

Ezt csak egy férfi mondhatja

John Suler amerikai pszichológus, aki az internetes szexuális játékokat vizsgálja, ezt mondja: „A virtuális szex a maszturbálás feljavított változata. Nagy előnye, hogy egy kézzel is lehet írni.” Ekkora badarságot, persze, csak egy félőrült pasi mondhat. A nők kilencvenkilenc százaléka nem akar olyan férfit társnak, aki esténként virtuális szexszel szórakozik.

A nők arra vágynak, hogy a szeretett férfi egyes-egyedül nekik küldjön erotikus SMS-eket, e-maileket, amikor szolgálatilag távol van. Mégpedig megszólítással, a saját e-mail címükre, hogy biztosak lehessenek benne, az üzenet egyedül nekik szól.

S most eljutottunk egy másik lényeges kérdéshez. Ugyan kik azok a nők, akiknek a férfiak az erotikus üzeneteket küldik, akikkel virtuálisan közösülnek? Milyen körből kerülnek ki ezek a nők? Köztük van talán a gyerek tanító nénije, akinek a férje esténként a kocsmában ül, és az asszony a számítógéppel üti agyon az időt? Vagy a szomszédasszony, aki elvált, és most egyedül van? Vagy a barátnő, akinek a férje külföldön dolgozik?

Igen, köztük van. A virtuális szeretők itt élnek – mellettünk, velünk dolgoznak egy irodában, nevelik a gyerekeinket, ott ülnek a pénztárakban, és a többi. Ugyanolyan nők, mint mi vagyunk – csak éppen van egy másik életük. Egy szélhámos életük, egy hazug életük, amit ők valóságnak hisznek...

Varga Klára
Kapcsolódó írásunk 
Cookies