Ismételjük át a biológiát. Kulcsfontosságú, hogy ismerjük a különbségeket a női és a férfiagy között. Csak így vehetjük elejét a sok kínlódásnak, ami általában jellemzi a szerelmeseket. Óriási különbségek vannak a női és a férfigondolkodás között. Örök szenvedés lesz a sorsunk, ha ezeket nem ismerjük, vagy ne adj’ isten, figyelmen kívül hagyjuk.

Két dolog kell a férfiaknak
Ez a kettő a tévé (számítógép) és a szex. Bárhol, bármikor. A pszichológusok sem örvendeztetik meg a nőket. A nők mindig azt hiszik, hogy a következő pasi maga lesz a szőke herceg. Jobb lesz, megértőbb, hajlíthatóbb, mint az eddigiek. Holott ennek az ellenkezője igaz. A „szerelempiac” manapság nem javul, hanem évről évre romlik. Ebből az következik, hogy egyre nehezebb hozzánk illő párt találni. Éppen ezért tanácsos fenntartani a jelenlegi házasságot akkor is, ha a férj a szex után azonnal elalszik, nem viszi le a szemetet, és alig foglalkozik a gyerekekkel. Ilyen házasságban megmaradni legalábbis ésszerű, hiszen ezekben a dolgokban minden férfi egyforma.
És mi tehet róla? Az agyuk, azaz a természet.

Honnan tudhatom, hogy szeret?
A szeretet nem természeti adottság, sem a nőknél, sem a férfiaknál. Menet közben tanulunk meg szeretni. A szerelem bonyolult dolog, lényege azonban egészen egyszerű. Ebben a nők és a férfiak teljesen egyformák, viszont nagy különbségek találhatók abban, hogyan fejezzük ki a szeretetünket. Ezt már a „biológiai berendezésünk” határozza meg. Egy kapcsolatban csak az lehet boldog, aki ismeri a különbségeket, ugyanakkor elfogadja a hosszú távú együttélés szabályait. Manipulációnak számít minden elvárás, hogy a másik azt fogja tenni, amit mi szeretnénk.
Szerelmünk „csak” azt fogja tenni, amire az adott pillanatban képes. Amire belső lehetősége van.

megerteni.jpg

Az első hat hónap: kábítószeres állapot
Louann Brizendine amerikai neuropszichiáter azt mondja, hogy a nő és a férfi a friss szerelem állapotában áll legközelebb egymáshoz. Ebben az időszakban a férfi szervezetében lejjebb száll a tesztoszteronszint. Emelkedik viszont az oxitocin mennyisége, ami tudvalevően a kényeztetés hormonja, az érzelmi kötelékek ragasztóanyaga. Bizonyított tény, hogy a férfiak ebben az állapotban – az oxitocinnak köszönhetően – valóban sokkal kedvesebbek, békésebbek, türelmesebbek, kezelhetőbbek, mint egyébként.
Ugyanebben az időszakban a nők szervezetében megszaporodik a tesztoszteron, azaz erősebb bennük a vágyakozás. A férfi könnyen azt hiheti, hogy a nő ugyanolyan erősen vágyik a szexre, mint ő. A nő viszont abban a hitben él, hogy a férfi ugyanolyan beszédes lesz a következő tíz évben, mint éppen ekkor.
De nem lesz olyan! A friss szerelem időszaka körülbelül hat hónapig tart. A férfiak egyszer csak úgy érzik, hogy a nő érdeklődése megcsappant (már nem érdekli annyira a szex, mint korábban). A nők viszont egyszeriben azt tapasztalják, mintha a férfi már nem szeretné őket olyan nagyon, mert egyre gyakrabban elkalandozik, már kifogásol ezt-azt, és nem mindig jön haza időben.
Ezek a jelek semmi rosszat nem jelentenek, csupán azt, hogy párunk visszatért a megszokott kerékvágásba, a rózsaszín szemüveg lassan lekerül az orráról.

web-bannerek-hirlevel-02_5.jpg

Ne várjuk el, hogy takarítson
Normális az is, hogy a nők hetente kilenc órával több házimunkát végeznek, mint a férfiak. A férfiak viszont átlagosan legalább tíz órával többet dolgoznak a munkahelyükön. Helyes – mondják a szakemberek –, ha a házaspár megosztja a házimunkákat. Persze ésszerűen, a férfiagy és a női agy jellegzetességeit figyelembe véve.
A férfiagynak több ösztönzésre van szüksége, mint a nőinek. Ez azt is jelenti, hogy a férfiak nehezebben fogadják el a hétköznapiságot, a folytonosan ismétlődő háztartási munkákat, és sokkal hamarabb megunják. A természet olyan tulajdonságokkal ruházta fel őket, hogy szomjazzák a változást, a meglepetéseket – és unják a házimunkákat, a szemétlehordást, a mosogatást, a rendszeres takarítást… Nem a férfias képességek eltékozlása ez? Ezt érzik, bár nem tudatosan, maguk a férfiak is, ezért halogatják, sőt elfelejtik a rájuk rótt házimunkát. És ilyenkor máris kialakul a konfliktushelyzet, mert ez a tulajdonság felbőszíti a nőket. A békés együttélés szempontjából előremutatóbb megoldás, ha a nő összeszorítja a fogát, és maga viszi le a szemetet. Főleg, ha ezalatt a férj gondosan megjavítja a gépkocsi kipufogóját, lenyírja a füvet, vagy kicseréli a fürdőszobában a villanykörtét... Kegyetlen kijelentés ez, de igaz. Ami még fontosabb: a férfiagy számára sokkal megerőltetőbb egy egyszerű házimunka megszervezése, mint a női agy számára. A férfiagy egy időben egyetlen dologra képes összpontosítani, és csak lépésről lépésre tud előrehaladni. Összpontosítja a figyelmét, elvégzi a munka egyik fázisát, majd megnézi, jól csinálta-e, csak azután megy tovább. A háztartásban azonban egyik munka fedi a másikat, egyszerre több dolgot kell csinálni, és ez kész káosz egy férfiagy számára. 

Gyereknevelés – részben
Manapság gyakran halljuk, hogy az anya és az apa felcserélhető a gyereknevelésben, amelyből mind a két szülőnek egyenlő részben ki kell vennie a részét. Ez az elv azonban a valóságban hibásnak bizonyul. Nemrég egy felmérést végeztek Nagy-Britanniában arról, hogy az apák naponta hány percet töltenek a gyerekeikkel. Kiderült, hogy öt percnél kevesebbet. Nálunk sem más a helyzet. Csalódás lesz a vége, ha azt várjuk el a férjünktől, hogy pótanyák legyenek. Sok férfi kétségbeesetten igyekszik jó apa lenni, de oda nem illőnek, zavarodottnak érzi magát ebben a szerepben, ugyanis bármennyire szeretné, nem tud úgy bánni a gyerekekkel, mint az anya. Ezért gyakran elmennek otthonról, hiszen úgy érzik, hogy az ő képességeik, az ügyességük semmire sem jó. Ki tehet erről? Megint csak a természet, azaz a hormonok. A megfelelő hormont csak közvetlenül a gyerek megszületése előtt kezdi kiválasztani a férfi agya: a tesztoszteron mennyisége egyharmadával csökken, a barátságos prolaktin szintje viszont több mint húsz százalékkal emelkedik. A gyerek születésekor a tesztoszteronszint tovább csökken, de érzelmileg a férfi ekkor sem fogékonyabb a gyereksírásra, ugyanolyan, mint a többi, nem gyermekes férfi. Mire a kisgyermek járni kezd, az apák tesztoszteronszintje visszatér a gyerek születése előtti szintre. Napi kapcsolatban kell lenniük a gyermekükkel, hogy az apai kötődés megmaradjon. Az apa tehát sohasem tud úgy törődni a gyermekkel, mint az anya, ami azonban nem jelenti azt, hogy rossz apa.
A feleségek sokat segíthetnek a férjeknek, ha elfogadják, hogy az apa és az anya soha nem lesz egyenrangú a gyerekkel való törődésben. Harmonikus marad a házasság, ha a nő belenyugszik, hogy a férjnek a gyerek születése után is elsősorban a karrierjével kell törődnie. A férfiak többsége nem akkor válik felnőtté, amikor gyermeke születik, hanem akkor, amikor anyagilag biztosítani tudja a család jólétét.
Gond, persze, akkor van, ha a nő is a karrierjével törődik, de kellő akarattal minden megoldható. Mindkét fél erőt vesz magán, s a feladatokon megosztoznak. Mert ez nem azt jelenti, hogy a férfi ne mosogasson, csak szegénynek ez nehezebben megy, mint a nőnek.

Egy tilos kérdés
Soha ne faggassuk férjünket az érzelmeiről. A férfi számára az empátia mindig hátrányt jelentett az emberiség története folyamán. A férfi arra van beállítva, hogy gyorsan, elsődlegesen reagáljon a vészhelyzetekre, a támadásra, a menekülésre. Ezért agyberendezkedése nem olyan, nem lehet olyan, mint a nőé. A jelenség oka szintén a hormonokban keresendő. A férfi nem lehet érzékeny lény, mert akkor nem tudja betölteni a szerepét, nem tud harcolni, védeni, támadni, hatalmi játszmákat játszani. Sőt, még az is a hormonok szintjétől függ, hogy milyen gyakran nevet. Minél magasabb a tesztoszteronszintje, annál ritkábban mosolyog.

Varga Klára

web-bannerek-hirlevel-01_6.jpg