Az ötvenes években az Ernst Marischka-féle filmek a bájos Romy Schneider főszereplésével élénkítették fel Sisi kultuszát.

Kultusza van! Érdekesmód Sisinek Ausztriában nem volt akkora kultusza, mint nálunk. Népszerű volt a szépsége miatt, de mégis népszerűtlen, mert vonakodott ellátni udvari kötelességeit. Ennek ellenére az osztrákok később beemelték országimázsuk elemei közé, s külön múzeumot kapott Bécsben, a Hofburgban. (Ez a Sisi Múzeum.) Tanulság: Ami az egyik korban nem rokonszenves, az a másik korban kultuszteremtő vonás. A 21. században azért is szeretjük Sisit, mert szerelmi házasságot kötött.

miert-szeretjuk-sisit-haj.jpg
Hajzuhatagát kéthetente mosta (ez akkoriban még gyakorinak is számított), és tojásos-konyakos pakolást tett rá.

Karcsúságát és darázsderekát Sisi tornával, hajmeresztő diétákkal és lovaglással tartotta karban. (Kora egyik legkitűnőbb lovasa volt!) Alig 50 kilót nyomott, ha pedig átbillent a mérleg nyelve, tej- és narancsdiétát tartott. Büszkesége földig érő haja volt, mely ápolása napi három órát vett igénybe: míg fésülgették, magyarul, később pedig görögül tanult.

Azt akarta, hogy szépsége teljében maradjon fenn, ezért egy idő után már nem engedte, hogy portrét készítsenek róla.

Wittelsbach

Sisi eredeti neve Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia! Rajongói Laxenburgba is elzarándokolnak, ahol Sisi a mézesheteit töltötte, s ahova időnként elszökött a bécsi udvar szigorú spanyol etikettje elől.

miert-szeretjuk-sisit-berendezes.jpg

Vadóc

Erzsébet a természet gyermeke volt, egy bajor kastélyban nevelkedett. Mígnem tizenöt éves korában elkísérte anyját és Ilona nővérét Bad Ischlbe, ahol találkozniuk kellett unokatestvérükkel, Ferenc József császárral. A szülők úgy tervezték, hogy a császár Ilonát veszi majd feleségül... Ferenc Józsefet azonban megbabonázta a vidám és rakoncátlan Erzsébet.

Különböztek egymástól...

Azt mondják, az ellentétek vonzzák egymást, s ez így is van: Sisi vad volt és szabadságszerető, Ferenc József pedig egy pedáns hivatalnok. Hamar kiderült, hogy természetük mennyire különböző. A mindinkább magába forduló Sisi a természetbe, a kilovaglásba, a tornába menekült, s diétázni kezdett: így ha mást nem is, legalább saját étkezését kontrollálni tudta. (Ez alapján ma anorexiásnak mondanánk.) A hivatalos fogadásokon csendes volt, csak ritkán nyitotta szóra a száját – az osztrákok úgyis kifogásolták bajor dialektusát.

miert-szeretjuk-sisit-portrek.jpg

A schönbrunni kastély nőcis kivilágításban. Sisi itteni lakosztályában megtekinthetjük tornaszereit, például a gyűrűt, amellyel naponta tornázott...

miert-szeretjuk-sisit-kastely.jpg

minden_reggel_ujno.sk_0.png

–nagyvendégi–
Cookies