A frissen vált családok körében különösen nehéz időszak az első pár hónap. Vitán felül áll, hogy a gyermekeknek a teljes család a legboldogabb, legegészségesebb közeg, de csak akkor, ha az békés és szeretetteljes.

Nem feltétlenül boldogtalan, sérült az elvált szülő gyermeke – és persze a szülője sem. Ez egy olyan helyzet, amivel együtt lehet élni, ha túl tudunk lépni a sérelmeken. Eme hozzáállás akár tartós békét is hozhat a korábban nagy viharokat átélt család életében.

valas-kezdo.jpg

Ezeket kell tudnod, ha egyedül nevelő szülő vagy

A gyermeked számára a legnagyobb feszültségforrás a szülők közötti kibékíthetetlen ellenségeskedés. Tégy meg mindent annak érdekében, hogy a hétvégék és az ünnepek békességben teljenek! Válás után új szokásokat, más életvitelt kell kialakítani.  Nem tanácsos túl magasra tenni a lécet. Ne kívánj sem magadtól, sem másoktól lehetetlent! Érd be kevesebbel, nem baj, ha nem tökéletes minden, a belső stabilitásod a legfontosabb.

Fontos az időzítés

Tanácsos időben megbeszélni, hogy kivel, mikor és hol lesznek a gyerekek. Nagyon fontos, hogy a hétvége és az ünnep számukra is tervezhető és kiszámítható maradjon. A rugalmasság viszont elengedhetetlen, hisz úgy, mint a hétköznapokon, a jeles alkalmakkor is adódhatnak nem várt események. Ne csapásként éld meg, ha nem alakul minden a terveid szerint!

Az is természetes, ha válás után az apa vagy az anya – szerelmes lesz. Semmiképp ne az ünnepekre, vagy az első időszakra időzítsd kedvesed bemutatását, a gyerekek nagyon érzékenyek erre. Ebben igyekezz tapintatos lenni!

Kíméld a gyerekedet!

Mindenképpen kíméljétek meg a gyermekeiteket a választástól! Ne kelljen döntenie kettőtök között! Normális esetben a gyerekek mindenhol és mindenkivel szeretnének együtt lenni, és semmiből sem akarnak kimaradni. A rendet nektek kell kialakítanotok, és ehhez ők szívesen alkalmazkodnak. Azt sem érdemes firtatni, hol kapott szülinapra nagyobb, több, szebb ajándékot, ne versengj ebben sem! A gyereket pedig semmiképp ne faggasd arról, mi volt a másik szülőnél!

Törődj magaddal!

Nehezen élik meg a gyerekek, ha valamelyik szülőnek mindig rossz a hangulata.  Keresd a barátaidat, sorstársaidat, támaszkodj a rokonaidra, akár abban az időszakban is, amikor a gyereked a másik szülőnél van. Hacsak nincs különösebb igényed erre, ne az egyedüllétet válaszd! A gyereknek stabil szülőre van szüksége, és ezért önmagad jólétére is gondolnod kell. A gyerekeid számára az a legnagyobb segítség, ha ti, szülők, valamennyire  feldolgoztátok a válást, és képesek vagytok egymás nélkül is felszabadultak és boldogok lenni. Ne akarj mindenáron mindenkinek megfelelni! Az ünnep és a hétvége legyen a feltöltődés, pihenés időszaka.

hirlevel_web_banner_1_101.jpg

Te vagy a minta

Ne feledd, a gyereked számára örök minta marad, ahogyan te és az exed kezelitek a konfliktust. Igyekezz nyugalmat teremteni magad körül. És ha elfogadod a megváltozott helyzetet (mert minden megváltozott, nincs mit tenni!), az a gyerekre is jótékonyan hat. Az elvált családokban továbbra is fontos a rokoni kapcsolatok ápolására nevelni a gyerekeket. Ilyen helyzetben is kijárnak a nagyszülőknek, rokonoknak a figyelmesség, apró ajándékok. S ezt csak a te segítségeddel tudják a gyerekek megoldani, hisz nekik ilyesmiben semmiféle tapasztalatuk nincs. A gyerekeknek az lesz a minta, amit a szülők közvetítenek. A gyereknek a rokoni kapcsolatok megőrzése nagy biztonságot ad.

Az a valódi ünnep, ha tényleg élvezitek az együttlétet!

Igyekezz élvezni a gyermekeid társaságát! Ők nagyra értékelik a kitüntetett figyelmet, sokszor mindennél többre. Közös programok, nagy beszélgetések, reggeli összebújások, esti közös filmezés, közös sütizés, barangolás a téli természetben... Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, ezek mind óriási örömforrást jelentenek.

–varga–
Kapcsolódó írásunk 
Cookies