Nehéz tudomány ma az ebéd és a vacsora, mert nem mindenki ehet meg minden ételt.

A hisztamin a szervezetben természetesen is jelen van, egyrészt ott termelődik, másrészt élelmiszerekkel is bekerül. Életideje nagyon rövid, 10-60 perc, utána magától lebomlik. Ha ez a lebomlás „sérül” (például nem termelődik elég lebontó enzim), akkor túl sok lesz belőle, s ezért bizonyos étel iránt túlérzékenység alakulhat ki. Az intolerancia inkább csak a nőket érinti.

mit-eszunk-kezdo.jpg
(Kép forrása: instagram.com/tanakatatsuya)

Már régóta tudják, hogy bizonyos ételek fogyasztása egyeseknél haspuffadással, görcsöléssel, ödémával, bőrpirossággal, viszketéssel jár (és még több ilyen tünet van, sok közülük a bőrt sújtja). Ritkán komoly vérnyomásesés, szívritmuszavar is kísérheti. A tünetek mindenkinél mások, nehéz általános panaszokat megnevezni. Ez összefügghet azzal, hogy a hisztaminbontó enzimből hol van kevesebb: a bőrben vagy éppen a bélben. Változó az is, hogy kinél milyen étel okoz problémát.

Az intolerancia lelkileg is megviseli a beteget, aki mindig csak azon gondolkodik, hogy mi válthat ki nála panaszt. A panaszokat pedig a túlzott hisztaminbevitel és a hisztamint bontó enzim hiánya váltja ki. Nem tudják még ma sem, hogy mi a betegség oka, de valamilyen bélkárosító fertőzés állhat a háttérben. Fontos, hogy az érintettek törekedjenek a bélflóra rendbetételére. A panaszok ilyenkor pár év múlva megszűnnek.

Hisztaminban gazdag a paradicsom, a sajtok, a halak többsége, a savanyú káposzta, a szójatermékek, az eper, a nyers tojásfehérje...

Nem örökös!

Ha érzékenyek vagyunk egy bizonyos ételre, ne essünk kétségbe. Az esetek többségében nem élethosszig tartó intoleranciáról van szó. Gyakran előfordul, hogy helyreáll a mikrobiom-egyensúly. Ha már kis mennyiségben fogyaszthatjuk a bűnös élelmiszert, lassanként növelni lehet a napi mennyiséget.

Változatos étrend!

Minél többfajta mikroba van a bélflóránkban, annál egészségesebbek vagyunk. Más szóval: a változatos bélflóra az egészséges bél mutatója. Nagyobb mennyiségű cukor elfogyasztásakor a belekben megszaporodnak a „rossz” bélbaktériumok, és gyulladást okoznak. Ezzel szemben a gyümölcsben elfogyasztott fruktóz védelmező változásokat idéz elő.

minden_reggel_ujno.sk_238.png

–varga–
Cookies