Szlovákiában nem kell kérni a gátmetszést: vágják a kismamát, ha tetszik, ha nem! Pedig egyre több a tudatos édesanya, aki igyekszik rugalmassá tenni a gátját, hogy az a szülés közben ne repedjen. Mindezt kismamajógával és gátmasszázsolajokkal igyekeznek elérni – ez számos jövendőbeli anyukának mentsvárat jelenthet. Hogy mit érdemes tudni a gátkímélő lehetőségekről? A kérdésben a Hunčík nővérek, Kata (43, Dunaszerdahely) és Gabi (47, Nagymegyer) segítenek eligazodni.

A dunaszerdahelyi Meskete kávézó és gyermekkönyvesbolt küszöbét átlépve igazi mesevilágban érezhetjük magunkat. Ottjártunkkor finom kávéillat, széles mosoly és rengeteg pozitív energia fogad, ami a hely megálmodóinak, Szigeti Hunčík Gabriellának és Hunčík Katának köszönhető. A nővérek – ami a női testet illeti – fontos titkok tudói: Kata jógaoktatóként a kismamajógát népszerűsíti, Gabi pedig a gátmasszázsolajo k hatékonyságát hirdeti. (Pozitív szülésélményét ugyanis nagyban a megfelelő felkészülésnek köszönheti.) Mit érdemes tudni a gátkímélő lehetőségekről? – kérdeztük tőlük.

kismamajoga-gatvedelem-portre.jpg
Szigeti Hunčík Gabi és Hunčík Kata igazán belevaló testvérpár. Sokáig Kanadában éltek: jártak aromaterápia-tanfolyamra és jógaoktató-képzésre, hazatérve pedig a kint megszerzett tudást a Csallóközben kamatoztatták. Gyermekbarát könyvesbolt-kávézójukkal, a Mesketével szó szerint mesevilágot hoztak létre, ahol az emberek kiszakadhatnak a hétköznapokból, s megismerkedhetnek egy igazán különleges személlyel: önmagukkal!

Elsőként beszéljünk egy kicsit a mozgásról. Milyen hatást gyakorol a kismamajóga a várandós anyukákra?

Kata: – A jóga nagyon pozitívan hat a közérzetre: segít egyensúlyba hozni a testünket, az elménket és a lelkünket. Miközben jógázunk, ráhangolódunk testünk jelzéseire, amit a rohanós hétköznapokban nem igazán tudunk megtenni. Ha valaki áldott állapotba kerül, még inkább felértékelődik ez a belső odafigyelés. A kismamák számára különösen fontos, hogy kapcsolódni tudjanak a testükhöz, s hogy megtanulják elfogadni annak változásait.

A megfelelő légzéstechnika rengeteget segíthet a szülésnél. A jóga ezt is segít elsajátítani?

Kata: – Igen. Az ászanák, vagyis a jógagyakorlatok közben megtanulunk mélyen lélegezni. A pózok nemcsak erősítik és rugalmasabbá teszik testet, de hatásukra a tüdőkapacitásunkat is nagyobbnak érezzük. Így a légzés sokkal mélyebbre áramlik. Emellett megtanítjuk irányítani a figyelmünket is, amit mélylégzéssel támogatunk meg. Amikor például azt mondom, lélegezzünk a térdünkbe, a vesénkbe vagy a pocakunkba, első hallásra mulatságosnak tűnhet, ám ha ráhangolódunk ezekre a testrészekre, igenis serkenthetjük az adott területeket. Elmondhatjuk tehát, hogy légzés nélkül a jóga csak egyszerű tornaóra lenne, egységben viszont egy hihetetlenül komplex mozgásforma.

– A jóga tehát a belső világunkat is megmozgatja?

Kata: – Mivel bizonyos testrészek a gyakorlatok hatására megnyílnak és kitágulnak, sokszor az itt tárolt érzelmek, emlékek és traumák is felszabadulnak. A jógának tehát van egy nagyon mély érzelmi dimenziója. A kismamákról köztudott, hogy még inkább érzékenyek a hormonális változások miatt, a jóga viszont arra is rávilágít, mi történik belül a pocakban, vagy hogy hogy érzi magát a magzat.

A jógának köszönhetően a kismamák máshogy tekintenek a szülési fájdalmakra. Egyfajta erős hullámként érzékelik, ami a gyermek kitolását szolgálja. Együtt tudnak működni a fájással, s bele tudnak lélegezni. Néha az órákon mesterséges fájdalmat idézünk elő, például ráülünk a lábujjakra, s hosszabb ideig megtartjuk ezt a kényelmetlen pozíciót. Nem jövünk ki belőle, jelen vagyunk, átlélegezzük, s végül megtanulunk viszonyulni a fájdalomhoz.

Ahhoz, hogy egy kismama jógázni kezdhessen, szüksége van korábbi tapasztalatra?

Kata: – Ha új kismama jön az órámra, az első kérdésem az, hogy jógázott-e korábban. Amennyiben nincs tapasztalata, biztosan azt javaslom, hogy az első trimeszterben ne jöjjön, hiszen ez a legkockázatosabb időszak a magzat szempontjából. Akkortájt egyébként is fáradtabbak az anyukák: jobb, ha ezt az időszakot pihenéssel vagy másfajta ráhangolódással töltik. Amennyiben a kismama korábban is járt jógára, várandósan is folytathatja.

Milyen gyakorlatokat kell kerülniük a kismamáknak?

Kata: – A legfontosabb az, hogy az ösztöneikre, belső érzeteikre hallgassanak. A test üzen, hogy milyen gyakorlatokat szeret és milyeneket nem szeret végezni. Annak idején, amikor a kismamajóga-képzést csináltuk, mindenki kapott egy nagy párnát a pocakja elé. Az álpocaknak köszönhetően azonnal tudatosítottuk, mely gyakorlatok nem esnek jól nagy hassal. Tipikusan ilyen a hátrahajlás és a hasra fekvés: ezek nem javasoltak a várandósság ideje alatt. Azt szokták mondani, hogy a fordított testhelyzetű pozíciókat (például a lefelé néző kutyát) az első vagy a második trimeszterben még lehet végezni, de a harmadikban már nem javasolt. A harmadik trimeszterben a baba már megfordult, feje a szülőcsatorna irányába tolódik. A fordított testhelyzeteket tehát azért kell elkerülni, nehogy visszafordítsuk a babát. Ám ezt a tézist is meg lehet fordítani! Amennyiben a baba a harmadik trimeszterben még nem fordult a helyes irányba, a lefelé néző kutya átpördítheti.

Hogyan néznek ki a terhesség alatt végezhető gyakorlatok trimeszterekre bontva?

Kata: – A második trimeszterben a legenergikusabbak a kismamák. Végezhetők enyhe hátrahajlások vagy harcosállások, amelyek erősítik a lábat és a test izomzatát. A harcospóz támogatja az idegrendszert, és harcosabb, erőteljesebb hozzáállást biztosít. A mélylégzés ebben az állásban segít átérezni a harcos minőségét, ami pozitív erőt ad a várandósság folyamán. A harmadik trimeszterben megnövekszik a relaxinhormon mennyisége a kismamák szervezetében, vagyis a test felkészül a nyitásra, tágulásra. Ilyenkor visszatérünk a gyengédebb gyakorlatokhoz: megtámogatjuk a testet például párnákkal, s nem végzünk radikális nyitásokat és nyújtásokat. A szüléshez közeledve nagyon élvezik a nők a hajlékonyságukat, de nem szabad kihasználni ezt a lehetőséget! Hetven százaléknál érdemes megállni, s nem továbbhajolni: ugyanis nem valószínű, hogy a megnyúlt területek a szülés után visszahúzódnak. Az is előfordulhat, hogy valaki nehezebben fog talpra állni! Az oktató feladata, hogy minderre felhívja a figyelmet. A kismamáknak egyébként elsősorban privát órákat szoktam javasolni, mivel az fókuszáltabb, irányítottabb gyakorlást eredményez.

elofizetes_uj_no_0.png

 S miként segít a jóga a gát rugalmassá tételében?

Kata: – A várandósság alatt érdemes Kegel-gyakorlatokat, vagyis intimtornát végezni. Ez utóbbi a medencefenék izomzatát erősíti és teszi rugalmasabbá, vagyis azt az izomzatot, ami végül kitolja a babát. Finom összehúzásokkal és kilazításokkal eddzük, eleinte csak egy-két másodpercig tartjuk összehúzva. Fontos, hogy a végbélizmokat ne húzzuk össze, azoknak lazáknak kell maradniuk. Ilyenkor az anyukák terpeszben ülnek, miközben a kezükkel megtámogatják magukat. Azt szoktam mondani, hogy képzeljenek el egy liftet: húzzák föl az első emeletre, majd engedjék vissza a fölszintre. Ezt néhányszor megismételjük, majd felhúzzuk a második és a harmadik emeletre is... A medencefenék karbantartása viszont nem csak a kismamák számára fontos: szülés előtt és után, idős és fiatal korban egyaránt érdemes foglalkozni vele.

 Ha már a gátkímélő megoldásoknál tartunk, át is kanyarodhatunk másik fő témánkra: mit érdemes tudni a gátmasszázsolajokról?

Gabi: – Fontos ismeret, hogy az olajokat a 37. héttől lehet használni. Ha ugyanis korábban elkezdjük alkalmazni a hüvely környékén, azt üzenjük a lelkünknek, hogy már készülünk a szülésre, az elengedésre. Az olajozásnak megvan a maga rutinja. Este vegyünk meleg zuhanyt, majd körkörös mozdulatokkal kenjük be a gátat. A meleg víz segít abban, hogy az olaj felszívódjon, s rugalmassá tegye a szöveteket.

Vannak növények, amelyek kifejezetten jót tesznek a várandós kismamáknak. Ilyen a damaszkuszi rózsa, mert segít megnyitni a szívet. Azoknak az édesanyáknak is javasolják, akik nem tudnak szeretettel fordulni a gyermekük felé. A következő a muskotályzsálya. Ez az ellazulásban segít, hiszen akik képesek ösztönszerűen, lazán szülni, azok könnyebben hozzák világra a gyermeküket. Az ilang-ilang pedig a nőiesség egyik illata, de ott van még a jázmin és a római kamilla is. Az ezekből készült olajok kifejezetten a várandósság időszakát támogatják, s nemcsak a testünk, hanem a lelkünk egészségét is szolgálják.

Te milyen olajokat használtál?

Gabi: – A Panarom termékekkel a várandósságom alatt ismerkedtem meg, s azóta is áruljuk őket az üzletben. A gátolajokon kívül van készítményük terhességi csíkokra, de méhlazító keverékünk is a bekeményedett pocakra. Az Ezerjó olaj például a gátmetszés utáni sebre való, de más hegekre is alkalmazhatjuk. Volt, aki az édesapjának vitte az ágyékműtéti hegére! Az én szülésznőm egyébként szülés közben is kenegette a gátamat. A gátvédelem tehát működne, ha nem a gátmetszés lenne a bevett eljárás!

Ebből arra következtetek, neked sikerült megúsznod a gátmetszést.

Gabi: – Az első szülésemet egy egészen apró horzsolással zártam, amit két öltéssel varrtak össze. Igaz, a vajúdásom nagyon hosszú volt: hajnali négykor folyt el magzatvíz, s fél tizenegy után született meg a lányom. Amikor már nagyon fáradt voltam, a szülésznőm lelket öntött belém: Ez egy normális első szülés! Ilyen az, amikor nem siettetik a nőt, s nem az orvos magánéleti programjaihoz van igazítva a folyamat. Pozíciókat válthattam, jöttem-mentem, labdán ültem, zuhanyoztam, ettem – az orvosom pedig végig az ajtó előtt ült. A második babámnál ugyanez volt a helyzet, csak ő vízben született, mindössze másfél óra alatt. A vizes szülés gátvédelem szempontjából is jó, hiszen a meleg víz védi a gátat. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy nem itthon, hanem Budapesten hoztam világra a kisbabáimat.

kismamajoga-gatvedelem-ff.jpg

Miért döntöttél Budapest mellett?

Gabi: – Tizennégy évig éltem Kanadában, ahol két barátnőm szülésénél is jelen voltam. Ezek után volt egy elképzelésem, milyen szülést szeretnék. Amikor az első babámmal voltam várandós, már itthon éltem. Teltek a hónapok, és vártam, hogy az orvos a szülésről kérdezzen. Nem kérdezett. Öt hónapos terhesen aztán a kezembe vettem az irányítást: Beszélhetnénk a szülésről? – érdeklődtem. Mit kell ezen megbeszélni, császár! – vágta rá. Mire azt feleltem, én nem szeretnék császárt, sőt, még gátmetszést sem. Elképedve közölte, hogy azt nem kérik a nők, hanem kapják! Egyébként a reakciója olyan volt, mintha azt mondtam volna, hogy delfinekkel szeretnék szülni. Ezt követően először Győrben érdeklődtem. Beszéltem egy dúlával, aki azt mondta, hogy ott nem lehet bent az apa és a dúla egyszerre. Ha bevállalós vagyok, menjek Budapestre! Végül Pesten kerestem egy dúlát, aki javasolt egy orvost. Ő megmondta, melyik állami kórházban dolgozik, így felhívtam az állami kórházat, s megkérdeztem, mehetek-e oda szülni. A telefonban hosszú csend fogadott, majd érkezett a kérdés: Ne haragudjon, hölgyem, most azt mondja, hogy Dunaszerdahelyről Budapestre akar jönni szülni? Igenlően válaszoltam, mire a hang azt felelte, ő még ilyet nem hallott, de megkérdezi az igazgatót. Végül azt mondták, ha megjelenek az ajtóban, amikor már beindult a szülés, akkor nem fognak elküldeni. Ez a válasz elég volt. Utólag azt mondom, megtaláltam Magyarország legfantasztikusabb orvosát, szülésznőjét és dúláját.

 Mit üzensz azoknak a kismamáknak, akik gátmetszés nélkül szeretnének szülni?

Gabi: – Hogy meg lehet csinálni! Nekem sem volt könnyű, de lehetséges, ha az ember igazán akarja. A WHO szerint tíz százalékban van létjogosultsága a gátmetszésnek – ez Szlovákiában száz százalék, legalábbis az első szülést illetően. Elhitették a nőkkel, hogy nem képesek úgy szülni, ahogy már évszázadok óta szülnek az anyák. A gátmetszés a 20. század találmánya. Nagyanyáink kint dolgoztak a földeken, majd amikor érkeztek a fájások, hazamentek szülni. S akkor jön az ellenérv, hogy régen mennyivel veszélyesebb volt a szülés. Természetesen sokszor jó, hogy van gátmetszés, hiszen előfordul, hogy valóban szükség van rá. De nem szabadna minden esetben metszeni! Összességében vallom, hogy a gátkímélés összjáték: a jóga és az olajok kifejezetten hasznosak, önmagukban viszont nem elegendőek. Ahhoz ugyanis, hogy ne vágjanak, amikor nem kell – az orvos együttműködése legalább annyira szükséges!

Kórósi Lilla
Cookies