Miután betöltöttük a harmincat... rájövünk, hogy egy csomó dolgot máshogy kéne csinálnunk. Vagyis jobban. Az, hogy harminc év elszaladt, koránt sem lepett meg, hiába tettek néhányan igencsak csípős megjegyzéseket pont a szülinapomon: „Üdv a klubban, harminc felett! Most már nincs megállás a negyvenig! Biztos vagyok benne, hogy észrevettél egy újabb szarkalábat a szemed alatt!”

Volt, aki tényleg nem rejtette véka alá pesszimista gondolatait az idő múlását illetően: „Haha, vége a fiatalságodnak!” S természetesen olyan is akadt, aki azt súgta a fülembe, hogy ezek lesznek életem legszebb évei. 

szulinap-kezdo.jpg

Mindenestre úgy látszik, hogy egy évben egy nap is bőven elég ahhoz, hogy valaki jobban megismerje rossz- és jóakaróit. Most viszont nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy egy kerek évforduló után jobban elmélyedjünk a személyiségünket érintő kérdésekben. Melyek azok a dolgok, amiben még fejlődnünk kell? Továbbá: melyek azok a tevékenységek, melyekre több időt kéne fordítanunk? Íme, a kerek szülinapok tízparancsolata.

Elvárások másokkal és magunkkal szemben

Rögtön az első pontot azoknak a barátnőimnek ajánlom, akik állandóan azt hajtogatják, hogy mindennel el vannak késve. Nem találták még meg a megfelelő partnert, vagy nincs saját lakásuk, nincs gyerekük, vagy adott esetben nem szeretik annyira a munkahelyüket. S a harmincadik életév betöltése után ez még aggasztóbbá válik számukra. Pedig szerintem egyáltalán nem szabadna állandóan ezen aggodalmaskodniuk. Mindig lesz valami az életünkben, amivel elégedetlenek leszünk, de pont ezért sem szabad hagyni, hogy egy kerek szülinap és a társadalom által belénk sulykolt elvárások megnehezítsék számunkra a fejlődés és a változás, a mindig jobbra törekedés folyamatát. Minden eljön a maga idejében. Türelem, türelem...

Több idő a családra és a barátokra

Ez a mondat önmagáért beszél. Fontos, hogy mindig tudjunk időt szakítani szeretteinkre.

Tanulnod kell! Pontosabban: olvass, utazz és tanulj! Plusz mindig legyen egy olyan dolog az életedben, amiben még szívesen tökéletesednél. Fontos ugyanis, hogy szellemileg frissen tartsuk magunkat. 

Pénz és a spórolás

A harmincadik szülinap többek között azért is érdekes, mert ilyenkor az ember mögött (jó esetben) már van néhány ledolgozott év. S bizony ekkor jó összegezni azt is, hogyan állunk anyagilag. Tudunk-e félretenni egy kisebb tartalékot a nehezebb időkre? Hogy bánunk egyáltalán a pénzzel? 

Csepp bátorság, csepp nyugodtság

Mindannyian másak vagyunk, éppen ezért írtam a bátorságot és a nyugodtságot egy helyre. Akik kicsit félénkebbek, ideje, hogy harmincra igenis megbátorodjanak, s akik túl harsányak és „nyomulósak”, ideje, hogy kicsit visszavegyenek. Szánj több időt magadra, vedd észre a zavaró tulajdonságaidat, és igyekezz változtatni azokon!

Figyelj a testedre és annak jelzéseire!

Minél több gyertya kerül a tortánkra, annál több időt kéne szánnunk az egészségünkre. Eleget mozgunk? Van esetleg valamilyen függőségünk vagy rossz szokásunk? Mi az, amit megtehetünk az egészségünkért? Ne csak mondogassuk, hogy „Holnaptól elmegyek futni, és kevesebbet fogok enni!”, hanem tényleg húzzuk fel a sportcipőt!

web-bannerek-instagram.jpg

Múlt, jelen, jövő

A kerek szülinapok javarészt melankóliát zúdítanak az emberre, aminek a hátterében általában ez a jól ismert trió lappang. Ideje, hogy a múltunkat elfogadjuk, a jelenünkben éljünk, és hogy mindig legyen egy célunk vagy álmunk, amiért még dolgozhatunk és küzdhetünk.

Aurea mediocritas, avagy mit gondolnak mások?

Nem baj, ha visszahallunk valamit magunkról, vagy épp egy rossz megjegyzést kapunk. Csak azt kell felismernünk, hogy az, amit hallunk, tényleg úgy van-e. Ha nem, akkor legyinteni kell rá. Mint ahogy arra is, hogy mások megjegyzéseket tesznek a korunkra vagy a külsőnkre. Az önbizalom fontos, ám mindig az arany középútra kell törekedni. Hiszen az sem jó, ha túl sok van belőle, és persze az sem célravezető, ha túl kevés. 

Nevetés, öröm, boldogság. Mindig tudjunk minek örülni! Mosolyogjunk, meséljünk vicceket vagy jó kis sztorikat egymásnak, illetve ajándékozzuk meg embertársainkat olykor-olykor egy jó szóval. Ha az ember boldog és elégedett, teljes életet él. Éppen ezért mindig szakítsunk időt a mókára és a kacagásra.

Pihenés, szabadság

Mindezen kívül javaslom, hogy egyszer egy évben, a szülinapunk napján vegyünk ki egy szabadnapot. Legyen ez az a nap, amikor összegzed az életed. Mi az, amin szívesen változtatnál? Írj listát! Plusz aznap megengedett egy szelet torta és egy finom pohár pezsgő.

Nem számít, hányadik szülinapunkat ünnepeljük éppen, mindig arra törekedjünk, hogy jobban, boldogabban, örömmel éljünk. S ne hagyjuk, hogy az elvárások, a rosszindulatú megjegyzések vagy a múlt eseményei határozzanak meg minket. Személy szerint nem tudom, hogy tényleg ezek lesznek-e életem legszebb évei, de őszintén szólva, bízom benne, hogy igen. S abban is, hogy a negyvenedik, ötvenedik, hatvanadik (és így tovább) szülinapom után is majd mindig ezt mondogatom (mármint, hogy az aktuális éveim a legszebbek), vagy éppen mások fülébe súgom... Addig is dúdolom Márti dalát, és üzenem az összes szülinaprontó és melankolikus, életkorát nem elfogadó embernek, hogy kezdjen el élni...

Derzsi Bernadett
Kapcsolódó írásunk 
Cookies