A statisztikák szerint az egyesült államokban a bőrrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés. De európában is hasonlóan kritikus a helyzet. Bár ma már sokat tudunk a napsugárzás káros hatásairól, nem mindig vesszük komolyan a veszélyt. Minél hosszabb ideig és minél intenzívebb napsugárzásnak tesszük ki magunkat, annál inkább ártunk bőrünknek.

Milyen szabályokat tartsunk be, hogy bőrünk egészséges maradjon?

napozzunk-biztosnagosan-kezdo.jpg
(© Vogue)

1. Naponta használjunk legalább 15 faktoros (az UVB- és UVA-védelem egyaránt fontos) arckrémet, szabadságunk idejére pedig magasabb faktorszámú, kifejezetten arcra készült anti-aging (öregedésgátló) napozókrémet. Az a jó krém, amelyik nem zsírosít, gyorsan felszívódik.

2. Már közhelynek számít, hogy 11-15 óra között ne napozzunk, hisz ekkor a legerősebb a napsugarak károsító hatása. (Sokan mégsem tartják be, hisz csupán egy hét a nyári szabadságuk, és nagyon szeretnének lebarnulni.) A vízparton tartózkodókra ez még inkább érvényes, hisz a vízfelszínről visszaverődött fénysugarak miatt még erősebb UV-sugárzásnak vannak kitéve. Vegyük figyelembe azt is, hogy felhős időben is van ereje a napnak, és vízben lubickolva szintén megéghet a bőrünk.

3. A bőrtípusunknak megfelelő napozókrémet legalább 20 perccel azelőtt vigyük fel száraz bőrre, mielőtt napozni indulnánk. Fürdés után újra kenjük be magunkat. (Akkor is, ha vízálló terméket használtunk!) Időközben azt is tudjuk, hogy egy 20-as védőfaktorú krém elegendő UV-sugarat enged át – vagyis lassan, de bizto(nságo)san barnák leszünk.

A szoláriumot csak alkalmanként használjuk. Aki egész évben rendszeresen szoláriumozik, plusz adag UVA-sugárzással terheli bőrét, ami bőrrák kialakulásához vezethet, és felgyorsítja a bőr öregedését.

4. Az érzékeny bőrűek parfümmentes, magas védőfaktorú, bőrnyugtató anyagokat is tartalmazó napozókrémet válasszanak.

5. Akinek száraz a bőre, napozókrém helyett magas védőfaktorú napolajat is választhat, így egyszerre védi és táplálja bőrét.

6. Akkor is be kell kenni magunkat, ha már lebarnultunk. A már megszerzett barnaság a fehér bőrűek számára csupán 4-es faktorszámú krémnek megfelelő védelmet jelent!

7. A kismamák is napozhatnak, de nagyon vigyázzanak, hogy ne égjenek le. A hastájat nem érheti közvetlen napfény. Napozni legideálisabb szórt napfényben (pl. lombos fa félárnyékában), rövid időtartamokra, fokozottan ügyelve a folyadékpótlásra.

minden_reggel_ujno.sk_348.png

8. A nap, a szél, a klórozott vagy a sós víz kiszárítja a bőrt. Aloé verával, E-vitaminnal dúsított testápolóval viszont ismét bársonyossá varázsolhatjuk. Az aftersun (napozás utáni) termékek megnyugtatják, ápolják az igénybe vett bőrt, valamint segítenek megőrizni barnaságunkat.

Barnaság nap nélkül

Az önbarnítók gyors barnaságot ígérnek. A dihidroxi-aceton (DHA) reakcióba lép a bőrben lévő fehérjékkel, ami hat órán belül barna színt eredményez. Csak a legfelsőbb bőrréteg színeződik meg, így a szín kb. 3-5 napig tart. A színt kialakulása után nem lehet eltávolítani, a bőr fokozatosan halványodik ki (ezért is fontos, hogy a krémet egyenletesen vigyük fel, majd jól dolgozzuk el). A foltok elkerülése érdekében egy nappal a barnítás előtt radírozzuk le bőrünket, majd kenjük be hidratáló testápolóval. Ha a bőr száraz, túl sok krémet vesz fel, és a végeredmény sokkoló lesz! A haj tövénél nagyon óvatosan vigyük fel az önbarnítót, hisz a hajszálakat is képes megfesteni.

Ne öltözzünk fel rögtön, várjunk 15 percet, hogy a krém alaposan szívódjon be. Nagyon világos bőrűeknek inkább a kis mennyiségű önbarnítót tartalmazó testápolókat ajánljuk, melyek fokozatosan adnak a bőrnek enyhe barna színt. 

Hajunkat is védjük

Hajunk az intenzív sugárzás hatására kifakul. E folyamatot erősíti a klóros víz és a tenger vize is. A végeredmény: száraz, fénytelen haj. Ezért kell nyáron a hajunknak extra ápolás: UV-szűrős sampon, napvédő hajspré, napozás utáni hajpakolás, festett haj esetén pedig színvédő sampon és balzsam.

Jády Mónika
Cookies