Egyre népszerűbbek a natúrkozmetikumok. Kérdés viszont, hogy hatásosak-e minden esetben?

Sok egyszerű bőrápolási terméket, mint például a bőrradírt, otthon is elkészíthetünk. A boltok polcain is sok natúrterméket találhatunk, és egyre több a natúrkozmetikumokat készítő manufaktúra. Kérdés viszont, hogy hatásosak-e minden esetben, különösen, ha valaki komoly bőrproblémákkal küzd (vagy már túl van a negyvenen). Ami egyikünknek beválik, az a másiknak nem mindig hatásos.

natur-kozmetikumok-kezdo.jpg
(© Sven Barucha)

A hagyományos kozmetikumok általában illatanyagokat és kémiai hatóanyagokat tartalmaznak. A tartósításukra parabéneket használnak, melyek negatív hatással lehetnek hormonháztartásunkra (de sokszor elkerülhetetlenek, hiszen nélkülük kéthetente új kencét vásárolhatnánk). A paraffint a hidratáló hatása miatt alkalmazzák a krémekben – mégis jobb, ha kerüljük, mert eltömíti a pórusokat. Egyáltalán: a mesterséges színezők és illatanyagok általában nincsenek jó hatással a bőr egészségére, hatásukra veszíthet a rugalmasságából. Az alkoholos termékek például szárítják a bőrt (de a zsíralkoholok, például a lanolinalkohol már jótékony olajokból származnak).

És a natúr?

A természetes összetevőket tartalmazó natúrkrémek a bőrrel harmóniában fejtik ki hatásukat. A minősített natúrkozmetikumokban nincsenek egészségre káros anyagok. A natúrkozmetikumok nem öregítik a bőrt (mint például a paraffin) – de nem is fiatalítják. Viszont szépen karbantartják az aktuális állapotot. A natúrtermékek az ásványi olajokkal, azaz a folyékony petrolátummal szemben értékes növényi olajakat tartalmaznak, amelyek tele vannak vitaminokkal, és táplálják a bőrt.

A természetes olajakat tartalmazó kozmetikumok nem ülnek bele a bőr pórusaiba, és a natúr arclemosók az esti sminkeltávolításkor sokaknak beváltak. Ámde vigyázat: a natúrtermékek is kiválthatnak allergiát!

Hátrányok

A minősített natúrkozmetikumok nem tartalmaznak mesterséges színezéket, illatanyagot és kémiai tartósítószert. Ámde kémiai hatóanyagokat (!) sem tartalmaznak, tehát csodát nem fognak tenni. Sőt, a felszívódás által az érzékenyeknél allergiás reakciókat vagy nehezen kezelhető bőrproblémákat okozhatnak. Ha valamelyik összetevőre – például egy gyógynövényre, gyümölcsre, zöldségre – allergiásak vagyunk, akkor a bőrünk az adott termékre kipirosodással, viszketéssel vagy pattanásokkal reagálhat. Mindig érdemes előzetes bőrpróbát végezni, hogy meggyőződjünk a biztonságos felhasználásról. Ezért az adott termékből kenjünk egy keveset a csuklónk belső oldalára.

A natúrtermékek szavatossági ideje rövidebb, mint a hagyományos kozmetikumoké. Felbontásuk után általában 3 hónapig használhatók fel. (Nem kell aggódni, ennyi idő alatt el is fogy. ) Hűtőben tárolva a minőségét tovább is megőrzi.

elofizetes_uj_no_0.png

Az is alapvetés, hogy a magas hatóanyag-tartalmú natúrkozmetikumok drágábbak, mint a vegyszert tartalmazók. Ámde ez az állítás nem mindig igaz. Az otthon készített kozmetikumoknál nem létezik olcsóbb megoldás. A boltok polcain pedig sokféle árkategóriában találhatunk natúrterméket. (A magas hatóanyagú hagyományos termékek pedig szintén drágák.) Nem minden összetevő passzol minden bőrtípusra. Ha a kozmetikumot otthon készítjük, ügyeljünk arra, hogy a recept mindig megbízható forrásból származzon. Fontos, hogy a leírás tartalmazza, milyen bőrtípusra és bőrproblémára ajánlott. Ugyanez vonatkozik a készen vásárolt natúrkozmetikumokra is. Nálunk a drogériákban az Alverde márka kapható. Kiváló minősítésűek még a dr. Hauschka termékek.

Bőrproblémák, allergiák!

Nem érdemes otthon kísérletezni. Komoly bőrelváltozások esetén mindenképp érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. Az egész arcot beborító akné, ekcéma, vagy rosacea olyan súlyos bőrállapotok, hogy kezelésükhöz nem elegendőek, sőt, egyes természetes összetevők károsak lehetnek. Elengedhetetlen, hogy a használt termékek ne irritálják a bőrt. Ilyenkor másodlagos kérdés, hogy natúr- vagy nem natúrkozmetikumokról van szó. A legfontosabb, hogy ne ártsanak, hanem használjanak.

 

M. Ando Krisztina
Cookies