A mindent uraló koronavírus-világjárvány hírei közt alig kapott figyelmet egy fontos esemény: 2020 végén az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága megszavazta a kender (kannabisz) eltávolítását az 1961-es Egységes Kábítószer Egyezmény IV. („tilalmi”) listájáról. Ez a lista a legveszélyesebb drogok listáját tartalmazza.

A kender (Cannabis sativa L.) az egyik legrégibb hasznosított kultúrnövény. Gyermekkorom emlékezetes eseménye volt nyáron a kenderáztatás falunk patakjában, majd az így megpuhított kender tilolása (pozdorjává törése), ill. az így nyert kenderfonalak feldolgozása téli estéken a fonóban.

orvosi-tanacsok-kender-kezdo.jpg
(© Javier Jaén)

Medikus koromban találkoztam újra a gyógyszerismeret kapcsán a kenderrel, ill. a belőle izolált hatóanyaggal, a kannabinoiddal (CB). Ekkortájt derült fény arra, hogy a kannabinoidok az agysejtek CB-re-ceptoraira kapcsolódva fejtik ki pszichoaktív és fájdalomcsillapító hatásukat.

Ezért a népi gyógyászat főleg Indiában használta régóta, különösen a növény leveles hajtásából készült kivonatokat. A kender használatának európai fénykora a 19. században volt, ám a növény ekkor keveredett rossz hírbe a gyantájából nyert hasis miatt.

A hasis élvezete, a hasistartalmú marihuánás cigaretta szívása sajátos részegséghez vezet, melynek során elvész az idő és a tér érzése, s gyönyörködtető hallucinációk juttatják a hasist használót „paradicsomi” állapotba.

A hasis élvezete azonban rövidesen kóros szenvedéllyé válik, amely testi-lelki leépüléshez vezet. Ezért kerültek a kenderszármazékok az említett tilalmi listára. A kender átkerült a gyógynövények listájáról az ún. könnyű drogok közé. A kannabinoidok (CB) felfedezése, a hatásmechanizmusuk megismerése, ill. a 2000-es évek táján az ún. szintetikus CB-analógok megjelenése arra késztette az orvostudományt, hogy újra beengedje a kendert a gyógyszerpiacra. Az ún. orvosi kannabisz használatát először az USA-ban engedélyezték a szklerózis multiplex, az ismert fájdalomcsillapítóknak ellenálló krónikus fájdalom, ill. a végstádiumú rosszindulatú („rákos”) megbetegedés esetén.

Napjainkban már több, a kender hatóanyagait tartalmazó, igazolt hatású gyógyszer van forgalomban. Ezt az tette lehetővé, hogy az ilyen szerek gyógyhatása általában független a pszichoaktivitástól. Magyarán: használatuk nem vezet drogfüggőséghez, ugyanis nem a CB-receptorokat stimulálva fejtik ki hatásukat. Gyógyszerként csak a kender virága vagy annak olajos kivonata használható. Az Európai Unió egyetlen tagállamában sem engedélyezett az orvosi kannabisz cigarettaként való fogyasztása. Ezt azért kell hangsúlyozni, mert civil szervezetek – különösen Nyugat-Európában –, az engedély megadására ösztönzik a hatóságokat.

minden_reggel_ujno.sk_325.png

Ám a legtöbbször kilóg a lóláb: nem a gyógyszer, hanem a kenderalapú kábítószer (hasis, marihuána) legalizálását szeretnék elérni. Aránylag új fejlemény az ún. CBD-olajok megjelenése. Ezek a készítmények a kender leveléből/virágából készült kivonatok olajos oldatai. Jellemzően étrend-kiegészítőként reklámozzák őket.

A kenderolaj (a kender magjából préselt olaj) hagyományos, engedélyezett élelmiszer (alig tartalmaz CBD-t). Viszont a CBD-vel dúsított olajok „új élelmiszernek” számítanak, forgalmazásuk a legtöbb országban nem engedélyezett.

Dr. Kiss László
Cookies