Cikkünkben összegyűjtöttük az elmúlt ötven év legnépszerűbb magyar fiú-  és lányneveit. Vannak olyan keresztnevek, melyek teljesen „kivesztek”, de olyanok is akadnak, amelyek örök klasszikusok. „Anna örök" – bár szemünk láttára tűnnek el a régi kor kedvelt nevei.

Érdekes, hogy az olyan, régen népszerű utónevek, mint a Mária, Erzsébet vagy a Katalin már az első 100 leggyakoribb keresztnév között sem szerepelnek. A top fiúnevek is gyakran cserélődnek.

nepszeru-nevek-kezdo.jpg

A fiúknál 2001 óta a Bence a legkedveltebb név. A régi típusú fiúneveket, mint a Béla vagy a Károly már nem szívesen adják. Meglepő viszont, hogy még ötven év távlatában is viszonylag népszerű keresztnévnek mondható a László, a Zoltán és a Péter. Az adatok szerint a lányoknál némileg lassabban cserélődnek a nevek, mint a fiúknál.

Lássuk a statisztikát!

A legnépszerűbb lánynevek változása Magyarországon az elmúlt ötven év folyamán:

 • 1955-1965 között az élen a Mária, az Erzsébet és az Éva szerepelt.
 • 1965 után az Andrea és a Katalin volt a legnépszerűbb, melyet nemsokára az Éva és a Krisztina név váltott fel.
 • Az 1980-as évek ranglistája élén még mindig a Krisztina állt. 1985 után az Alexandra nagy fölénnyel lepipálta a dobogós keresztneveket. De a Viktória és a Nikolett is népszerű volt a fiatal szülők körében.
 • Az 1990-es években a Viktória a Viviennel vetekedett a dobogós helyért, de Viktóriának nem hiába győzelem a jelentése. Legyőzte a Vivient és a magának újfent utat törő Annát is.
 • A 2000-es években már az Anna vált a legnépszerűbbé, és dobogós helyre került a Réka név is.
 • 2005-ben a Boglárka is bekerült a trendi nevek közé.

2008-ban a Hanna volt az egyik legközkedveltebb keresztnév. Sokan nem tudják, de a Hanna héber eredetű – és a Johanna névből ered, voltaképp az Anna név eredeti héber alakja. A 2010-es évek derekán a Hanna és az Anna nevet váltotta egy kis időre a Jázmin, majd két év eltelte után ismét Anna és Hanna került az élre.

Azóta is a Hanna név a legközkedveltebb, rajta kívül még az Anna, a Zoé, a Luca, az Emma és a Léna is kedvenc.

A legnépszerűbb fiúnevek változása Magyarországon az elmúlt ötven év folyamán:

Az ötvenes és hatvanas években dobogós helyen szerepeltek az István, a József és a László keresztnevek. Ezek cserélődtek majd tíz évig. A László különösen kedvelt névnek számított, magas fölénnyel uralta az első helyet a többi név között.

 • Az 1970-es években a Zoltán és az Attila név is felkerült a toplistára.
 • Az 1980-as években a Gábor és a Tamás vette át a vezetést.
 • S alig öt év alatt hatalmasat fordult a kedvelt utónevek listája. A dobogós helyen a Tamás, a Dávid és a Dániel szerepelt.
 • A Dávid, a Dániel és a Bence lettek az 1990-es évek legtrendibb nevei.
 • A 2000-es években nagy fölénnyel tarolt a Bence név – és utat tört magának a Máté is.
 • 2005-ben a Bence név mellett a Máté és a Levente nevek a legismertebbek.
 • Sőt, 2019-ben ez a három név volt a leggyakoribb utónév Magyarországon.

Szlovákiában a legnépszerűbb női név a Sofia, de a magyarok által kedvelt Anna is szerepel az első húszas listában. A legnépszerűbb fiúnévnek a Jakub számít, a magyar szülők körében pedig az Ádám és Olivér név szerepel előkelő helyen.

baba-babanevekhez.jpg

Kórházi statisztikák Szlovákia magyarlakta területeiről

Dunaszerdahely
A legfrissebb adatok szerint 2019-ben a mintegy 900 újszülött közül a Sofia, az Anna, a Zoé és a Zsófia volt a leggyakrabban előforduló keresztnév. A fiúk esetében a Dávid, a Noel, a Bence és az Olivér volt a legdominánsabb.

Rimaszombat
2019-ben 1105 gyermek született a rimaszombati szülészeten. A leggyakoribb lánynév a Sofia, az Emma és az Anna keresztnév volt. A fiúnevek körében pedig a Tomáš, a Jakub és a Ján nevek váltak kedveltté.

Kassa 
A külvárosi sacai kórházban 2019-ben 938 újszülöttet regisztráltak. A legkedveltebb lánynév az Anna, a Sofia és a Nina volt. A fiúnevek között gyakrabban a Jakub, a Tomáš és az Adam fordult elő. A Luis Pasteur Egyetemi Kórház szülészeti osztályán 2910 gyermek született, itt a leggyakoribb lánynevek a Nina, az Ema, a Viktória, az Eliška és az Anna voltak. A legkedveltebb fiúnévnek a Tomáš, a Jakub, a Filip, az Oliver és a Patrik számított. A kórház szülészeti osztályán dolgozók szerint a listáról nem hiányozhattak az olyan egzotikus nevek sem, melyek megegyeznek a sorozathősök neveivel. Ilyen az Emir Zion, Sakuru Mária, Dilma, Leonidas, de a Napsugár keresztnév sem maradt ki a sorból.

Vigyázz, csak utána válassz!

A névválasztás komoly dolog – és érdemes rá időt szánni. Keresgélni kell, majd tüzetesen végiggondolni, hogy ezzel a névvel fogja leélni gyermekünk az egész életét.

A divatneveket jobb elfelejteni, a vicces-tréfás neveket úgyszintén. Barátnőm falujában az egyik szomszéd a Kovács Ubul nevet viselte. Nem vicc, nem ámítás: később Koviubinak becézték. És nem érdekes, mit mond róla a környezet, a nagyi, a barátnők, a sarki boltos, mert végső soron erről csakis a szülő dönt.

Olyan név úgysem termett még, amelyik mindenkinek tetszik, és amit nem lehet kifigurázni... Lásd Pál Péter és Kasza Blanka esetét, ahol a vezetéknév akarva vagy akaratlanul is rásimul a keresztnévre.

Na, és ott vannak a monogramos problémák!

Weiner Cecília neve igazán jó csengésű, egészen addig a pillanatig, míg nem kell leírnia szegénynek a monogramját. Kevés ettől kínosabb monogram létezik, mint a W.C. És a híres emberek nevei. Napjainkban is számos Fekete Péter, Balázs Pali és Deák Ferenc nevezetű polgártársunk szaladgál az országban. Ez sem tűnik szerencsés névválasztásnak. Az sem számít a legjobb döntésnek, ha a hosszú vezetéknévhez hosszú keresztnevet választunk. Korponai Bernadett esetében különösen akkor válik fárasztóvá az ügy, ha ragaszkodik a saját nevéhez is (ez ma már nem ritka a fiatal nők körében), de a férjét is hosszú vezetéknévvel áldotta  meg a sorsa. Így lesz belőle Ágoston Korponai Bernadett.

A végére jöjjön kis vicc a gyermekkorunkból ismert Hahota magazinból. Egy kislány nyári naplójegyzete, mely mindenkit megmosolyogtatott!

,,A túra végén eltévedtünk a barátnőmmel, és leszakadtunk az őrsünktől. Jócskán vacsora után találtunk csak vissza a táborba. Az őrsvezető alaposan megdorgált bennünket és azt mondta, büntetésből mindkettőnknek le kell írnunk százszor a nevünket. A barátnőmet Kis Évának, engem pedig Alsógödpusztai Augusztának hívnak. Hát hol itt az igazság?!..."

Névválasztás során segítségre lehet a naptár, a MTA Nyelvtudományi Intézetének utónévjegyzéke, mely 2009 óta havonta frissül – és a mai kor legmodernebb applikációi. Aki hisz benne, próbálja ki a babanév kalkulátort, hátha javára válik...

Kapcsolódó írásunk: Adjunk (JÓ) nevet a babának

Varga Henrietta