Az első naturista klub 1903-ban jelent meg Németországban. Különcködésnek számított, hisz akkoriban egy kivillanó női boka is megütközést keltett.

Pár éve bejárta a világot egy fekete-fehér fénykép... A felvétel három jó barátnőt ábrázol, akik éppen kilépnek a tengerből, fedetlen mellel, alul kis sötét háromszöggel. Legelöl egy rövid hajú lány lépked, szemérmesen. Ő Angela Merkel német exkancellár – fiatalon és meztelenül. A politikusnő, aki a kommunista Németországban született, és azóta sem cáfolta meg, hogy ő látható a képen. Minek is cáfolta volna, hisz egyetlen szennyes gondolat sem jut róla az eszünkbe. A felvételt valahogy az „ártatlanság vélelme” lengi körbe... A leendő kancellár fürdik egyet a barátnőivel, csak éppen ruha nélkül: ami a „németeknél” sosem számított nagy ügynek. Pedig Angela Merkel képe akár a mai laza erkölcsű Európa jelképe is lehetne...

a-nudizmus-nemet-talalmany-belso.jpg

A múlt!

A meztelenség gyökereit az ókori Spártában vagy a korai keresztény szekták környékén kell keresni. De ne menjünk ennyire vissza az időben. Az első nudista hullám a 19. század végén söpört végig Németországon: pontosabban 1903-ban, Hamburg mellett alakult az első naturistának nevezett klub. A „természetességet” hangsúlyozó meztelenkedés persze akkoriban még nagyobb feltűnést keltett. A Freikörperkulturnak (FKK) nevezett mozgalom követői azt vallották, hogy a testet a természetben végzett tornával és gyakori kint tartózkodással kell megacélozni, hogy egészséges, szép és napbarnított legyen.

Az 1920-as években ünnepélyes keretek között nyitották meg a német Sylt szigeten az első nudista strandot. A harmincas években Berlinben megalakult „A nudizmus iskolája” pedig rendszeresen nemzetközi nudista kongresszusokat rendezett.

Hitler nem szerette...

A harmincas években a hitleri náci rendszer igyekezett elnyomni a naturista mozgalmat, melynek képviselői pucéran sétálgattak az erdőben, vagy éppen talpig „csórén” vágták a füvet a kertjükben. Az FKK gyökerei azonban már mélyre hatoltak: ezt bizonyítja Hans Surén 1936-ban megjelent könyve, a Mensch und Sonne. Ez a könyv a kor pikáns irodalmi terméke volt: fényesre olajozott bőrű, meztelen vagy icipici tangában pózoló sportolók képei töltötték meg.

Ugyanebben az évben jelent meg Németországban a rendelkezés, amely szerint a nudisták szabadon használhatták a közfürdőket a nap bizonyos óráiban.

Hippik meztelenül

Pár évtizeddel később a meztelenség új jelentéssel gazdagodott: a ruhátlan testnek politikai jelentése volt, s már a tiltakozást képviselte a vietnami háború vagy épp a hatalom ellen. Az 1969-es híres woodstocki zenei fesztiválon Amerikában John Lennon és Yoko Ono nyilvánosan megváltak a ruháiktól. A világ minden táján megjelentek az utópisztikus hippiközösségek, melyek tagjai a szabadságot hirdették, és meztelenül mutogatták magukat. A „Make love, not war!” akár ma is aktuális jelszó lehetne: Meztelenkedj és szeretkezz, ne háborúzz!

A hippi is német származék!

Tudni kell, hogy maga a hippimozgalom is a német bevándorlókhoz kötődik, akik az ötvenes évek prűd Amerikájában furcsa szórakozást honosítottak meg. A Nature Boys mozgalom tagjai saruban és meztelenül szaladgáltak az erdőben, hosszúra növesztett szakállukba burkolózva...

elofizetes_uj_no.png

Csapatépítés a szaunában

Egy szó, mint száz: a német embernek a vérében van a meztelenség. Lehet, hogy ma már nem olyan artisztikus, mint a húszas években, de senki sem tud olyan fesztelenül bemenni a büfébe meztelenül, sildes sapkában, mint egy német turista. (S ma már nálunk is vannak nudista strandok, pont a német turisták miatt, például Dunaszerdahelyen is a termálfürdőben.) A meztelenségben elöl jártak a francia Ezüstpart nudista strandjai is. S nem szabad elfeledkeznünk a skandinávokról sem.

„Megegyeztem a kollégáimmal, hogy elmegyünk szaunázni” – írta egy friss svédországi munkavállaló az Instagramon. „Az öltözőben láttam, hogy mindenki csupasz. Be akartam vágódni, ezért én is levetkőztem. Mit fogok különcködni, gondoltam, hiszen ez férfiszauna. Ülök tehát a kabinban a fapriccsen, a svéd sörről beszélgetek a kollégákkal, amikor váratlanul kinyílik az ajtó, s ezt hallom: Sziasztok, srácok... És a felszálló gőzben egyszer csak megjelenik két kolléganő évakosztümben. Még ma is azon nevetnek, hogy milyen gyorsan az ölem elé kaptam a kezemet..."

Varga Klára
Cookies