Imádom a palóc konyhát. A palóc ételek zöme vagy tésztából, vagy krumpliból – esetleg a kettő keverékéből készül. Ha igazi, nagyis ételeket kellene felsorolni, melyekhez a fiatalok nem kezdenek hozzá, legfeljebb megvásárolják a boltban „mélyhűtve”, az a krumplilaska (más néven laksa), a gombóc, a nudli (palóc nevén begyerő), a haluska (sztrapacska) és a derelye.

A felsorolt ételkülönlegességekben elég sok a közös vonás: jó sokáig tart elkészíteni, iszonyú sokat kell utánuk mosogatni, de mindenki nagyon szereti. (Fotó: Rabec László)

paloc-derelye-kezdo.jpg

Az óvodában szilva volt a jelem, nem is csoda, hogy rajongásig szeretem a szilvát és a szilvalekvárral töltött desszerteket. Ebben a kánikulában nehéz eldönteni, mit ennénk meg szívesen ebédre. Napi vásárlásból hazafelé jövet eszembe jutott nagymamám egyik receptkülönlegessége, a szilvalekváros derelye. Tőle hallottam azt a helyi mondást is, hogy a derelye a legények ereje. Hogy ebből mi igaz, és mi nem, azt én nem tudom, de annyi bizonyos, hogy a régiek nem a fitneszgépektől izmosodtak...

Mivelhogy nincs receptem a derelyére, így megkerestem az apósom élettársát, Klári nénit, hogy mutassa meg, miként készítették a régiek az igazi palóc derelyét. Klári néni 73 éves, fizikailag és szellemileg nagyon aktív, jó kedélyű asszony, aki mellesleg szeret sütni és főzni.

Ha vendégségbe megyünk, már a kapun túlról érezzük a finom illatot, és halljuk szívet melengető dalolását. Klári néni nagyon szeret énekelni. Szinte nincs olyan palóc dal, amit ne ismerne...

Klári néni édesanyjától tanulta a receptet. Krumplis tésztából készül, házi szilvalekvár a tölteléke. Aki eddig nem szerette a krumplis tésztát, imádni fogja a derelyét. A derelye palóc eredetű, hagyományos magyar étel. Barátfülének is nevezik más vidékeken. Gyakran szerepel a magyar népmesékben főétel gyanánt. A szilvás gombóc egyik rokona. A derelyét szilvával és túróval egyaránt meg lehet tölteni, de ismert még a burgonyás, illetve a kapros-túrós derelye is.

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Aki az igazi palóc titkot elmondja: Hank Klára (Fülekpüspöki, 73 éves)

„Mindig szerettem sütni-főzni. Régebben a gyermekeim örömére, ma már az unokáiméra. Általában előre begyűjtöm tőlük a „rendeléseket”. Töltött káposzta, lángos, haluska, túrós bukta, szilvalekváros derelye... Sorra főzöm nekik a finomságokat. Boldogsággal tölt el, mikor összejön a család.”

A mai menü Klári néni konyhájából: Szilvalekváros derelye, frissen és melegen.

paloc-derelye-neni.jpg
Hank Klára

Hozzávalók:

1/2 kg krumpli
egy csipet
kb.15-20 dkg simaliszt
szilvalekvár
babagríz
disznózsír
tálaláshoz
porcukor

Elkészítése:

A krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor már puha, leszűrjük, krumplinyomón átnyomjuk, és a lisztezett gyúródeszkán hagyjuk hűlni. A kihűlt krumplihoz annyi lisztet adunk, hogy könnyen nyújtható tészta legyen belőle (ne tapadjon, rugalmas legyen).

A babagrízt egy serpenyőben, egy kis disznózsíron, állandó kevergetés mellett, alacsony hőfokon, szép aranybarnára pirítjuk. A jól összegyúrt tésztát vékonyra kinyújtjuk, és egy teáskanál segítségével sorban egymás mellé pakoljuk a szilvalekvár-halmokat. Behajtjuk a tésztát, és derelyevágóval elvágjuk a kis szilvalekváros tasakokat. Majd forró, enyhén sós vízben kifőzzük. (Akkor van kész, ha feljön a víz tetejére.)

paloc-derelye-teszta.jpg

A megfőtt derelyéket szűrőkanállal óvatosan kiszedjük a vízből, jól lecsepegtetjük, majd óvatosan beleforgatjuk az előzőleg megpirított babagrízben. Tálaláskor porcukorral gazdagon megszórjuk, és csepegtetünk a tetejére még egy kevés olvasztott zsírt. Ahány ház, annyi szokás. Másutt túróval, mákkal is szokták készíteni. Nálunk szilvalekvárral készül.

paloc-derelye-vagas.jpg

Főzés közben azt is elárulta Klári néni, hogy hétköznaponként jobban tésztaféléket készít, náluk hús csak a vasárnapi ebédhez készül. Ehhez szokott hozzá a család, ugyanis a régiek is így főztek; szerényen, abból, amit éppen találtak a spájzban.

Egyszerű, mégis nagyszerű ételek készültek a régi sparhelten. Gyerekkoromban sosem értettem, hogy a nagyi miért kínlódik a derelyevágóval, mikor ugyanezekből az alapanyagokból akár szilvás gombócot is csinálhatna. Mára megértettem: hiába a közös alapanyag, minden tésztának más az íze. Ha csak a levesbe való tésztát vesszük alapul, egy az alapanyag, és mégis mennyire különbözik a csík az orsótésztától. Nos, ez a gazdasszonyok konyhatitka!

Varga Henrietta
Cookies