Azt mondják, hogy a nő biológiai órája gyorsan ketyeg. Valakinek korábban, másnak később merül le az aksi. Iskola, karrier, pénz – és pénz, boldog párkapcsolat, anyaság. A legtöbb nő a sorrenden nem igazán szeretne változatni, erősen tartjuk magunkat a terveinkhez. De mi van akkor, ha a jövő nem úgy alakul, ahogy azt megálmodtuk? Ha nem jön a baba?

Lehet-e valaki elkésve az anyasággal? Igen, lehet. Lehet-e később vállalni gyereket? Hogyne lehetne, hisz a nők régen negyvenévesen is vígan szültek (valamikor meg kellett szülni azt a tíz gyereket). Sajnos, sorsunk alakítja a jövőnket… Ma a nők a statisztikai adatok szerint a harmincas éveik közepén szeretnének szülni. Viszont a női termékenység a korral csökken. Idősebb korra meggyengül a petefészkek működése. Nemcsak a teherbe esés nehezített, hanem megnő a fejlődési rendellenességek, a komplikációk és a spontán vetélés rizikója is. Számos harmincas-negyvenes nő szembesül azzal, hogy immár csak orvosi segítséggel tud teherbe esni. Vagy tán azzal sem…

petesejt-fagyasztas-kezdo.jpg
(© Jade Schulz for Money)

A remény hal meg utoljára!

Az elmúlt évtizedekben óriási fejlődésnek indult a mesterséges megtermékenyítés technológiája. De van, ami soha nem változik: meghatározott mennyiségű petesejttel születünk, s abból érik be minden hónapban egy. (Általában felváltva a két petefészekből, ikerterhesség esetén pedig kettő.) A beültetés sikere nagyban függ a petesejt korától – ugye, a biológiai korunkat nem tudjuk befolyásolni, eddig még mindenki megöregedett. Tehát az évek múlásával a petesejtek minősége romlik, és a számuk is drámaian megcsappan. Negyvenéves korunkra már csak mintegy 3 százaléka marad meg a nagyjából 1-2 milliós készletnek – és azoknak is alig 1-2 százaléka életképes.

S hogy mi a modern kor megoldása erre a rizikóra? Nem más, mint a petesejtfagyasztás! Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egyre több harmincas éveiben járó nő veszi igénybe a petesejtfagyasztást, hogy megőrizze a termékenységét. Sőt, Amerikában trendszámba megy, hogy a szülők a 30 éves lányukat beutalóval lepik meg a születésnapján – egy petesejtfagyasztással foglalkozó intézménybe.

Érdekesség: 1978. július 25-én született meg a világ első lombikbébije, Luise Brown. Ő volt az első gyermek, aki az édesanyja testén kívül egy laborban fogant meg. Ezzel új fejezet kezdődött az emberi reprodukció történetében. Lombik, petesejttárolás, spermabank, embriófagyasztás és a többi.

Ki igényli a petesejtfagyasztást?

Elsősorban azok a nők, akik még nem találták meg az ideális társukat a szülővé váláshoz. De a karrierépítés is befolyásolja a nő életét: mire elér valamit a szakmájában, általában már elmúlik harminc. (Egyébként a munkahelyi stressz magában egy nagy dózisú fogamzásgátló.) Ám többnyire minden nő vágyik gyerekre és családra, a nagyszülők pedig az unokára, épp ezért finanszírozzák az amerikai szülők lányuk „időkapszuláját”. Nem életbiztosítást kötnek a lányuk nevére, hanem befizetik „petesejtfagyasztásra”, hogy a jövőben – mikor idejét érzik – megszülhessék tervezett gyermekeiket.

Hogyan történik?

A spermiumot több évtizede sikeresen fagyasztják és olvasztják ki. A lombikprogramok során az embriókat is mélyfagyasztásban tárolják, majd felolvasztva beültetik az anyaméhbe.

Viszont a petesejtek rendkívül érzékenyek a hőre. Ugyanis a petesejt víztartalma nagyon magas, ezért nehéz úgy megoldani a későbbi felolvasztását, hogy megőrizze eredeti fiziológiai és genetikai állományát. A petesejteket először leszívják egy injekciós tűvel (ez kb. 15-20 percig tart): ez kissé fájdalmas művelet. A nő kérhet altatást vagy érzéstelenítést, ki mit választ! Utána 5-6 óráig klinikai megfigyelés alatt tartják. Ha az orvosok mindent rendben találnak, a nő hazamehet. A leszívás után a petesejteket 60 másodpercen belül lehűtik mínusz 196 Celsius-fokra, és ezen a hőmérsékleten is tárolják. Felhasználáskor felolvasztják, majd a mesterséges megtermékenyítés után az embriót a méhbe helyezik. A petesejtek több évig, vagy akár több évtizedekig is tárolhatók (már amelyik országban ezt a jogszabályok megengedik).

elofizetes_uj_no_252.png

Petesejtturizmus

Ötvenes anyukák? Nemrégiben a Smer képviselőnőjét, Monika Beňovát kapta fel a bulvársajtó, mert jóval túl az ötvenen szült. Az euroképviselőnő Monika természetes úton esett teherbe jóval fiatalabb partnerétől. Ez persze nem szokványos, de egyre több nő van, aki negyvenes évei végén vállalna gyereket (csak persze nem esik teherbe). És számos országban ez már nem okoz különösebb gondot. Szlovákiában és Csehországban is „megoldható" a kései anyaság mesterséges megtermékenyítéssel. (Magyarországon már törvények korlátozzák a kései gyermekvállalást.) Viszont a Szlovák Köztársaságban nincsenek szigorú korlátozások a lombikkezelésben résztvevők életkorát illetően. Inkább erkölcsi kérdés, hogy az adott klinika hol húzza meg a határt: nagyjából 51 éves korig vállalják a beültetést.

Ami pedig az anyagiakat illeti, nálunk a legolcsóbb az ún. „Social Freezing”, magyarán a saját petesejtek mélyhűtése. Amerikában horribilis összeget kérnek a fagyasztásért. A leghíresebbek a cseh klinikák: a magyarok például Brünnbe járnak át „fagyasztatni".

Az ott már rutinnak számító beavatkozás mindössze 1000-1500 euróba kerül, és nagyjából 100 euró éves tárolási költséggel kell csak számolni. Természetesen a felolvasztás és beültetés további költségekkel jár. A prágai és brünni meddőségi magánklinikákra amúgy a világ számos tájáról érkeznek páciensek.

Mára lehetővé vált az is, hogy donort vegyenek igénybe azok a nők, akiknek nincs egészséges petesejttermelésük – és ezért nem tudnak teherbe esni. Egyre többen veszik igénybe a petesejtdonor-programot. Persze, egy meddő párnak nem könnyű elfogadni, hogy nem lehet 100 százalékban közös gyermekük, mert a baba genetikai állományának a fele egy harmadik személytől származik: vagyis adományozótól, donorsejttől. Sokakat vigasztal, hogy egyikük (a férj vagy feleség) génállományát azért megörököli a gyermek. A meddő nőnek pedig sokszor az nyújt vigaszt, hogy a beültetéssel megélheti a várandósság és a szülés élményét.

Lombik vagy petesejtfagyasztás? 

A lombikbébiprogram során csak 2-3 embriót ültetnek vissza a páciensbe, a többit mélyfagyasztásban tárolják. Az embriófagyasztás elsősorban erkölcsi kérdéseket vet fel – ugyanis az embrió már jogi személy, akit megillet az élethez való jog. Olaszországban emiatt tiltják ezt a fajta beavatkozást. Ám a petesejtfagyasztás már nem ütközik tiltásba, ellenben sokkal több kockázattal jár. Mivel a petesejtek érzékenyek az alacsony hőmérsékletre, könnyen sérülnek. A tudomány mára eljutott odáig, hogy a petesejtek több mint 80%-a túléli a hűtést, és 70%-uk megtermékenyül.

A „D”-terv, vagyis a donor

A Szlovák Köztársaság jogszabálya szerint a gyermek anyja az, aki a gyermeket megszülte! Képzeljük el, mikor a nő ott ül az orvossal szemben, aki elmondja neki, hogy még sajátsejtes lombikbeavatkozással sincs esélye a gyermekáldásra... A legszívesebben üvöltene: Miért pont én? De aztán elkezd kutakodni, a netet böngészi, mert egy nő számára nincs lehetetlen. Az a nő ugyanis, aki tiszta szívből szeretne gyereket, nem fogadja el elsőre a nemet – és az óceánt is átúszná, a hegyet is megmászná, csakhogy megtermékenyüljön. A keresésnek egy idő után megvan az eredménye, és a nő rábukkan a válaszra. A donorbaba a megoldás! A legrosszabbak közül a legjobb! Gyermekáldás ajándékozott, vagy vásárolt petesejtből.

petesejt-fagyasztas-belso.jpg
(© yesmom)

Nálunk azon hölgyek, akik nem rendelkeznek megfelelő minőségű, mennyiségű petesejttel, szabadon igénybe vehetik a petesejtdonációt. Jó hírű brünni klinikák foglalkoznak a beültetéssel. Szlovákiában is lehetőség van donorpetesejtek felhasználására, ám a csehek sokkal jobb eredményekkel dicsekedhetnek. A petesejt-adományozás ma már a meddőség sikeres kezelési módszereihez tartozik. Az adományozott petesejtekkel történő kezelés hosszadalmas folyamat. Először is az anonim adományozó petesejtjeit megtermékenyítik a férj vagy a partner spermáival. Az egészségügyi ellátásról és szolgáltatásokról szóló 576/2004-es számú törvény szabályozza a petesejt-adományozás feltételeit.

Petesejtet vegyenek!

Nálunk a petesejtadományozás szigorúan anonim, önkéntes és díjmentes (legalábbis a vonatkozó törvény szerint). Manapság egyre több fiatal egyetemista lány veszi a fáradságot, hogy magánklinikákat segítsen ki a petesejtjeivel – azzal a nemes céllal, hogy az adományozással igazából a meddő nőkön segít. Igazság szerint a petesejt-adományozás ma már „biznisznek” számít: Csehországban például a meddőségi klinikák módszeresen toborozzák a fiatal, okos, szép, sportos kinézetű lányokat. Ez annyit jelent, hogy nyíltan, hirdetések által keresik a donorokat.

Akit érdekel a petesejt-adományozás, a magyarországi donorbaba.hu oldalon pontos információkat szerezhet a petesejt-, a spermium-, vagy az embriódonációról. Számos élettörténetet olvashatunk el azon édesanyáktól, akik átestek a donorprogramon. Egyébként a cseh magánklinikák ma már 8 nyelven kínálják csomagajánlataikat, többek között magyarul is. Ugyanez jellemző a szlovák meddőségi központokra is.

 Mivel az adományozás hosszú felkészülést igényel, ezért a hazai és a cseh klinikák nagyjából 1000 euró „fájdalompénzt” fizetnek az önkéntes donoroknak, mondván, hogy ezzel csak az utazási és a munkahelyi távollétük költségeit fedezik.

Mennyibe kerül ez a rászoruló szülőnek?

A petesejt-donáció ára függ a kiválasztott csomagajánlattól. Egyes klinikák „sztenderd”, illetve VIP-szolgáltatásokat is kínálnak (az utóbbi még a reptéri transzfert is fedezi). A donorprogram 4000-5000 euróba kerül, ezért a nő nagyjából négy megtermékenyített embriót kap. Az eljárás teljesen anonim: csak a donor korát árulják el, továbbá azt, hogy felsőfokú végzettségű, valamint hogy hasonlít-e a páciensre (például a haja, szeme színe).

Varga Henrietta
Cookies