A terhesség a nő életének egy különleges szakasza, kivételes utazás egy új jövő felé. Összeállításunkban a végső állomást, a szülést járjuk körbe. Olyan tudnivalókat adunk közre, melyek segíthetnek bennünket az út során.

A szülés úttörő munka. Minden kismamának magának kell végigcsinálnia, senki nem tud helyettünk szülni. Kilenc hónapig tart, míg kifejlődik egy kisbaba, s mikor világra kéredzkedik, csupán órák kérdése, hogy megpillantsuk (bár néha végtelen hosszúnak tűnnek azok az órák). Kevés szülés másolja a tankönyvek leírásait, de hasznos lehet, ha van képünk róla, hogy néz ki nálunk egy átlagos szülés.

termeszetes-szules-kezdo.jpg

Mit jelent a szülés?

A méh egy izmos szerv, ami a méhösszehúzódások során megfeszül, majd elernyed. Az alsó részén található a méhnyak csatornája, amely egyben a hüvely felső részét is alkotja. A szülés folyamatának részeként ahhoz, hogy a baba átjuthasson és benyomulhasson a szülőcsatornába, a méhnyakban bizonyos változásoknak kell bekövetkeznie. A méhnyak kivezető nyílása, a külső méhszáj fokozatosan felpuhul és elvékonyodik. A szülésre felkészülve pedig elkezd tágulni.

A szülés – szakaszokban...

Az első szakasz a tágulási szakasz. Szabályos méhösszehúzódásokkal indul, és a méhszáj kinyílásától számítva addig tart, amíg a méhszáj teljesen ki nem tágul (10 cm). Az első babánál ez átlagosan 10-12 órát vesz igénybe. Az első szakaszt további állomásokra lehet osztani. A korai vagy rejtett vajúdás a vajúdás leghosszabb, de kevésbé intenzív szakasza. Ilyenkor a fájások enyhék vagy közepesen erősek, rendszeresek vagy rendszertelenek. Egyesek észre sem veszik őket. Ilyenkor a méhnyak kétujjnyira (2-3 centiméterre) tágul. A tünetek közé tartozik a hátfájás, menstruációra emlékeztető görcsök, hasmenés, gyomorrontás. Általában ekkor kezd pakolni a terhes nő, majd elindul a kórházba.

A magzat élete a méhben olyan hangos, hogy hozzászokik az állandó zajhoz. Időszámításunk előtt az 5. században Hippokratész azt tanácsolta a terhes nőknek, hogy hallgassanak gyönyörű zenét.

Aktív vajúdáskor már valószínűleg a kórházban vagyunk. A fájások erősebbé és gyakoribbá válnak, 3-4 percenként érkeznek, de nem mindig rendszeresen, és 40-60 másodpercig tartanak. A méhnyak négyujjnyira, azaz 7 centiméterre tágul. A szakasz jellegzetes jele, hogy az összehúzódások alatt egyre jobban nő a fájdalom – közben már sokszor beszélni sem tudunk. Ha eddig még nem repedt volna meg a magzatburok, most feltétlenül megreped (vagy megrepesztik). Az aktív szakasz vége az átmeneti vajúdás. Ez a vajúdás legkimerítőbb része. Hirtelen megerősödnek a fájások, 2-3 percenként jönnek, és akár 90 másodpercig is tartanak. Úgy tűnik, mintha sosem múlna el, mintha egy pillanatnyi pihenésre sem lenne idő. A szakasz végére 10 centiméteres lesz a méh kijárata. Az átmenetben erős nyomás jelentkezik a gátnál: a végbéltáji nyomás székelőingerrel vagy tolóingerrel járhat.

A második szakasz a kitolási szakasz, vagyis a szülés. Ilyenkor a méhszáj teljesen kinyílt, már képesek vagyunk a babát a szülőcsatornába nyomni. Idáig a méhnyak és a méh (a babával együtt) tőlünk függetlenül tette a dolgát. Most azonban, amikor teljesen kitágult – jövünk mi! A szülő nőnek kell áttolni a babát a szülőcsatorna hátralévő részén. Ez átlagosan fél óráig tart, de lejátszódhat tíz perc, illetve két-három (hosszú óra) alatt is.

hirlevel_web_banner_2_108.jpg

A tolófájások rendszeresebbek, mint az előzőek. Pontosan meghatározható pihenőidők vannak közöttük. Ennek a szakasznak a legáltalánosabb jellemzője az elemi erejű nyomási kényszer, amikor is óriási végbélnyomás tapasztalható. Megkönnyebbülést okoz, ha végre tolhatunk... Elhúzódó kitoláskor a szülő nő sokszor alig várja, hogy végre vége legyen az egésznek! Ez nem baj, ez természetes. A második szakasz a gyerek megszületésével végződik.

Mi lesz a méhlepénnyel?

A harmadik szakaszt lepényi szakasznak is nevezik. Ez a baba megszületésétől a méhlepény és a magzatburok megszüléséig tart. (A magzatburok az a zsák, amelyik folyadékkal telten a babát vette körül.) Ez a szakasz 10 percig tarthat, de elhúzódhat egészen 1 óra hosszáig. Van, aki már nem érez semmit, de akad, akinek enyhe fájásai vannak. A méh összepréselődve leválasztja a méhlepényt a méh faláról, lejjebb, a hüvelybe sodorja, így könnyen ki lehet tolni. A méhlepény megszületése után, ha szükséges, összevarrják a gátvágás vagy a repedés helyét.

A néphagyomány azt tartja, hogyha a terhesség alatt gyomorégés gyötör minket, a kisbabánk sok hajjal születik! Gyomorégés ellen hatásos a tej és a mandula.

A gátmetszés a 20. század elejére terjedt el, s az volt a célja, hogy megelőzzék a végbél záróizmait érintő durva repedéseket. Amikor alkalmazni kezdték, senki nem gondolta volna, hogy egyszer rutineljárássá válik, s ha kell, ha nem, a szülést sebészollóval „könnyítik meg”. Kevés nálunk az olyan orvos, aki gátvédelemmel vállalna szülést – pedig a WHO ajánlása ezt szorgalmazza. (Fontos: Ha szülés után a mellünkre teszik a babát, ez serkenti az oxitocin elválasztását. Ez összehúzódásra készteti a méhet, amely hozzásegít a méhlepény kilökődéséhez.)

Mikor a kismama befejezte a vajúdás és szülés munkáját, kimerült lehet. Ilyenkor az újdonsült anyuka valószínű nagyon szomjas és éhes, különösen akkor, ha sokáig tartott a szülése. Sok nőt rázza a hideg, és erős menstruációhoz hasonló véres váladék (lochia) folyik a szülőutakból. A nők többségének első érzelmi reakciója a megkönnyebbülés. Büszkék arra, amit véghezvittek!

Légzés a szülés alatt

  1. Folyamatosan az orron be és a szájon ki lélegzünk! Ha az ajak laza, a méhszáj is könnyebben kinyílik: ezért az ajkunkat sose szorítsuk össze.
  2. A levegőt sose tartsuk vissza!
  3. Erős fájdalmak esetén a kifújáskor adjunk ki mély hangokat (ááááá vagy óóóóó).
  4. Minden fájás után lélegezzünk jó mélyen a hasba, mintha egy lufit szeretnénk felfújni benne. Így a baba extra adag oxigént kap.

termeszetes-szules-anyuka.jpg

Fájásserkentők

Előfordulhat, hogy elő kell csalogatni a pocaklakót, illetve a testnek kell egy kis emlékeztető, hogy most már jöhetnek a fájások. Ennél a momentumnál lép közbe az orvos: mára elterjedt a programozott szülések gyakorlata. Ilyenkor a szülést az orvos indítja meg. A leggyakoribb serkentő a hüvelykúp, amely puhítja a méhszájat, és nagyon erős fájásokat vált ki. A másik az oxitocininjekció, melyet adhatnak izomba vagy egyenesen az infúziós palackba, hogy gyorsítsák a méh összehúzódásait. A harmadik a burokrepesztés, amit általában a fenti két módszer valamelyikével együtt alkalmaznak.

A programozott szülést a hetvenes években kezdték el alkalmazni. Sajnos, ma már sok országban rutineljárás, akkor is csinálják, amikor nem kellene. Nem adnak időt a babának, hogy megszülessen. Ma már Nyugaton kampányokkal harcolnak az indokolatlan szülésindítások ellen!

Szülés után egy nővér megvizsgálja a babát, kitisztítja a légutakat, a szemébe cseppent, megmossa a testét, leméri, ezután kapjuk kézbe. Majd következik a gátseb összevarrása. Utána a gyermekágyas-kórterembe kerülünk, a baba pedig a csecsemőosztályra. Általában hagyják az anyukát egy kicsit pihenni, mielőtt végleg melléje kerülne a kisbabája.

Mit tartsunk a beöntésről?

Sok szülész esküszik a beöntésre. Azon a véleményen vannak, hogy a meleg víz serkenti a végbélműködést, ez pedig a méh izomzatában összehúzódásokat, azaz fájásokat vált ki. A WHO mindazonáltal elhatárolja magát ezektől a tanoktól.

Tippek egy kétszer szült anyukától

  • A fájás attól fájás, hogy fáj. Másképp fogalmazva: ha nem tudod, hogy fájásaid vannak, akkor nincsenek!
  • A 34. héttől kezdjünk naponta két-három csésze málnalevélteát inni. Lazítja a kismedencei izmokat, felkészít a szülésre.
  • A friss ananászban van egy olyan enzim, amelyet szintén úgy tartanak számon, mint a szülést megindító természetes anyagot.
  • Tipp az anyukáknak, akiknél gátszakadás vagy gátmetszés történt, és félnek toalettre menni: a hólyagot a tus alatt ürítsék ki, így nem fog égni a varrat.
  • Akinek gondot okoz az ülés, mert fájnak a szülési sebek, annak jól jöhet egy habszivacsból készült ülőgumi vagy egy gyerekúszógumi.
A nők majdnem a felének vannak szülés után kisebb-nagyobb sérülései a vagina környékén. Ajánlott naponta többször langyos ülőfürdőt venni. A legjobb, ha tölgyfakérget is használunk, de nem szabad sokáig benne maradni. A kamilla részben jó, mert nyugtatja a sebeket és csökkenti a gyulladást, részben nem jó, mert szárít.

Végszó

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) ajánlása szerint számos kórházban rutinszerűen alkalmaznak több idejétmúlt és szükségtelen eljárást. Ide sorolják a szeméremnyílás körülborotválását, a beöntést, illetve azt, hogy a vajúdó nőtől megvonják az innivalót (hátha műtétre kerül sor). Ha ugyanis szülés közben komplikációk lépnek fel, például előresodródik a köldökzsinór, vérzik a méhlepény vagy a magzat állapota rosszabbra fordul, császármetszést végeznek. De elhúzódó vajúdás vagy az anya kifáradása esetén is császároznak, teljesen indokolatlanul! Bizonyos intézményekben (sajnos) a borotválás és gátmetszés mellett az oxitocininfúzió is rutineljárásnak számít.

Sallay Erika
Cookies