Úgy tűnik, ez az év „nem a csend éve” lesz. Hiába igyekszünk megszabadulni a koronavírustól – az  oltástól ódzkodóknak is „köszönhetően” – egyre több szakember figyelmeztet a negyedik hullám elkerülhetetlenségére. 

Ugyanakkor tudatosítanunk kell, hogy a Covid–19 átvészelése után sem mindig tér vissza a fertőzés előtti egészség. Sajnos, meg kell tanulnunk egy új  mozaikszót – ez a PACS, azaz a posztakut-Covid–19-szindróma.

orvosi-kezdo_0.jpg

Az akut (heveny) Covid–19  által okozott megbetegedés tünetei – szerencsére a legtöbb esetben –  4 hét (egy hónap) alatt elmúlnak. Ha a tünetek ettől továbbra is fennmaradnak, azaz a négy hét után is meglévő panaszok, tünetek együttesét, szindrómáját jelölik az orvosok a PACS mozaikszóval. Természetesen nem a nyelvészkedés miatt írunk a PACS-ról, hanem az e szót kikényszerítő valós helyzet miatt. 

Mára ugyanis a világszerte összegyűlt statisztikai adatok alapján elmondható, hogy a kórházból hazabocsátott betegek 30–80 százalékában tüdőkárosodás észlelhető. 

Ha a tünetek a megbetegedés kezdetétől számított 12 hét (3 hónap) után is tartanak, a szakemberek ezt már „krónikus” (idült) poszt-Covid–19-szindrómának nevezik. S bár a legtöbb beteg kórképét a légúti panaszok uralják, nem szabad elfelednünk, hogy a krónikus Covid–19 ún. multiszisztémás megbetegedés, azaz több szervrendszert (tüdő, szív és érhálózat, vesék, agy stb.) is érinthet.

Újabban derült ki, hogy a PACS kialakulásának rizikója a középkorú nők esetében a legmagasabb. Mikor kell gondolnunk a PACS lehetőségére? Melyek azok a leggyakoribb panaszok, tünetek, ami miatt orvoshoz kell fordulnunk a Covid–19 átvészelése után? A leggyakoribb panasz a terhelésre, például lépcsőmászáskor, kerékpározáskor jelentkező légszomj. Hasonlóan gyakori a betegség óta szűnni nem akaró tartós köhögés. Fennmaradhat a szaglás és/vagy ízérzés gyengülése, elvesztése is.

elofizetes_uj_no_47.png

Mivel a vírus károsíthatja a szívizmot, ill. a szív ingervezető rendszerét is, a PACS-ra utalhat a mellkasi fájdalom, a gyors szívdobogás, a fizikai terheléskor jelentkező fáradtság is. Különösen a már említett középkorú nők esetében várható a Covid–19 által fokozott véralvadási hajlam, apró vérrögök (mikrotrombuszok) képződése miatt a láb visszereinek fájdalmassá, meleggé válása. E fokozott véralvadási hajlam az  agy apró ereiben is megvan, ami migrénszerű fejfájáshoz, tompultsághoz, zavartsághoz vezethet, ill. fokozhatja a szélütés (stroke) rizikóját is.

Tudatosítanunk kell – figyelmeztetnek a szakemberek –, hogy a PACS a legenyhébb, lábon kihordott Covid–19 után is felléphet! Mi tehát a teendő e panaszok, tünetek megjelenése esetén? Keressük fel háziorvosunkat, aki alapos vizsgálat alapján dönthet a további lépésekről (tüdőröntgen, EKG, szakorvosi vizsgálat). Ő adhat beutalót a nagyobb városokban felállított poszt-Covid–19-ambulanciákba is. A PACS gyanúja, beigazolódása indok a beteg állapotának tartós, rendszeres követésére, gondozására (diszpenzarizáció), hogy időben felismerésre kerüljenek, és megelőzhetők legyenek a Covid–19 okozta szervi szövődmények.

Dr. Kiss László
Cookies