Recept a zselízi Sacher-házból: készítette a ház háziasszonya, Kiánek Margaréta.

A Sacher-torta nyomában jártunk Zselízen. Csokimázas írás csipkelelkű és édesszájú asszonyoknak...

recept-a-zselizi-sacher-hazbol-kezdo.jpg

Hozzávalók 16 szelethez:

20 dkg vaj
15 dkg porcukor
8 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg kristálycukor
20 dkg étcsokoládé
20 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
25 dkg baracklekvár

A csokoládéganache-hoz:

20 dkg étcsokoládé
160 ml tejszín

Elkészítés:

Az eltördelt csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A vajat habosra keverjük, majd lassan hozzádolgozzuk az olvasztott csokoládét, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd a tojássárgákat is egyenként. A tojásfehérjéket egy csipet sóval és az apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük. 1/3-át a vajas masszához keverjük, a többit a sütőporral vegyített liszttel váltakozva kíméletesen beleforgatjuk.

A masszát a vajazott, lisztezett tortaformába simítjuk, és 190 fokon, 20 percig sütjük. Majd mérsékeljük a hőfokot 160 fokra, és további 40 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a tésztánk összeesik!

A kész tortát hagyjuk kihűlni, majd két lapra vágjuk. Egy réteget megkenünk baracklekvárral, rátesszük a második réteget, és az egészet felforrósított lekvárral kenjük át. A csokibevonathoz a csokit és a tejszínt lassan felmelegítjük, folyamatosan keverjük, hogy picit hűljön, ezután lassan a tortára csorgatjuk. A csoki dermedése után a torta azonnal vágható. Nagyon finom!

recept-a-zselizi-sacher-hazbol-torta.jpg

A zselízi Sacher-házban minden a Sacherekről szól: a képen a fényképes szoba. A tortát a cukrász Eduard fejlesztette tökélyre. Ám a feleség, Anna volt az, aki a bécsi hotelt a többi fölé emelte, és presztízst adott neki.

recept-a-zselizi-sacher-hazbol-muzeum.jpg

Az öreg Franz Sacher domborműve Zselízen (ő találta ki a tortát). Csak találgatni lehet, mert forrás nem áll rendelkezésünkre, de valószínűlg megsütötte a csokis tortáját Zselízen is...

recept-a-zselizi-sacher-hazbol-szobor.jpg

A bécsi Sacher-torta

Állítólag ez áll a legközelebb az erdetihez, ám ez is csak annak egyik változata. Vastag csokimáz jellemzi, s a tésztát is megtöltik forró lekvárral, nem csupán rákenik, mint régen. A tészta állaga viszont szárazabb, mint ahogy mi megszoktuk és szeretjük...

recept-a-zselizi-sacher-hazbol-cukrasz.jpg

minden_reggel_ujno.sk_0.png

Novák Zita
Cookies