A Sacher-torta nyomában jártunk Zselízen. Csokimázas írás csipkelelkű és édesszájú asszonyoknak...

Mit lehet tudni a zselízi Sacher-házról? Pontos adat nincs, de a ház valamikor a 18. és a 19. század  fordulóján épülhetett, az Esterházy-kastély szomszédságában. Innen járhatott be naponta Franz Sacher a kastélyba. Az épület nagyjából kétszáz éves. Homokkősziklából épült, az eredeti házrész alatt boltíves pince van, amit tavaly sikerült helyreállítani: a Sacher Polgári Társulás egy közösségi teret alakított ki benne.

sacher_zseliz_1.jpg

Mit kell tudni az Esterházyakról?

A család a magyar arisztokrácia egyik legnépesebb főúri családja, kis túlzással Erdélytől Felvidékig majdnem minden településen éltek Esterházyak. Viszont Sacherek csak Zselízen éltek! Idegenforgalmi szempontból a helyi Sacher Polgári Társulás ezt a kuriózumot szeretné kiaknázni.

Nemrég náluk járt Zacher Gábor magyarországi orvos is, aki a Sacher család oldalági leszármazottja. Tervük van rengeteg: szeretnének egy kávézót a felújított Sacher-házba, esetleg éttermet, amely az édesszájú turistákat várná...

Tortasütő verseny!

Ha már torta, akkor legyen tortasütő verseny. A társulás két alkalommal rendezett tortasütő versenyt, amelyre Sacher-tortával lehetett nevezni. Az utolsó nyáron pedig különleges Sacher-kreációkat mutattak be. Több lelkes Sacher-rajongó is segítségünkre volt, többek között Gréti, vagyis Kiánek Margaréta, aki nagyon szeret sütni, s mára a ház cukrászának számít. Ő mesélt nekünk a Sacher-torta titkáról.

A régebbi receptekben adtak instrukciókat a sütés idejére: nem hosszú sütési időt és alacsony hőmérsékletet javasoltak, amiből az következik, hogy a régi tészta lágy állagú lehetett (akár a mai  brownie-k). S a kihűlt tésztára nem, csak a tetejére kentek baracklekvárt, a csokis bevonatot pedig cukros sziruppal készítették.

Miért száraz?

A bécsi Sacher szálló úgy árulja a tortáját, mint ami a legközelebb áll az eredetihez (hisz ők őrzik az eredeti receptet is). Ezt a tortát hosszabban sütik, mint ahogy a régi leírások ajánlják, a tésztákat is kettévágják, megtöltik a felforrósított lekvárral. A tortában főleg a csokibevonat dominál, vagyis ez kap főszerepet, míg a tészta kissé száraz és jellegtelen. (Ezért mondják rá, hogy fűrészporízű.)

TOVÁBBI KÉPEINKET A ZSELÍZI SACHER-HÁZRÓL GALÉRIÁNKBAN TUDJÁK MEGTEKINTENI
↓↓↓

minden_reggel_ujno.sk_0.png

ZSELÍZ ÉS A SACHER-TORTA

Van, ki nem ismeri a Sacher-tortát? Csokoládés piskóta finom baracklekvárral nyakon öntve, bársonyos csokimázzal borítva... Hogy mi köze van Zselízhez? Rengeteg. Kitalálója, Franz Sacher ugyanis kis családjával Zselízen szakácskodott az Esterházyak kastélyában…

sacher_zseliz_7.jpg

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer – méghozzá a monarchiabeli Bécs városában – egy 16 éves szakács­inas: ő volt az a bizonyos Franz Sacher, aki Metternich herceg aszta­lára egy egyszerű és nagyszerű desszertet alkotott. Állítólag ez volt a Sacher-torta.

Hogy a történet mennyire valóságos, azt nem tudjuk, viszont ezzel még nem ér véget. Hogyisne, hisz Franz Sacher ifjú feleségével és Franz nevű elsőszülött kisfiával ezek után Zselízre költözött, hogy az Esterházy-kas­tély grófi családjának szakácsmes­tere legyen.

sacher_zseliz_20.jpg
A képen Franz Sacher, a torta megálmodója, aki Zselízre költözött a családjával.

Itt született meg má­sodik fia, Eduard, mégpedig 1843 februárjában. A torta legendáját már ő, vagyis a másodszülött Eduard visszaemléke­zéseiből ismerte meg a világ. A Zse­lízen született Sacher fiú ugyanis sokra vitte, hiszen 1876-ban ő ala­pította meg a máig működő, világ­hírű Sacher szállót Bécsben – ahol azóta is kapható a Sacher-torta, sőt akár online is megrendelhe­tő.

Eduard a torta megszületését 1832-re teszi – ahogy azt a Csokoládéba öntött isteni adomány című könyvben olvashatjuk.

sacher_zseliz_17.jpg
Eduard Zselízen született

A könyvet a zselízi Sacher Polgári Társulás adta ki, Zselízen ugyanis ők őrzik a Sa­cherok emlékét. A megelevenedő kultuszról az elnök, Kepka Márk (42), Csonka Ákos (35), valamint Kiánek Margaréta (46) mesél, aki nagy örömöt szerzett nekünk az­zal, hogy elkészítette számunkra a finomságot.

sacher_zseliz_2.jpg
A zselízi Sacher Polgári Társulás tagjai: Kepka Márk, Kiánek Margaréta, valamint Csonka Ákos

– Miért tartották fontosnak a Sacher-hagyomány felélesztését? – kérdezzük a társulás prominens tagjait.

Ákos: – Mindig is érdekelt a helyi kultúra – elvégre történész vagyok. Ezért is kapcsolódtam be már fiatalon a helyi Csem­adok munkájába. Méghozzá éppen alkalmas időben, akko­riban újították fel ugyanis a székházukat, amit a helyiek csak Magyar Háznak neveznek. Ám ez a ház egy nevezetes ház, mert ugyanaz a ház, ahol a Sacher család zselízi tartózkodása alatt anno megtelepedett!

sacher_zseliz_26.jpg
A Sacher-család zselízi háza

– Sajnos, az elején mi sem tudtunk többet erről, mint amit bárki más megtudhat, akit érdekel a sztori. Csak annyit, hogy az Esterházy-kastélyban tevékeny­kedett egy Sacher nevű úriember, akinek a nevéhez fűződik a híres torta megalkotása. Emléktáb­la is készült a híres szakácsról, azt si­került is megtalálni, de ennyi. Minket, fiatal helytörténészeket viszont – elnö­künk, Márk is történész, a gimnázium­ban tanít történelmet – elkezdett ér­dekelni a téma. Hiszen mégiscsak egy világmárkáról van szó: a Sacher-tor­tát Tokiótól Buenos Airesig minden­hol ismerik. Úgy gondoltuk, érdemes utánajárni a dolognak, hiszen ez a mi örökségünk is.

Olvass tovább: A zselízi Sacher-torta

Novák Zita
Kapcsolódó írásunk 
Cookies