„Csak a kisember tart rendet, a zseni átlát a káoszon” – tartja a mondás. Tényleg így volna? Születésnapok, évfordulók, bevásárlólista, emlékeztetők és napi teendők. Valaki úgy éli az életét, hogy mindent a fejében tart, és van, aki a listáról és listát készít. Mire jó a rendszeresség, és lehet-e ezt tanulni?

Sokan azt vallják, hogy mindent a fejükben tudnak tartani. Aztán végül mégis megfeledkeznek a boltban a paradicsomról vagy a tejről, később a legjobb barátnőjük szülinapjáról. Pedig egyáltalán nem szégyen listát készíteni, vagy néhány jegyzetet arról, amit el akarunk intézni.

Annyira túlzsúfolt az életünk, hogy nem csoda, ha valamit elfelejtünk. Összegyűjtöttünk néhány érvet arra, hogy miért jó a napi teendők listája, és hogy milyen módszerekkel lehet az időnket ügyesen rendszerezni. Lássuk:

Time management. Ez tulajdonképpen az időbeosztást jelenti, az időnkkel való gazdálkodást. Ahhoz, hogy mindenre jusson időd, és megfelelően használd ki a napjaidat, a legnagyszerűbb módja, ha előre betervezed, mit mikor fogsz csinálni.

Erre kiváló eszköz lehet egy okostelefon. Ott órára pontosan beírhatod a teendőidet, találkozóidat, és azt is kiválaszthatod, melyik időpontban jelezze az egyes eseményeket az életedben. Így biztosan nem fogod azokat elfelejteni!

Ha még nem barátkoztál meg a technikával, és inkább az írás híve vagy, szerezz be egy határidőnaplót! Kedvedre formázhatod azt is. Hidd el, sokkal gördülékenyebben fog zajlani az életed! Ráadásul átláthatóbbá válnak a dolgaid, egyszerűen megszűnik a káosz.

Ha a felírt teendőket elintézed, utána kipipálhatod azokat. Egyfajta sikerélmény ez. Így sokkal jobban fogod magad érezni. Hiszen ha elkészültél a tervezett feladattal, jöhet egy kis pihi vagy kényeztetés.

web-bannerek-hirlevel-02_1.jpg

To do list – azaz a napi teendők listája. Aki nem szeret határidőnaplót vezetni, elég, ha beszerez egy napi teendők jegyzettömböt. Ma már hűtőmágnessel ellátott kis jegyzetfüzetet is lehet kapni. Rákerülhetnek az elintéznivalók és a bevásárlólista is. Egyszerűen letéphető, és garantáltan nem fogunk semmit se elfelejteni. Maximum, ha túl feledékenyek vagyunk, akkor magát a listát hagyjuk otthon.

Persze, az sem túl hatékony, ha már a listáról is listát készítünk. Vannak a listakészítő fanatikusok, akik egy dolgot több helyre is felírnak, megannyi teendőjük között pedig elkezdik tologatni azokat ide-oda. A lista és a rendszeresség azért van, hogy szépen sorban nekifogjunk a feladatainknak.

Ha nem várt teendő kúszik a feladataink közé, akkor döntenünk kell, mi élvez prioritást.

Derzsi Bernadett

web-bannerek-hirlevel-01_5.jpg

Új Nő csapata