Eddig úgy tudtuk: a roller gyerekeknek való. Ám már régen nem „kicsiknek” gyártott játék – felnőttek ezrei, férfiak és nők estek szerelembe ezzel a két keréken guruló csodamicsodával, és nem győzik dicsérni. Mert gyors, nem szennyezi a levegőt, ezenkívül gyorsan lefaragja a fölösleges kilókat, izmosítja a combot és a popsit, illetve megszünteti a hátfájást.

Vadonatúj sport születésének lehetünk tanúi, holott a rollerezésnek nagy hagyománya van. Az első rollereket a múlt század elején, az első világháború utolsó éveiben kezdték gyártani, méghozzá motorizálva, mert az autókkal ellentétben kevés üzemanyagot fogyasztottak. Ám mi most a lábbal hajtott változatuknak szenteljük a figyelmünket. Mit érdemes tudnunk a helyes rollerezés szabályairól és pozitív hatásairól?

rollerezzunk-bele-a-nyarba-kezdo2.jpg

A rollerezés művészete

Az egészséges mozgás alapja a helyes testtartás és technika. Ez azt jelenti, hogy a kormány nagyjából a derék magasságában helyezkedik el. Törzsünket egyenesen tartjuk, vállunk lefelé hajlik, karunkat könyökben kissé behajlítjuk. Ügyeljünk a csuklónk állására: ne nyomjuk lefelé, hanem tartsuk egyenesen. A kormányt mindig két kézzel fogjuk, ellenkező esetben könnyen kibillenhetünk az egyensúlyi állapotunkból, és eleshetünk. 

Lábmeghajtású roller esetében egyik lábunkat a lábtartó hátsó részére helyezzük, a másikkal pedig elrugaszkodunk a talajtól. Az ellökés a lábujjakkal történik, majd felemeljük a talpunkat, és a lehető leghosszabb ideig a levegőben tartjuk. Utána megismételjük a műveletet. Három-tíz elrugaszkodás után (attól függ, ki mennyire edzett) lábat cserélünk. A cserét gyakoroljuk sima aszfalton, és meglátjuk, pár perc múlva úgy fog menni, mint a karikacsapás. A lábcsere kétféle módon történhet. Az egyik, hogy a lépőfelületen a testsúlyunkat a sarkunkra helyezzük, a lábujjainkat kifelé fordítjuk, majd a felszabaduló részre helyezzük a másik lábunkat és vele a testsúlyunkat. A másik mód haladóknak való, akik ügyesen, ugorva cserélnek lábat. Ez a mód nehezebb, de nem akasztja meg a haladás ritmusát.

Menet közben folyamatosan előre nézünk, a hátunkat egyenesen tartjuk, a csípőnk nem mozog. Már néhány méter után érezni fogjuk a hát, a has, az ágyék és a comb izmainak igénybevételét.

A rollerezés mint rehabilitáció

A roller egyenletesen mozgatja az egész testet, és kíméletes az ízületekhez, mivel használata közben nincs rázkódás. A rehabilitációhoz azonban feltétlenül szükséges elsajátítani a helyes vezetési technikát, valamint megfelelő gyakorlóteret választani (a legjobb a sima aszfaltút). Az edzést fokozatosan kell végezni, és lassan növelni az edzésidőt. 

Mire figyeljünk a rollerválasztásnál?

Fontos, hogy nagy legyen a kerék, a lépőfelület alacsonyan helyezkedjen el, illetve a csapágy és a kerékagy megfelelő minőségét is érdemes leellenőrizni. (Hogy egy meghajtással minél több métert guruljon a rollerünk.) Arra is ügyeljünk, hogy a váz könnyített legyen, jól működjön a fék, és a kerékköpeny is minőségi anyagból készüljön.

minden_reggel_ujno.sk.png

Hogyan öltözzünk?

Ha városi közlekedésre használjuk a rollert, bármilyen ruhát viselhetünk, akár szoknyát is. A cipőnk legyen rugalmas talpú sportcipő. Magas sarkú cipő nem alkalmas a rollerezéshez! Sportoláshoz legjobb a lycra anyagból (vékony, rendkívül rugalmas, érzésre komfortos anyag, főleg sportruházat készítésére használják – a szerk. megj.) készült szerelés és a kerékpáros kesztyű. Ne feledkezzünk meg a szemüvegről sem, mert ezzel védekezhetünk a napsugarak hatása, a por és a repülő rovarok ellen. Hátizsákunkba tegyünk egy üveg vizet.

A biztonságról

Menet közben fontos a biztonság, ezért védjük a fejünket bukósisakkal vagy legalább kerékpáros sisakkal. A pántot az állunk alatt húzzuk be, de csak annyira szorosan, hogy ne dörzsölje a bőrünket, illetve ne fojtogasson (a pánt és az áll között férjen el két ujjunk). A sisak álljon szilárdan, de ne szorítson. A helyesen felhelyezett sisak esés közben is a helyén marad, és védi a fejet.

A roller előnyei közé tartozik az is, hogy miközben sportolunk, a közvetlen környezetünket vagy akár a környéket is megismerhetjük. Ha már rutinos rollerezők vagyunk, egy minőségi sportroller igazi adrenalinbomba lehet számunkra, mellyel – a kiváló minőségű alkatrészeinek köszönhetően – bejárhatjuk akár az egész országot!

Varga Klára
Cookies